Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Piet

Piet

29-12-2019 om 20:05

Svpo deventer

Iemand ervaring met Svpo in deventer?

Deventernaar

Deventernaar

30-12-2019 om 09:15

Geen ervaring maar...

Dag Piet, ik heb zelf geen ervaring met deze school. Ik woon alleen dicht bij de kerk waar de school in moet komen. Ik begreep dat ze daar ws pas in mei in kunnen, het is echter al een paar keer uitgesteld, er wordt nu nog druk gebouwd. De school zit tijdelijk ergens anders. Er is trouwens een draadje over SVPO Utrecht, daar vind je wellicht meer informatie.

Bloem

Bloem

31-12-2019 om 22:41

Draadje Utrecht

Er is hier al een draadje over SVPO Utrecht en die is niet erg positief.

Pluck

Pluck

11-01-2021 om 18:39

Niet aan beginnen!

Wij hebben ervaring met SVPO, ook met de bovenbouw; niet doen!!!

- Er heerst een angstcultuur onder ouders, kinderen en docenten. Diverse kinderen, ouders, maar ook docenten worden bedreigd door het bestuur en zijn vrouw.
- hoofd van het bestuur is getrouwd met hoofd van alle locaties. Mocht je ooit een probleem of klacht hebben, er wordt niks mee gedaan. Belangenverstrengeling. Bestuur schuift het naar jou als docent, ouder of kind terug.
- School houdt zich niet aan de wet op passend onderwijs en zorgplicht.
- school heeft verouderde laptops en zeer verouderde boeken. Tevens te weinig lesmateriaal.
- kinderen wordt de mond gesnoerd, sommige worden bedreigd door oprichtster hun review op Google te verwijderen. Anders van school gestuurd.
- meeste docenten zijn niet bevoegd. Zij hebben het vaK wat ze geven in hun studie gevolgd. Voornamelijk in de bovenbouw gaat je kind hier hinder van ondervinden.
- docenten verdwijnen in razend tempo, vaak ook halverwege het jaar. Ook docenten worden de mond gesnoerd. Bang gefileerd te worden door het getrouwde stel wat deze organisatie leidt.
- Heel veel kinderen verdwijnen in de jaren. Ontevreden, kapot gemaakt of van school gestuurd omdat de gemiddelde naar beneden halen.
- altijd op 100 procent moeten zitten is burn out vergrotend. Je kind is 1x ziek en kan dan die 100 procent niet meer bijbenen? In vakantie maar doorwerken of blijven zitten. Ook al zou je allemaal 10’en halen, 100 procent is harde eis. Star, niks in overleg mogelijk en niks over welbevinden van je kind of individuele leerlijn.
- kleine klassen is een lokkertje voor eerste jaren. Er zijn meerdere locaties waar in bovenbouw klassen zijn die bijna het dubbele aan kinderen heeft.

Hou het inspectierapport in de gaten. Maar ook de krant Trouw (Google). En advocaten Terpstra en Legal, ouders en onderwijs, Kinderombudsman. Iedereen zit er bovenop en nee, dat is niet voor niks. Blijf er uit de buurt, het gaat om schrijnende toestanden.

Voor ouders die een kind op een van de locaties hebben; hou een gedetailleerd dossier bij. Mails, screenshots, AlLES bewaren.

Dita

Dita

19-01-2021 om 02:19

Alles bewaren

Dat mag je bij alles waar je een periode in je leven mee te maken hebt doen, helaas... Goed dat je erop attendeert.

Even zo

Even zo

19-01-2021 om 13:07

Documentatie

Plucke hebt helemaal gelijk! PTA' s en de herkansingen zijn opeens aangepast. Toen mijn kind werd binnengehaald zouden de talen in het voorlaatste jaar worden afgesloten, nu opeens is dat teruggedraaid. Helaas was ik toen nog niet zo bijdehand om alles de fotograveren. Een beetje sektarisch is het. Solliciteren bij het ene kind, het andere kind is je collega en papa en mama passen op de portemonnee.

