Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Schoolkeuze voelt niet goed

Het is nogal een lang verhaal, sorry, maar het gaat om het volgende:

In april wordt onze dochter 4. Mijn (binnenkort ex-)man en ik werden het niet eens over de schoolkeuze. We hadden een Jenaplanschool bezocht (vond hij te wit, kinderen zijn half Marokkaans) en een buurtschool bij ons achter. Een leuk schooltje met een bevlogen directeur en veel diversiteit. Maar het type kinderen dat daar komt, en hun ouders, sluit zo niet aan bij hoe wij zijn. We wonen in een volksbuurt, dus het is allemaal wat rauw. Er zitten ook best wat kindjes met problemen thuis.

Omdat op de Jenaplan blijkbaar sprake is van redelijk wat personeelswisselingen, ben ik uiteindelijk meegegaan in de voorkeur van mijn man voor de buurtschool. Een buurvrouw maakte laatst een opmerking over hoe kinderen in onze wijk letterlijk van zich af moeten kunnen slaan. Dat gesprek ging over die buurtschool, waar haar kinderen ook heen gaan.

Toevallig sprak ik de directeur voor wat anders, en legde hem dit voor. Ik had gehoopt gerustgesteld te worden, maar hij bevestigde dat deze mentaliteit een aandachtspunt is waar ze hard aan werken. Er is wel verbetering, maar het is er nog.

Onze dochter is een zacht meisje dat echt nooit zo van zich af zou bijten en er erg van onder de indruk is als een ander dat wel doet. En eerlijk gezegd vind ik dat ook heel goed. Voor jezelf opkomen is heel goed, maar niet met een soort van vechtersmentaliteit. Ook baart het social niveau mij zorgen. Het sluit niet aan bij hoe wij in het leven staan. Wij zijn erg bewust met gezonde voeding, taalgebruik, respectvol met elkaar omgaan, geen drugs, alcohol of tabak.... Ik vind het moeilijk uit te leggen zonder hautain te klinken, maar ik denk/hoop dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel.

Het gesprek met de directeur heeft me ontzettend aan het twijfelen gebracht. Het voelt gewoon niet goed om onze dochter daar te brengen. Mijn man ziet geen probleem, maar die woont nog maar vier jaar in Nederland en heeft geen flauw idee van de sociale structuren. Het enige wat hij belangrijk vind, is dat er veel andere moslims op school zitten. Er viel en valt niet te praten over een andere school, tenzij van hetzelfde karakter of de islamitische basisschool. Dat laatste is voor mij ook een no-go, vanwege o.a. de kledingvoorschriften en omdat die school in onze stad zelfs onder moslims heel slecht aangeschreven staat.

Ik vind diversiteit belangrijk, maar zeker ook het karakter van de school en de schoolbestuur. En eigenlijk realiseer ik me nu, dat de school bij ons achter ons op die punten absoluut niet past bij onze visie, karakter en opvoeding. Mijn man deelt die visie, maar het aantal moslims op school weegt voor hem zwaarder, minder is niet bespreekbaar.

Daar komt trouwens bij dat onze dochter niet bij de bso kan blijven waar ze nu zit en waar haar zusje naar het kdv gaat. Die brengen en halen namelijk niet naar deze school. Ik heb daar al over gebeld, maar er is echt geen mogelijkheid. De bso die bij de buurtschool hoort, heeft hetzelfde karakter als de school. Dus ook niet fijn. Ik heb een paar gastouders gebeld, maar die zitten allemaal vol. Los van praktische probleem (twee kinderen naar verschillende adressen brengen in de ochtend met daardoor een hoop tijdverlies wat vanwege zijn werk door mij moet worden opelost), zou onze dochter dan dus naar een school én een bso gaan waar ik me helemaal niet goed bij voel. Het kdv waar ze nu zitten is een duurzaam kdv met een visie en handelswijze die heel erg bij ons past. Vindt ook mijn man.

Wat nu? Mijn gevoel zegt: niet doen die school. Maar misschien stel ik me aan? Moet ik de discussie weer aanzwengelen, met een kans dat het voor de rechter komt?

We zitten al bij een mediator voor onze scheiding, en ik wil dit bij het volgende gesprek over twee weken aankaarten. Dus tips, of ervaringen met soortgelijke situaties zijn welkom.

p.s. onze dochter is nog niet ingeschreven op een school


Wordt het co-ouderschap?
Of een weekend-regeling waarbij jij de hoofd-toon voert?

Want in het laatste geval vind ik dat jij het meeste te zeggen hebt over de schoolkeuze.

