Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Welke talen spreek je ?

Welke talen spreek je allemaal, heb je deze taal op oudere leeftijd geleerd of ben je bijvoorbeeld tweetalig opgevoed.

Heb je ook wel eens situaties gehad waarin mensen niet verwachtte dat je de betreffende taal sprak en dat ze verbaasd waren dat je dat wel doet. Ik noem maar even als voorbeeld Arabisch, Spaans,Chinees.
Welke taal zou je nog graag willen leren voor zakelijke doeleinden of gewoon omdat je het leuk vindt.

Graag toelichten hoe goed je een taal spreekt, ik spreek iets Frans maar verder dan wat camping Frans kom ik op dit moment niet.

Ik zelf spreek redelijk prima Engels en in veel mindere mate Duits en Frans.


MidasWolf

MidasWolf

23-04-2022 om 15:52 Topicstarter

Met mijn Engels kan ik wel wat meer gespreksstof voeren en leuke gesprekken hebben, hoewel ik mij besef dat ik geen native speaker ben en ook geen geheel vloeiend Engels spreek.
Met mijn Duits en Frans red ik mij in simpele zaken, maar ingewikkeld moet het niet worden.

Graag zou ik goed Frans willen leren spreken en als ik toch bezig ben lijkt Spaans mij ook wel wat, ook omdat deze twee talen een kleine overlap hebben.

Nederlands vloeiend, Engels goed, Duits en Frans matig enkel basis.

Nederland, Duits, Engels, Frans en Italiaans. Italiaans op redelijk niveau, de andere talen vloeiend. Mijn Engels is overigens Brits Engels, geen Amerikaans.

Nederlands en Engels vloeiend
Duits, Frans, Fries en Papiamento redelijk (lees: kan een eenvoudig gesprek voeren)
Italiaans en Sranang kan ik verstaan maar niet spreken

En ik kan in nog 14 talen iemand een goede nacht/ welterusten wensen.

ik spreek Nederlands, Engels en gebarentaal, alle 3 best aardig, alleen met gebaren moeten ze niet te snel gaan voor mij.

Nederlands Engels kan ik me goed in uitdrukken en Duits heb ik ooit gehad. Ik moet dr dan echt weer inkomen.
Gebarentaal ben ik aan het leren, maar dat zijn nog vooral losse woorden. 

Nederlands, Engels en IJslands vloeiend, Duits en Frans echt minimaal, wat losse zinnen en het moet niet te snel gesproken worden anders kan ik het niet verstaan.

Engels (ik ben vertaler, dus da's wel handig), Duits, Frans (ben ik ernstig aan het bijwerken) en wat Indonesisch.
Voor wie wat voor taal dan ook wil leren of ophalen is Duolingo leuk.

Engels en Nederlands. Vroeger 2 jaar Duits gehad maar niks van onthouden.

Ik zou graag nog een andere taal leren, maar aangezien het dan voor de leuk is en ik het nooit in de praktijk zal brengen ga ik me er niet aan wagen.

Iemand trouwens tips voor de mensen onder ons die nog een taal willen leren? Wat zijn "makkelijke" talen en wat is meer voor mensen met een talenknobbel.

TanSwallow86

TanSwallow86

23-04-2022 om 16:13

Nederlands en Engels. Heb Afrikaans kunnen spreken, helaas niet meer, sommige woordjes nog wel(geboren in Zuid-Afrika, maar ben Nederlandse) ik kan het nog wel verstaan en lezen moet ik even in komen en dan lukt het wel. Beetje Schots

Brabeau schreef op 23-04-2022 om 16:11:

Iemand trouwens tips voor de mensen onder ons die nog een taal willen leren? Wat zijn "makkelijke" talen en wat is meer voor mensen met een talenknobbel.

Duolingo dus

Brabeau schreef op 23-04-2022 om 16:11:

Iemand trouwens tips voor de mensen onder ons die nog een taal willen leren? Wat zijn "makkelijke" talen en wat is meer voor mensen met een talenknobbel.

Duits is goed te doen, qua structuur grotendeels gelijk aan Nederlands, en ook de naamvallen zijn hetzelfde (want jazeker, ook in het Nederlands bestonden naamvallen die nog voortleven in staande uitdrukkingen als: te allen tijde, in arren moede, des mensen, terzijde, der kinderen, enz.). Voorwaarde is dan uiteraard wel dat je de grammatica van Nederlands goed beheerst, maar dat geldt in feite voor elke taal die je wilt leren, dat je een basale kennis hebt van grammatica.

Nederlands vloeiend in woord en geschrift.  Engels goed ook in woord en geschrift.  Duits heb ik havo 5 afgerond maar maar weinig gebruikt,  ik versta het redelijk, kan het ook lezen maar zelf correcte zingen maken is moeilijk.
Frans is voornamelijk vakantie gerelateerd. Vragen om een tafel in een restaurant, plaats op de camping,  brood kopen bij de bakker of vlees bij de slager dat lukt allemaal in inmiddels grammaticaal correcte zinnen en de uitspraak is ook oké dus sommige mensen denken dan dat ik het echt spreek en ratelen dan gewoon door en dan heb ik geen antwoorden meer.

Nederlands en (Amerikaans) Engels. 
Duits begrijp ik vrij aardig maar val toch terug op Engels.

En sinds 3 weken ben ik met duolingo Frans aan 't leren. Erg leuke en leerzame app! 

Nederlands.

Engels en Frans versta ik, maar spreken is niet mijn ding. Ik doe soms een poging, maar er klopt meestal nauwelijks een letter van. Zeker qua werkwoorden, vrouwelijk / mannelijk, ...
Duits poog ik te verstaan, maar spreken is gewoon een nachtmerrie. En na 5 jaar telkens afgebrand door leerkrachten heb ik er ook teveel schooltrauma's van. Als iemand in 't Duits begint antwoord ik in een poging tot Engels  .

3 woorden Spaans versta ik nog, maar voor gesprekken pas ik.
Dat éne jaar Spaans op school (omdat het alternatief Duits was  ) is niet echt blijven hangen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.