Gelukkig lachen de kinderen onderling vaak en veel om "de cult" als 1 van de kameraden weer iets nieuws heeft bedacht

Mieke

Mieke

19-01-2021 om 13:33

Pta's

Op de middelbare scholen van mijn kinderen wordt ook regelmatig iets ineens gewijzigd of aangepast. Soms naar onze onze zin, soms totaal niet. PTA's, onderwijsmethodes, leerkrachten, overgangsrichtlijnen etc. Alles heb ik inmiddels aangepast zien worden. Het is niet in beton gegoten en dat heb je op elke school.

Even zo

Even zo

19-01-2021 om 13:49

Pta

Mieke je weet dat een PTA voor 1 oktober moet worden vastgesteld? Dat is niet iets wat ik verzin, dat is iets wat in de wet staat beschreven. Dat is waar het om gaat, SvPO denkt dat zij boven en onder de wet staan. Die vrijheid permiteren zij zich met alles. Er is een reden dat de onwijsinspectie hen zo op de hielen zit.

Mieke

Mieke

19-01-2021 om 14:03

pta

Vorig jaar mochten de PTA's aangepast worden i.v.m. Corona maar blijf vooral denken dat alleen het SPVO dingen tussentijds aanpast en dat blijkbaar doet om ouders te pesten

Ik begrijp deze hetze van een aantal ouders ook niet zo. Het SPVO valt tegen of is (blijkt) een slechte school. Dan kies je toch een andere school. Je bent in Nederland vrij om een school te kiezen.

Dit afzeikbeleid van een aantal ouders komt zo kinderachtig over. Op de scholen van mijn kinderen doen ze soms ook rare dingen. Met een ding was ik het ook absoluut niet eens maar ja, ik kan er een mail over sturen maar ik ben niet de enige ouder op de hele school (school schrapte alle cijfers die gehaald waren vanaf januari/februari). Beleid wordt niet geschreven of aangepast voor mijn kind maar voor een hele school en ze deden het vast met de beste intenties. Die instelling is sowieso een stuk prettiger dan de je kinderen en jezelf aanleren om de leiding van een school een cult te noemen.

Anoniem

Anoniem

19-01-2021 om 21:41

Een ding is zeker

Het svpo heeft mondige ouders die het laten merken als ze tegen problemen aanlopen. Ik zou willen dat hier meer van zulke ouders waren.

https://www.aob.nl/nieuws/svpo-naar-rechter-vanwege-nieuwe-inspectierapporten/

Een bijzondere ontwikkeling, meerdere SvPO-scholen zijn blijkbaar als ‘zeer zwak’ bestempeld door de Onderwijsinspectie na kwaliteitsonderzoeken

https://www.trouw.nl/binnenland/hoe-een-onderwijsideaal-verzandt-in-dubieuze-geldtransancties-belangenverstrengeling-en-gedesillusioneerde-docenten~b971400e/

De kwaliteitskrant Trouw heeft wederom iets gepubliceerd over deze scholengemeenschap. Het getrouwde echtpaar (bestuursvoorzitter en directrice) gebruikt het stichtingsgeld om de hypotheek voor eigen kinderen te financieren, zo blijkt uit onderzoek van deze kwaliteitskrant.

https://www.onderwijsinspectie.nl/actueel/nieuws/2021/07/05/rapporten-school-voor-persoonlijk-onderwijs-svpo-gepubliceerd-na-uitspraak-rechter

Zie hier een overzicht van alle inspectie-rapporten. Mijn advies is: lees ze, bij voorkeur allemaal. Niet alleen die over Deventer of over Hengelo, maar ook diegene bijvoorbeeld over Utrecht, Amsterdam of Hoorn. Ook de financiële rapporten.

https://www.trouw.nl/binnenland/school-voor-persoonlijk-onderwijs-houdt-zich-niet-aan-de-wet~b311cc82/

SvPO houdt zich niet aan de wet die gaat over de vrijwillige ouderbijdrage. Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint mag de tent zo’n beetje gesloten worden.

https://www.destentor.nl/deventer/onrust-rond-uitbreiding-van-deventer-schoolkerk-dit-kan-bijna-niet-goed-gaan~a199f8f0/

Wederom onrust rondom de nieuwbouwplannen van SvPO Deventer. De crux lijkt wederom te zijn dat het schoolbestuur geen zin heeft om in gesprek te gaan met de buurtbewoners. Daarmee geeft het schoolbestuur de buurtbewoners dezelfde behandeling als haar personeel: wat mailtjes/brieven vanuit het hoofdkantoor van Amsterdam-Noord en daarmee mag men het doen. 