Zit er na de scheiding nog een verhuis aan te komen en is de school misschien tijdelijk?
En wat zijn de alternatieven - naast de huidige 2 opties - in een straal van pakweg 3 à 5 kilometer?

Naar welke school gaan de kinderen die het KDV uitstromen?

MevrouwKrul

MevrouwKrul

17-10-2021 om 05:29 Topicstarter

het wordt co-ouderschap en er is nog geen zicht op een andere woning. We hopen dat vader in dezelfde buurt kan blijven wonen, maar zijn afhankelijk van sociale huur.

Andere scholen in de wijk hebben ofwel hetzelfde karakter als de buurtschool, of zijn vrij specifiek: Islamitische school, Vrije School en Jenaplan. Er nog een witte reguliere basisschool vrij dichtbij. 

De vriendinnetjes van onze dochter gaan allemaal naar de Jenaplan, die is iets verder maar nog ruim binnen de straal van 5km. Ik denk 2km of zo. 

Eigenlijk denk ik dat die school, ondanks de personeelswisselingen toch beter past. Niet perfect, maar wel diversiteit en een fijnere schoolbestuur. Plus gewoon een hele goede school met veel hogere uitstroom dan de andere. 

MevrouwKrul

MevrouwKrul

17-10-2021 om 06:38 Topicstarter

ik zie trouwens nu pas dat de buurtschool onder de 15% van de scholen in Nederland valt die extra geld krijgen voor personeel. Dit omdat ze een hoge achterstandsscore hebben en leerlingen door de coronacrisis meer achterstanden hebben opgelopen dan op de meeste scholen. En omdat veel docenten van deze scholen vertrekken om te gaan werken op betere scholen.

Voor mij is het duidelijk. Dit wil ik niet voor mijn kind. 

Wat voor opleidingsniveau heeft je man? 
Aan de ene kant lees ik erin dat hij dezelfde visies heeft als jij (o.a. respectvol met elkaar omgaan), maar uit wat je verder over hem schrijft concludeer ik eigenlijk niet dat hij dat ook daadwerkelijk heeft.
Vindt hij goed onderwijs wel belangrijk en zou hij gevoelig zijn voor rapporten over de buurtschool?

ik zou het zeker bespreken.
Want er zitten op die school ook moslim kinderen die de waarden van het islamitisch geloof niet opvolgen. En dat is ook niet wat hij als vader wilt. Als hij wil dat jullie kinderen opgroeien met andere islamitische kinderen zou ik eerder kijken of dat via de moskee te regelen is.

Dat is lastig. Scholen moeten echt bij je passen, want als je al huiverig bent voor zowel Het team als de leerlingen voordat je begint, is alles wat er misgaat extra heftig. Plus de praktische kant van Kdv en bso; ik geef je groot gelijk. Zeker als deze school toch echt wel een populatie heeft van ouders waarom ook je man zich herkent. 

Zou hij gevoeliger zijn voor zaken als uitstroom niveau en kansen? Als de diversiteit een beetje vergelijkbaar is, kan het zijn dat bij de jenaplan er meer kinderen naar vmbo-tl /havo of of vwo gaan. Misschien dat hem over de streep haalt?
(En voor de discussie begint, voor mij is gevoel bij een school altijd het belangrijkste geweest, er is niks mis Met uitstromen naar vmbo-kader of praktijk school en ja, op alle cijfers valt wat aan te merken. Maar als je al met een mediator over scheiden praat, dan is het misschien een idee om op dit punt even iets anders in te zetten dan alleen je gevoel.)

is er überhaupt nog plek op de jenaplan school.  Voor betere scholen moet je je kind soms bij geboorte al ongeveer inschrijven 

Ik zou voor de Jenaplanschool gaan als daar plek is. Je kindje heeft al een scheiding te verwerken, dit is al een lastigere periode dus. Haar vriendinnetjes gaan daar naar toe en dat geeft bij een meisje wat zacht en gevoelig is wel een veilig gevoel voor haar. Meer dan meteen als jongste in een hardere wereld terecht te komen.

MevrouwKrul schreef op 17-10-2021 om 06:38:

ik zie trouwens nu pas dat de buurtschool onder de 15% van de scholen in Nederland valt die extra geld krijgen voor personeel. Dit omdat ze een hoge achterstandsscore hebben en leerlingen door de coronacrisis meer achterstanden hebben opgelopen dan op de meeste scholen. En omdat veel docenten van deze scholen vertrekken om te gaan werken op betere scholen.

Voor mij is het duidelijk. Dit wil ik niet voor mijn kind.

