Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Wat beschouw jij als luxe?

Wat voor de één "gewoon" en niet te missen is, is voor de andere luxe.
Wat beschouw je als luxe en zou je kunnen missen?

Voor mezelf: ik ben vegetariër en heb geen auto, en ik vind dat niet armoedig. Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, kregen ze te horen dat ze arm waren, omdat er geen auto in het gezin was.
Luxe vind ik het, dat ik zaterdags lekker met mijn man de stad in ga, kan kopen op de markt wat we lekker vinden en dat we daarna een kopje lekkere koffie met een luxe broodje kunnen eten. Ook superdeluxe is, dat ik kan nadenken over de aanschaf van een e-bike. En ook dat we geld hadden om zonnepanelen te kopen.
Als de nood aan de man komt, zou ik het gemis van deze luxe jammer vinden, maar ik zou het geen armoede vinden.


heeeeeeel erg afgezaagd en toppunt van cliché: gezondheid is luxe!

Auwereel

Auwereel

09-09-2023 om 15:20 Topicstarter

Hmmm, ik wilde het eigenlijk houden op wat je kan kopen, maar als je als individu of samenleving goede gezondheidszorg kan kopen, is natuurlijk ook luxe. Toen ik met tandvleesontsteking zat, was ik blij dat ik een goede mondhygiëniste kon betalen.
De vraag is, wanneer wordt goede gezondheidszorg van basisvoorziening een luxe? Maar eigenlijk wilde ik dus niet die kant op met dit topic... Ben niet de haas van het topic, maar graag ook andere luxeproblemen versus basisvoorzieningen aanstippen!

De schoonmaakster 

Ik zou zonder kunnen, maar het is zooo fijn dat ze er is. Besef me wel hoe luxe het is.

Auto, vaatwasser, vakantie, uit eten, sauna,  nieuwe kleren, sportschool, alles wat je wilt ook kopen in de supermarkt.

Zoals Kersje al zei, gezondheid. Dat is een luxe! 

Daarnaast, ik vind het luxe dat ik niet de prijzen hoef te vergelijken in supermarkten op zoek naar aanbiedingen. Dat ik iedere maand mijn rekeningen kan betalen en daarnaast gewoon eens spontaan kan gaan uit eten, stappen, kleding kopen dat soort dingen. Maar het toppunt van mijn luxe op dit moment is onze camper waarmee wij lekker kunnen rondtoeren door Europa. En omdat ik een eigen bedrijf heb kan ik me de luxe veroorloven van 4 weken zomervakantie, 2 weken kerst en 2 weken meivakantie samen met wat lange weekenden weg. Staat wel tegenover dat ik verder 6 dagen per week werk om dat te kunnen bekostigen. 

De andere vorm van luxe ervaar ik met mijn vriendenkring die heel fijn en hecht is. Zo ook met familiebanden. Dat is naast gezondheid nog de belangrijkste vorm van luxe. De mensen om mij heen en mijn huisdieren. (Die ook weer meegaan met de camper.)

Voor mij is het luxe dat ik een instrument kan bespelen en dat ik kan sporten.

Auwereel

Auwereel

09-09-2023 om 15:28 Topicstarter

Dat vind ik ook luxe, dat ik geld voor huisdieren heb en ze goed kan verzorgen.
Mijn mobieltje is trouwens ook een luxe waar ik inmiddels slecht zonder kan... 😅

Misschien wel omdat ik ook weet hoe t anders kan (toch wel "arm" opgegroeid, waarbij mn moeder er ondanks alles voor zorgde dat we niets tekort kwamen), vind ik heel veel dingen luxe;
- zonder na te denken het terras op gaan en lekker lunchen;
- in de supermarkt kunnen kopen wat je wilt, zonder een maximum budget in je hoofd te hoeven hebben;
- zo gezond zijn dat je kunt werken, jezelf kunt ontplooien, zonder bijv. de hele dag pijn;
- genoeg spaargeld op de bank, waardoor er geen stress is als er onverwacht iets kapot gaat;
- zonder nadenken een ander iets (groots of kleins) cadeau kunnen doen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zie dus heel veel dingen als luxe, en ben iedere keer weer dankbaar dat ik/we hier thuis in deze luxe mogen leven.