Ik hoorde vorige week(?) de directeur van deze school op de radio. Toen dacht ik al: waarom? Met die links hierboven snap ik het al. Goed dat dit wordt gedeeld en ouders dan zelf de afweging kunnen maken of ze hun kind erop willen zetten. 

Wat een lariekoek weer. Wat een hetze toch.
De school groeit naar 300 lln.
Mind you, het gaat over een vo school waar lln zelfstandig naar toe komen. Menig basisschool is groter.
De school wil niet overleggen met de buurt pffff. 
Ik denk niet dat er ook maar één vo school is die overleg met de buurt pleegt als men voornemens is de school met een of twee extra brugklassen uit te breiden.

Voor bouwplannen wordt vergunning aangevraagd. Voor inspraak moet u bij de gemeente zijn. 

M Lavell schreef op 20-11-2021 om 11:50:

Wat een lariekoek weer. Wat een hetze toch.
De school groeit naar 300 lln.
Mind you, het gaat over een vo school waar lln zelfstandig naar toe komen. Menig basisschool is groter.
De school wil niet overleggen met de buurt pffff.
Ik denk niet dat er ook maar één vo school is die overleg met de buurt pleegt als men voornemens is de school met een of twee extra brugklassen uit te breiden.

Voor bouwplannen wordt vergunning aangevraagd. Voor inspraak moet u bij de gemeente zijn.

Jouw bericht is lariekoek. Je schrijft zelf “ik denk niet” en doet dus een aanname die niet op (controleerbare) feiten is gebaseerd. 

Ach mevrouw Durya, u draait de zaken om.

Als het aan scholen verplicht zou zijn dit soort beslissingen vooraf te laten gaan door een inspraakronde, dan zou dat ergens staan.
Presenteer de wet of zelfs maar een convenant dat iets dergelijks voorschrijft.

Ik kan u verzekeren dat u dat niet kunt vinden. Maar hier is uw kans mijn ongelijk te bewijzen.

Blijft over de vrijwilligheid. Die kun je gewoon beredeneren: de noodzaak om brugklassen toe te voegen ontstaat door toenemende aanmeldingen in een schooljaar.
Dat levert een heleboel logistieke vragen en problemen op waarover binnen de school en het schoolbestuur een heleboel beslissingen genomen moeten worden.

Tijd om de kwestie aan de buurtgenoten voor te leggen is er vanzelfsprekend niet.

Interessant in deze discussie is het pleidooi van D66 Van Meenen tegen particuliere scholen. Zie https://eenvandaag.avrotros.nl/item/steeds-meer-ouders-richten-zelf-staatsvrije-school-op-door-coronamaatregelen-d66-wil-scherper-toezicht/

Van Meenen wil graag dat de Inspectie dit soort scholen makkelijker kan sluiten en betoogt dat dat niet kan als de scholen geen subsidie krijgen.

In theorie heeft hij ongelijk.

De grondwet art. 23 geld in gelijke mate voor alle scholen (scholen mogen zelf hun lesmethoden, inhoud bepalen), de Wet Onderwijs Toezicht houdt in gelijke mate toezicht op de inhoud, uitvoering, minimum kwaliteit eisen.

Maar ja die wetten zijn zo scherp niet. Dat ligt dan weer aan die grondwet (zelf het lesboeken mogen kiezen, maken) en daaraan wordt zeer gehecht door kleine, maar sinds jaar en dag voor coalities belangrijke christelijke partijen. (CU, SGP)

De klachten die van Meenen heeft, oa dat op die scholen wordt allerlei onzin over vaccinatie wordt onderwezen, gaan net zo hard op voor gesubsidieerde scholen. Moet je nagaan: Er wordt gesubsidieerd en wel op scholen verkondigd dat jezus de enige waarheid is en het vaccin een instrument van de duivel. 