Dit zegt niets. Ik werk in het onderwijs en ik kan je vertellen dat die extra gelden alleen zijn toegewezen op basis van cijfertjes. 
De school waar ik werk is een vmbo met veel kinderen waar iets mee is. Het is hier ook de school waar veel kinderen uit het speciaal onderwijs naartoe gaan. We hebben dus een populatie met leerlingen die veel aandacht nodig hebben. We hebben 70 leerlingen van de 320 die extra ondersteuning hebben. Onze school heeft ervoor gekozen om kleine klassen te maken en docenten hebben zich afgelopen jaar keihard ingezet om onze leerlingen niet de dupe te laten worden van de situatie. We hebben de leerlingen letterlijk het examen doorgesleept. En iedereen is geslaagd. 
Daarentegen is de wisseling van docenten enorm, want zware doelgroep. Maar dankzij onze goede doorstroomcijfers krijgen onze docenten niet de extra gelden. De school die naast ons in hetzelfde gebouw zit, vergelijkbare leerlingenpopulatie maar minder SO leerlingen, krijgt het geld wel. 

Even terug: cijfers zeggen lang niet alles over een school. Veel belangrijker is hoe de begeleiding is. Hoe de sfeer is enz. Hoe veilig een school is. Een school die niet veilig voelt is geen goede leeromgeving. 

SuzyQFive schreef op 17-10-2021 om 11:59:

[..]

Dit zegt niets. Ik werk in het onderwijs en ik kan je vertellen dat die extra gelden alleen zijn toegewezen op basis van cijfertjes.
De school waar ik werk is een vmbo met veel kinderen waar iets mee is. Het is hier ook de school waar veel kinderen uit het speciaal onderwijs naartoe gaan. We hebben dus een populatie leerlingen die veel aandacht nodig hebben. We hebben 70 leerlingen van de 320 die extra ondersteuning hebben. Onze school heeft ervoor gekozen om kleine klassen te maken en docenten hebben zich afgelopen jaar keihard ingezet om onze leerlingen niet de dupe te laten worden van de situatie. We hebben de leerlingen letterlijk het examen doorgesleept. En iedereen is geslaagd.
Daarentegen is de wisseling van docenten enorm, want zware doelgroep. Maar dankzij onze goede doorstroomcijfers krijgen onze docenten niet de extra gelden. De school die naast ons in hetzelfde gebouw zit, vergelijkbare leerlingenpopulatie maar minder SO leerlingen, krijgt het geld wel.

Even terug: cijfers zeggen lang niet alles over een school. Veel belangrijker is hoe de begeleiding is. Hoe de sfeer is enz. Hoe veilig een school is. Een school die niet veilig voelt is geen goede leeromgeving.

Normaal ben ik het helemaal met je eens. Maar hier heeft moeder gefundeerde redenen en een slecht gevoel. (Redenen beginnen met logistiek, gevoel gaat over of haar kind zich daar thuis voelt). Voor de meeste van ons zijn dat voldoende argumenten om een andere school te kiezen. 

Maar vader vindt dat blijkbaar niet belangrijk. Die hecht meer waarde aan een hoger percentage kinderen met islamitische ouders. Nou kun je daar wat van vinden - maar je kunt ook bedenken dat deze vader blijkbaar wel heel gevoelig is voor cijfers en die daarom gebruiken om je buikgevoel en de logistiek te onderbouwen. 