Maar zien jullie dingen als gezondheid en familie en vrienden dan als een luxe? Ik zie meer het niet hebben ervan als een gebrek/tekort. Ik heb momenteel nogal wat gebrek aan gezondheid, maar zou het niet als luxe voelen denk ik als ik weer gezond zou zijn. Ik zou wel heel dankbaar zijn! Net als dat ik blij ben met familie en vrienden, maar ik beschouw ze niet als luxe.
Ik beschouw meer dingen als een auto, vakanties, uit eten kunnen zonder daar heel erg bij na te hoeven denken als luxe. En dingen als een vaatwasser, wasmachine, warme douche etc. zijn toch eigenlijk ook wel een luxe als ik erover nadenk.

Ik vind mijn bed een enorme luxe. Elke avond geniet ik van het in bed stappen. Goed matras, goed kussen, lekker dekbed en een bodem die aan alle kanten verstelbaar is. Heerlijk!

Luxe zijn voor mij de dingen die ik zou kunnen opgeven als ik het financieel niet meer red. Dus bijvoorbeeld eten bestellen of wat extra lekkers bij de boodschappen, maar ook dat paar dure droomschoenen of af en toe een massage.

Dat is iets waar ik ook wel op let, omdat ik graag wil verhuizen naar een meer toegankelijke woning en dat sowieso meer zal kosten, dan wat ik nu betaal (huur heel erg goedkoop). Dus heb ik al gekeken waar ik op zou kunnen bezuinigen.

Auwereel

Auwereel

09-09-2023 om 15:48 Topicstarter

Luxe is inderdaad wat je zelf op kan geven als de situatie daarom vraagt, maar je gezondheid opgeven als de situatie daar om vraagt, is nogal wat, dus in die zin geen luxe. 
Dat zou van niemand gevraagd moeten worden, je gezondheid opgeven, maar gebeurt wel, mensen die ziek worden van overlast van fabrieken, wegen, Schiphol. 

Auwereel schreef op 09-09-2023 om 15:48:

Luxe is inderdaad wat je zelf op kan geven als de situatie daarom vraagt, maar je gezondheid opgeven als de situatie daar om vraagt, is nogal wat, dus in die zin geen luxe.
Dat zou van niemand gevraagd moeten worden, je gezondheid opgeven, maar gebeurt wel, mensen die ziek worden van overlast van fabrieken, wegen, Schiphol.

Maar het 1 (gezondheid) kan ik niet los zien vh andere (dingen kopen), juist omdat ‘luxe’ ook niet op te delen valt. Een vaatwasser was voordat ik ziek werd een luxe, nu is dit pure noodzaak. Zo ook mijn huishoudelijke hulp, voor mij pure noodzaak en voor een ander een luxe. Dat besef komt ook pas als je in zo’n situatie zit, dat weet ik ook wel. 

Ik zou niks van mijn huidige luxe niveau willen opgeven! Als ik meer geld had zou ik sommige zaken eerder upgraden.

redbulletje schreef op 09-09-2023 om 16:27:

Ik zou niks van mijn huidige luxe niveau willen opgeven! Als ik meer geld had zou ik sommige zaken eerder upgraden.

Maar soms heb je nu eenmaal geen keus.

Als ik een andere woning wil, die beter toegankelijk is met mijn beperkingen zal ik (een deel) luxe moeten opgeven. Ik heb daar in weinig keus. Al zal een woning zonder trap en met ruimte voor een scootmobiel me ook meer vrijheid geven, wat voor mij nu juist als luxe voelt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.