Over het forum Over het forum

Over het forum

Feedback op moderatie (gesloten)

Ik lees (en zie) dat dit topic wordt gesloten. Dat vind ik een jammere zaak.
Op welke manier is er dan nog transparantie over maatregelen die worden genomen.
Kan er niet iets als 'napraat' op Viva zijn. Maar dan niet zo grof? Er moet toch een mogelijkheid zijn om over algemene dingen van het forum (en eventueel topics) te reageren. Nu lijkt het mij of forumleden enkel met mekaar mogen praten in topics - en dan mag het nog niet te zeer off-topic zijn, want de ban van Damocles hangt boven je hoofd. Ik begrijp dat beslissingen van moderators dikwijls moeilijk te nemen of te begrijpen zijn. Maar nu voel ik mij monddood gemaakt. Neen, monddood is niet het juiste woord, nu voel ik meer dat jullie in jullie ivoren toren kruipen. Dat iedereen nog wel een mailtje mag sturen over wat ie niet goed vindt en daar zal waarschijnlijk wel eens antwoord op komen. Maar dat vind ik een groot verschil met een topic waarin iemand iets aankaart en waarop dan iemand anders zegt: ik zie dat ook zo, ik vind dat ook verkeerd. Of neen, ik kan dat wel begrijpen. Het lijkt mij nu of jullie 'de kracht van de eendracht' een beetje proberen te breken.

Ook wie een ban krijgt, dat mag voor mij bekend gemaakt worden, dan heb je tenminste een overzicht van wat er allemaal gebeurt. 

Willen jullie daar over nadenken en wat denkt de rest van het forum hierover? Als iedereen de beslissing van de moderators goed vindt om geen feedback meer te krijgen en/of om zelf geen feedback meer te mogen geven, dan geldt de wet van de democratie en blijft mijn vraag natuurlijk niet meer van toepassing.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ik vind het niet kunnen dat je niet openbaar een discussie mag voeren over hoe de moderatie is op dit forum.
Topics hebben wel vaker een andere uitwerking, betekend niet dat ze dicht moeten. Maar ergens kritiek op kunnen uiten of vragen openbaar stellen lijkt me wel een vereiste op een forum.

Ik vind het ook een zeer slechte zaak dat ze het topic feedback op moderatie gesloten hebben. Ook vind ik het een slechte zaak dat ze naar mijn mening topics nogal snel sluiten. Het wordt er hier niet beter op en ik was zo blij met dit forum.

Helaas, wij hadden het 't liefst ook anders gezien, maar in de praktijk werkte het niet.
Terwijl in het openingsbericht én in de melding boven het reactieveld duidelijk vermeld staat dat dingen maar 1x aangekaart hoeven te worden en het niet de bedoeling is om op elkaar te reageren, wordt dat constant aan de laars gelapt, ook nadat we dat meermaals hebben geprobeerd bij te sturen.

In de praktijk komt dit er uiteindelijk op neer dat zodra er een kritische noot is, deze aangegrepen wordt door anderen, soms zelfs om ongerelateerde zaken (weer) op te halen en dat andere zaken vaak ten onrechte gebruikt worden als beargumentering om hun negatieve punten kracht bij te zetten. En kritische noten zijn er vaak aangezien er vaak 2 kanten in een discussie zijn, en zodra je ergens ingrijpt dan worden we beschuldigd van vriendjespolitiek?

Om maar niet te beginnen over de toon, (indirecte) beschuldigingen & verwijten (en eisen) die er geplaatst werden.

En dit allemaal ten koste van de moderators, ook gewoon mensen en die dit allemaal vrijblijvend en in hun vrije tijd erbij doen, en die alleen maar negatieve feedback krijgen - want zo simpel is het, positieve feedback is er zelden. En niet alleen via dat topic, ook via rapportages en via PBs worden de mods met regelmaat schandalig behandeld, en bij ons (en nu heb ik het over beheer, ik en Yolanda) was dit de druppel, ik ben eerlijk gezegd ook echt boos. Hoe er wordt omgegaan met onze moderators is schandalig, en er is veel kritiek en commentaar - maar heb je al overwogen om je aan te melden als moderator?

Die kritiek veroorzaak je zelf Alex. Als je maar blijft aangeven dat Zwarte Piet niet de reden was van het sluiten van mijn topic, voorzien van jouw denigrerende opmerkingen in eerste instantie maar vooruit, dan begrijp ik werkelijk niet dat jullie geen actie ondernemen op mijn meldingen.

Die meldingen wezen naar het steeds maar weer proberen uitlokken van een reactie van mij door steeds weer op Zwarte Piet te wijzen. Dat is stemmingmakerij van die persoon, uitlokken, provoceren, de sfeer verzieken, niet bij het onderwerp blijven, hoe je het noemen wilt.