De vraag gaat niet over welke school de beste is maar over twee ouders die daar een ander gevoel over hebben omdat ze prioriteit geven aan andere aspecten of die anders inschatten. Het lijkt me inderdaad een onderwerp voor bij de mediator. Ik zou niet weten hoe een rechter hierover zou moeten beslissen. 
Ik zou de objectieve criteria voorop zetten. Als jij probeert het gelijk aan jouw kant te krijgen vanwege jouw slechte gevoel over de sociale veiligheid en vader vanwege zijn gevoel dat hij zijn kind tussen gelijken op school wil hebben, kom je nergens. Ik kan jullie namelijk allebei volgen. Zijn gevoel heeft ook met sociale veiligheid te maken en hij heeft kennelijk minder zorgen over haar assertiviteit. Wie van jullie gelijk heeft, is op voorhand niet vast te stellen. 
Voor mij zou het feit dat het niet matcht met de BSO zwaar wegen: het leven van alleenstaande ouders moet praktisch zo ongecompliceerd mogelijk worden geregeld. Of wil je man dan toch overstappen naar de dichtstbijzijnde BSO? Verder zou je inderdaad kunnen peilen of gegevens mbt uitstroom of zorgleerlingen voor hem belangrijk zouden kunnen zijn. Het klopt natuurlijk dat dat niet alles zegt maar waarom zou je dat allemaal gaan nuanceren als je hem ermee over de streep kan trekken?
Een andere optie is samen met hem nogmaals een gesprek met die directeur gaan hebben en daar die twijfels op tafel leggen. Let er dan op dat je zo neutraal mogelijk informatie vraagt. Sterker nog, alsof jij ook echt wel zou willen kiezen voor deze school. Stel je naast vader op. Ook jij vindt diversiteit in de leerlingpopulatie belangrijk. Laat vooral vader dan reageren en vragen stellen, twijfels uiten. Zeg dingen als ‘net als mijn man vraag ik me af..’ ‘ik ben het met vader eens dat ..’ etc En dan hopen dat wat die directeur zegt ook voor je ex/man duidelijk maakt dat het niet de beste plek is voor je kind. 
Je zegt een aantal keer dat het onderwerp onbespreekbaar is. Weet je waar hij bang voor is als ze naar de school met minder moslimkinderen gaan? Jij bent heel uitgesproken over waar je bang voor bent maar ik ga er vanuit dat ook hij het beste met zijn kinderen wil. Is al op tafel gekomen waarom hij denkt dat dat de buurtschool is? En of zijn angst dat je op de Jenaplan-school op de een of andere manier tekort gaan komen oplosbaar is? Je schrijft dat jullie veel waarden delen maar hierop kunnen jullie elkaar niet bereiken. Jullie lijken verzeild te zijn geraakt in tegenstellingen. Lastig als er dit soort belangrijke beslissingen moeten worden genomen.

Logistiek is tijdelijk, de jongste gaat over een poosje ook maar school. Ik zou dat niet zo zwaar laten wegen. Het klinkt ook een beetje alsof dat er nu bij gehaald wordt als argument tegen deze schoolwant dat was eerder natuurlijk ook al bekend. 

Verder eens met SuzyQ5. Hier zit ook een school in de buurt met extra geld ivm taalachterstanden. We zijn toen we een school voor kind zochten op 5 scholen wezen kijken omdat deze allemaal op ongeveer dezelfde afstand zitten. Deze school werd onze 2e keus, omdat het zo'n fijne sfeer heeft en er juist door dat extra geld kleine klassen zijn. Ons kind is erg rustig en wij zagen haar niet in een te grote lawaaiige klas. Uiteindelijk gingen we kort voor ze naar school ging verhuizen naar dezelfde straat als de 1e keus school en toen werd die het, maar anders had het zo andersom kunnen zijn. 

De sfeer die je beschrijft (je moet knokken voor jezelf) klinkt niet fijn dus daar snap ik je punt. 

Ik vind jouw argumenten veel sterker dan die van je (ex)-man. Je hebt het over logistiek en dat dat op jouw neerkomt vanwege het werk van je man en ook over dat jullie co-ouderschap gaan doen. Dat lijkt me lastig. Als de kinderen bij jouw man zijn, zal hij moeten zorgen dat ze op school/kdv komen en ook weer worden opgehaald bij bso/kdv. Ik begreep uit een ander topic ook dat je man geen rijbewijs heeft. Hoe gaat hij dit logistiek organiseren, aangezien de jongste nog een baby is. Dat die straks ook naar school gaat, is zo, maar tijdelijk is in dit geval een jaar of drie. Dat lijkt me vrij lang om zo ingewikkeld te doen.
Ook de sfeer lijkt me niet echt fijn voor jullie kind of eigenlijk kinderen in het algemeen. Dergelijke omgangsvormen zou ik niet mee willen geven aan mijn kind als 'normaal'. Ik begrijp niet zo goed waarom je man het percentage moslimkinderen zo belangrijk vindt. Kinderen van vier zijn daar echt niet actief mee bezig wie er moslim/katholiek/protestants/atheïst is. Die zien gewoon kinderen en willen met elkaar spelen. Geloofsopvoeding kan ook via kerk/moskee en vooral thuis. En in een seculiere samenleving zul je daar vooral zelf in moeten investeren.

Eigenlijk alles wat Mija zegt. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen.

MamaE schreef op 17-10-2021 om 16:43:

IAls de kinderen bij jouw man zijn, zal hij moeten zorgen dat ze op school/kdv komen en ook weer worden opgehaald bij bso/kdv. Ik begreep uit een ander topic ook dat je man geen rijbewijs heeft. Hoe gaat hij dit logistiek organiseren, aangezien de jongste nog een baby is. Dat die straks ook naar school gaat, is zo, maar tijdelijk is in dit geval een jaar of drie. Dat lijkt me vrij lang om zo ingewikkeld te doen.

Mensen zonder rijbewijs kunnen echt wel hun kinderen naar school brengen hoor! Ook als de een op de creche zit en de ander op school. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.