(https://www.vpro.nl/programmas/dannys-wereld.html)

De inspectie heeft geen bevoegdheden om deze scholen (of andere scholen die religieus extremistische ideologie verspreiden) te sluiten. Ze blijven dus bestaan, mét subsidie.

Maar dan nu de praktijk.

Want de theorie mag scholen, gesubsidieerd of niet, dan uitgebreid beschermen tegen staatsinmenging, in de praktijk kan wie subsidie krijgt wel dwarsgezeten en weggetreiterd worden.

Heel erg lang doen over het behandelen van aanvragen en goedkeuringen voor stichting van een school. Vreselijk in de weg zitten als het gaat over het vinden van een lokatie.
Stiptheidsacties (de bevoegdheden selectief tot het uiterste opgerekt) en overige administratieve pesterijen.

Precies dat is wat er gebeurt met de scholen van SVPO. 

Terwijl er ondertussen gesubsidieerde scholen zijn die verkondigen dat jezus de enige waarheid is en vaccins een instrument van de duivel. Of dat vrouwen de armen van de man zijn en zich dus naar hem te voegen hebben. (sorry, van andere geloven weet ik niks. Maar in het extreme lijkt alles op elkaar dus verwissel jezus voor mohammed, buddha of ron hubbard en je hebt hetzelfde.)

Precies daar ligt mijn bezwaar tegen het gezeur over de SVPO scholen (en het gezeur van Van Meenen). 

Hakken op één partij terwijl het ondertussen doodgewoon is dat leerlingen gemangeld worden door incompetente leerkrachten. https://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/gesprek-met-de-juf-groep4-lange-verhaal-sorry?page=2#38

De Inspectie kan en zal er niks aan doen, want de autonomie van de leerkracht is ook zo'n onaantastbaar dingetje en als het schoolbestuur nu maar braaf lijstjes met methodes opstuurt, dan komt de Inspectie niet eens in de klas kijken hoe het er aan toe gaat, als men er al iets over durft te zeggen.

Het is een 100% politieke aanpak en voorkeurs- of nadeelbehandeling die op geen enkele manier recht doet aan de belangen die leerlingen bij georganiseerd onderwijs hebben.

Wat mij betreft is de inhoud van het onderwijs niet vrij. Wat mij betreft wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van methodes die wel op effectiviteit getoetst zijn.

Daarmee wil ik helemaal niemand zijn recht op religieus onderwijs ontzeggen, maar niet uit de onderwijssubsidie-pot.

In Frankrijk hebben ze dat aardig opgelost. De uren dat er les gegeven wordt uit het erkend lesmateriaal worden gesubsidieerd. De rest van de onderwijstijd moet men zelf weten, maar dat wordt niet betaald.

Dat levert de mogelijkheid op om gesubsidieerd onderwijs te organiseren dat uitsluitend inhoudelijk is 
Een school zonder franje en zonder flauwekul. Dat is veel goedkoper en daardoor kunnen de klassen kleiner.

Een SVPO school eigenlijk.

M Lavell schreef op 20-11-2021 om 11:50:

Wat een lariekoek weer. Wat een hetze toch.

Ah, het bekende 'het is een hetze'-argument. Deze werd ook al gebruikt door de directrice van SvPO toen de vestiging in Hurdegaryp onder vuur lag. Nu ligt de vestiging in Deventer onder vuur verrek, het is wederom is het een hetze. Maar wie is eigenlijk de constante factor in al deze conflicten? 

Ondertussen raad ik ouders aan de beantwoording van Kamervragen te lezen die gesteld zijn naar aanleiding van de Kamerbrief van de minister (Arie Slob) die hij gestuurd heeft toen de inspectie-rapporten bekend werden. De vragen kun je hier lezen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2021Z12725&did=2021D37747 

Ook de D66-fractie is kritisch, trouwens. Dat moet de bestuursvoorzitter toch zeer hebben gedaan. Eerst steun vanuit die Tweede Kamerfractie, maar nu zijn ze kritisch. Dat verklaart ook waarom misschien waarom de heer Van Meenen hier nu plots op de hak wordt genomen. Want iedereen die kritisch is op SvPO, krijgt dezelfde behandeling: zwartmakerij of juridische procedures.

Pluck schreef op 11-01-2021 om 18:39:

Niet aan beginnen!