Die teksten verwijderen was het minste dat je (lees het team) had kunnen doen om aan te geven dat zulk gedrag niet gewenst is. Want in andere gevallen weten jullie wel te reageren. Check mijn inbox maar (provoceren, ongepast, discriminatie, hinderlijk offtopic, belediging).

Ik realiseer me dat modereren een hele klus is maar je in allerlei bochten wringen om maar bij je standpunt te kunnen blijven draagt niet bij aan duidelijk en helder zijn.

Ik begrijp de behoefte om het topic te sluiten wel en de frustratie dat het gesloten wordt ook. Ondanks dat er een feedback topic was en dat moderators naar mijn ervaring snel en uitgebreid reageren op vragen, zie ik ook dat mensen zich hier vaak niet écht gehoord voelen als ze met kritiek/feedback komen. Ik weet niet precies waar dat aan ligt, maar de reacties van moderators komen op de één of andere manier vaak niet tot de kern en waar sommige dingen te lang door kunnen gaan worden andere dingen juist te vroeg begrensd. Zo blijft alle onvrede keer op keer terugkomen.

Tegelijkertijd zou ik als mod ook doodmoe worden van dat feedback topic. Lang niet alle feedback is even redelijk/beschaafd en die herhaling van zetten zal ook als moderators super frustrerend zijn. Zeker als je je eigen tijd vrijwillig investeert.

Modereren op een forum als dit is duidelijk zo makkelijk nog niet.

Ik vind het jammer dat het feedback topic gesloten is, maar ik begrijp het wel. Feedback is niet alleen een vrij brief om kritiek te uiten en dat leek het nu soms wel. Laat staan met zijn allen tegen zijn, één front vormen. Kom op zeg moderators zijn niet de vijand.

Ik snap wel dat ze het zat zijn. Kleine moeite om ook eens iets positiefs neer te zetten. En als je dan kritiek hebt gewoon netjes melden en als een ander het daarmee eens is kun je het hartje gebruiken.

BrightEchidna89

BrightEchidna89

11-08-2022 om 13:14

Spijtig dat het feedback topic gesloten is, maar ik kan de mods op dit vlak wel begrijpen. Ondanks de disclaimer bleven leden maar op elkaar reageren en laten we het erop houden dat de sfeer niet bepaald opbouwend was; in plaats van feedback was het veeleer roep de mods ter verantwoording. 
Daarnaast denk ik wel dat het soms wat wrevel opwekt wanneer er om onduidelijke redenen ingegrepen wordt in een topic, waar de situatie anders automatisch wel opgelost zou worden. 

Het idee van een napraat, nee bedankt. Dat was het roddelhoekje van viva en soms een echte slangenkuil. 

Nee

Nee

11-08-2022 om 13:23

Ik schrijf hier niet super vaak dus misschien zie ik het helemaal verkeerd. Maar ik denk dat mensen af en toe bij zichzelf moeten nagaan waarom het ze zo raakt wat er allemaal op een forum gebeurd. Soms zie ik zoveel emotie om een verwijderd topic of iets wat de moderators “nu weer gedaan hebben”. Emoties die ik eigenlijk te heftig vind voor de situatie. Waar ik overigens niet over wil oordelen (want voor sommige mensen is het forum ook echt een belangrijk onderdeel van hun leven). Maar vraag me dan af of het probleem echt over het forum gaat of dat iemand gewoon niet lekker in z’n vel zit.
Ik denk niet dat je dezelfde eisen kan stellen aan een forum als aan de politiek of relaties in het echt. Maar zo komt het wel soms over… zelf denk ik: een forum maak je toch met elkaar, maar soms (met dit soort topics) komt het over alsof de forummers hulpeloos zijn overgeleverd aan moderatie haha. En als je maar lang genoeg de moderatie in de juiste richting duwt (doe meer dit, doe minder dat!) het forum wel opeens leuk wordt? 

(Wie de schoen past trekke hem aan. Vind je dat het van niet toepassing is op jou: lekker laten gaan)

Waarom vind je dat je zulke enorm hoge eisen kunt stellen aan vrijwilligers? Deze mensen doen dit voor hun plezier. Ze hebben geen zin in vijandigheid en retorische flauwekul omdat die de kwaliteit van discussies verkloot en de sfeer verpest. Als je vindt dat je niet hard genoeg kunt discussiëren, ga je naar een forum waar daar geen waarde aan gehecht wordt. Als je hier blijft, is het niet alleen belangrijk om respect te eisen maar het ook anderen te verlenen, bijvoorbeeld door de grenzen die aangegeven worden door de mods op te volgen, ook als je het er niet mee eens bent. Waarom zou men jou respecteren als dat zo weinig wederkerig is? Ik begrijp het werkelijk niet, waarom je zoveel rechten denkt te hebben. 
Dankjewel forumbeheer, voor alle inspanningen. Ik zie er wel de waarde van in. Zonder jullie was ik hier allang weggeweest!