Wij hebben ervaring met SVPO, ook met de bovenbouw; niet doen!!!

- Er heerst een angstcultuur onder ouders, kinderen en docenten. Diverse kinderen, ouders, maar ook docenten worden bedreigd door het bestuur en zijn vrouw.
- hoofd van het bestuur is getrouwd met hoofd van alle locaties. Mocht je ooit een probleem of klacht hebben, er wordt niks mee gedaan. Belangenverstrengeling. Bestuur schuift het naar jou als docent, ouder of kind terug.
- School houdt zich niet aan de wet op passend onderwijs en zorgplicht.
- school heeft verouderde laptops en zeer verouderde boeken. Tevens te weinig lesmateriaal.
- kinderen wordt de mond gesnoerd, sommige worden bedreigd door oprichtster hun review op Google te verwijderen. Anders van school gestuurd.
- meeste docenten zijn niet bevoegd. Zij hebben het vaK wat ze geven in hun studie gevolgd. Voornamelijk in de bovenbouw gaat je kind hier hinder van ondervinden.
- docenten verdwijnen in razend tempo, vaak ook halverwege het jaar. Ook docenten worden de mond gesnoerd. Bang gefileerd te worden door het getrouwde stel wat deze organisatie leidt.
- Heel veel kinderen verdwijnen in de jaren. Ontevreden, kapot gemaakt of van school gestuurd omdat de gemiddelde naar beneden halen.
- altijd op 100 procent moeten zitten is burn out vergrotend. Je kind is 1x ziek en kan dan die 100 procent niet meer bijbenen? In vakantie maar doorwerken of blijven zitten. Ook al zou je allemaal 10’en halen, 100 procent is harde eis. Star, niks in overleg mogelijk en niks over welbevinden van je kind of individuele leerlijn.
- kleine klassen is een lokkertje voor eerste jaren. Er zijn meerdere locaties waar in bovenbouw klassen zijn die bijna het dubbele aan kinderen heeft.

Hou het inspectierapport in de gaten. Maar ook de krant Trouw (Google). En advocaten Terpstra en Legal, ouders en onderwijs, Kinderombudsman. Iedereen zit er bovenop en nee, dat is niet voor niks. Blijf er uit de buurt, het gaat om schrijnende toestanden.

Voor ouders die een kind op een van de locaties hebben; hou een gedetailleerd dossier bij. Mails, screenshots, AlLES bewaren.

Heel veel hier zegt mij niets. Maar uit ervaring met drie middelbare scholen kan ik wel zeggen dat het niet goed is als tegenspraak niet geduldt wordt. De schoolleiding kan er niets van leren of iets verbeteren als iedereen maar nederig en teruggetrokken is. De twee middelbare scholen van mij waar geen open cultuur was hadden vast niet geheel toevallig dat jaarlijks ongeveer 10% van de leerlingen voor het eindexamen al was vertrokken...

M Lavell schreef op 20-11-2021 om 13:20:

Die kun je gewoon beredeneren: de noodzaak om brugklassen toe te voegen ontstaat door toenemende aanmeldingen in een schooljaar.

Ik ken Deventer niet maar dit hoeft geen verdienste van de school te zijn. Ouders nemen tegenwoordig kortweg  geen genoegen meer met het schooladvies van de basisschool waardoor (althans waar ik woon) in 10 jaar tijd het gemiddelde schooladvies flink is gestegen (volgens de lokale krant) en de verdeling van brugpiepers over de scholen is veranderd. Of beter gezegd: Er gaan meer kinderen naar hetzelfde aantal scholen enkel en alleen omdat het aanbod van hun advies niet is meegegroeid.

Op initiatief van Peter Kwint (Tweede Kamerlid SP) komt er een commissiedebat over SvPO. Zie ook deze besluitenlijst van de vaste Kamercommissie van OCW: https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=85f8de27-13dc-47df-b17d-51e2206ebe5c&title=Besluitenlijst%20OCW-procedurevergadering%2C%209-12-2021.pdf

Het is nog onbekend wanneer dit debat zal plaatsvinden. Goed nieuws dat de nieuwe minister even goed bevraagd kan worden over deze casus. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.