Dat het feedback op moderators topic gesloten was kan ik wel begrijpen. Ik schreef bijna nooit en las sporadisch, maar ik dacht vaak: jemig, alweer 99+ berichten? Hoezo hebben al die mensen zin en tijd om maar te blijven discussiëren over de moderatie? Die arme moderators. 

Iets als napraat, stamtafel, algemeen topic, off topic topic, hoe je het ook wil noemen zou misschien wel een idee zijn. 

En wat betreft t sluiten van topics.... tja jantje en klaasje die alleen maar welles nietes discussiëren is wmb totaal niet interessant dus dat het gesloten wordt maakt me niet uit, het is vaak niet bepaald kwalitatieve content voor het forum dus die beslissing snap ik wel.

Ik heb inderdaad weleens op een forum gezeten waar het verboden was om kritiek te leveren op de moderatie. Welke kritiek dan ook. Je kreeg dan meteen een IP-ban voorgoed.

Ik denk dat ze een voorbeeld wilden stellen. Met een hele bos tegelijk kreeg ik ook een ban. De volgende denkt dan wel 3x na voordat hij te spontaan gaat worden.

Een poosje kon ik nieteens meer op de website zelf komen maar daar hadden ze zelf het meeste last van. Want dan lees ik de reclame ook niet. Dat is toen opgeheven want nu mag ik wel lezen.

Momenteel is het een forum waar ik nieteens meer wil komen. Ik lees het ook niet meer. Een soort Forum voor Democratie-sfeer. Alles is verdacht en zo. Tot in het absurde.

Ik vind het jammer dat het topic gesloten is er is zo te lezen toch wel behoefte voor. Als je via een mail een melding geeft is er totaal geen transparantie meer. Ik begrijp ook dat de mods dit vrijwillig doen en ook heel wat over zich heen krijgen maar is dat niet een beetje inherent aan het mod zijn? 

En in deze ben ik het ook eens met Willem. Waarom blijven ongewenste reacties wel staan en wordt daar niet op gemodereerd en wordt er besloten om een topic te sluiten met naar mijn mening geen echt duidende reden? Ik krijg een beetje het idee dat het meer om de reputatie van betreffende TO ging dan om de inhoud van het topic. Maar daar zal ik wel naast zitten hoop ik... toch voelt het voor mij zo.

Tja, dit is een forum dat gerund wordt door vrijwilligers die hun best doen om het hier een prettige plek te maken voor de forummers. Daarbij hebben ze een visie en huisregels opgesteld en is het aan hen om grenzen te stellen in wat wel en niet toelaatbaar is. Dat ze daarbij beslissingen nemen die niet altijd bij iedereen goed vallen is onvermijdelijk. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat natuurlijk op een nette manier duidelijk maken. Als vervolgens door de moderators besloten wordt, dat ze vasthouden aan hun standpunt heb je 3 keuzes:
1. Je erbij neerleggen en netjes verder forummen.
2. Weggaan omdat je je niet meer thuis voelt.
3. Zelf moderator worden en op een constructieve wijze mee gaan bouwen aan het forum.

Een enkele forummer denkt blijkbaar nog een keuze 4 te hebben: Proberen je gelijk te krijgen, zelfs misschien wel eisen te gaan stellen en daarin de grenzen van fatsoen te overschrijden. Vergetend dat ze hier niet de eigenaar, maar een gast zijn bij een gratis forum gerund door vrijwilligers

Ik kan me daarom goed voorstellen dat de moderators een grens trekken om te zorgen dat het hier een veilige en prettige plek blijft voor hen en de forummers.

Ik snap het sluiten ook heel goed. Het leek wel met zijn allen tegen de mods op het laatst. Terwijl er toch heel duidelijk onder stond dat het niet de bedoeling  was om op elkaar  te reageren.

Een soort napraat ( kan natuurlijk  gewoon  door iedereen geopend worden) lijkt een leuk idee. Maar zoals iemand  al schreef, op Viva werd dit een soort slangenkuil waar alleen een " elite "groepje mocht reageren.
Zie ik dus niet zo zitten . Bantopic in de vorm van deze of die heeft een perma, dag of weekban lijkt me dan weer wel wat.  

BeneficialJay65

BeneficialJay65

11-08-2022 om 14:08

Ik vind het jammer maar wel begrijpelijk dat het feedback topic is gesloten. Alleen al een van de laatste reacties waarin iemand Alex beschuldigd van “niet snel genoeg reageren”, echt van de zotte. Die mensen (moderator ) hebben ook een leven, misschien nu wel vakantie. Mag het dan even duren voor er gereageerd wordt?!
Lees anders het topic van Millie eens, als je je boos maakt of irriteert hier, misschien relativeert “je” dat.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.