Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Was drogen zonder de droger te gebruiken

En topic om tips te delen hoe je de was droog krijgt zonder de droger te gebruiken en je huis niet al te vochtig te laten worden. 
Doe je mee? 

Mijn tips:


  • Als de straat droogt droogt de was dus kan het naar buiten aan de lijn of op een rekje
  • Draai de was een extra rondje door op het centrigugeprogramma.
  • Probeer de was dan vroeg buiten te hebben,  het heeft wel even tijd nodig
  • In de zon wordt donkere was,  ook als het koud is,  enigszins warm.  Hang lichte en donkere dingen gecombineerd op. De warme was straalt uit naar lichte was
  • Hang was op met voldoende ruimte ertussen, zodat er lucht bij kan
  • Als je was binnen ophangt ook met ruimte ertussen en creëer stroming van lucht door een raam open te zetten en/of een ventilator in de buurt van de was te plaatsen. 
  • In een trapgat droogt was sneller dan in een afgesloten ruimte.

Iemand nog meer tips? 


Die ruimte ertussen is inderdaad een hele goeie.

Bakblik

Bakblik

02-12-2022 om 14:21 Topicstarter

Wat ik ook nog weleens doe, is de was keren.  Vooral 2 hele dikke badlakens die soms in gebruik zijn. De onderkant naar boven draaien dan zakt het water weer in de hele handdoek. 

Ik gebruik de droger alleen voor handdoeken, theedoeken enz. De rest van de was hang ik zomer en winter op zolder. Ik heb een grote zolder waar ik waslijnen heb gespannen. 

Ik hang de was zomers buiten op het dakterras. Dat gaat super. Vanaf begin nov-begin maart schiet dat niet op; er komt dan amper zon op het dakterras. Dan zet ik het wasrek met een bonte was in het washok met een ventilator erop gericht. Het raam staat open op de kiep-kantelstand. Daarna was ik een handdoekenwas en die vervolgens in de droger. Die lucht komt dan ook weer richting de bonte was. Dit werkt tot nu toe het best.  

Ik heb helaas geen plek voor een rekje binnen, of ik moet het in de woonkamer zetten maar dat vind ik dan weer niks. Dingen die niet in de droger mogen gaan aan een rekje in het trapgat maar daar past niet een hele wasmachine aan. Zo’n zolder met lijnen lijkt mij ook wel wat, maar dan moeten we eerst verhuizen. 

Op zolder. 3 grote rekken. Ruimte tussen de kledingstukken. Raam open tijdens lunchpauze om te luchten.  Verwarming staat nooit aan op zolder want nu nog 18 graden.

De was komt ook bijna droog uit de machine want centrifugeren is op 1600 toeren.

Bakblik

Bakblik

02-12-2022 om 15:13 Topicstarter

alhambra schreef op 02-12-2022 om 15:07:

Op zolder. 3 grote rekken. Ruimte tussen de kledingstukken. Raam open tijdens lunchpauze om te luchten. Verwarming staat nooit aan op zolder want nu nog 18 graden.

De was komt ook bijna droog uit de machine want centrifugeren is op 1600 toeren.

Maar niet alles toch? 

Ik heb/ man heeft een paar dunne truien van heel fijn garen, die zouden volgens het waslabel niet gecentifugeerd mogen worden, dat doe ik wel op 900 toeren maar niet op 1450 (mijn max) dat worden ze niet mooier van. 

Ik zet de wasmachine met het beddengoed 's avonds aan. Dan hang ik het boven het bad te drogen na het douchen.  Dan is het de volgende avond meestal wel droog en kan het de kast in.  En dan kan ik weer douchen.

Ik heb geeneens een droger. In de zomer was ik 's morgens en hang ik het gauw buiten op de lijnen, of ik zet het rek buiten. Dat is makkelijk binnen te halen als het zou gaan regenen.

mijn handdoeken en beddegoed gooi ik in de droger in de winter. Mijn kleding hang ik op een slaapkamer. Deels op een rekje en alle bovenkleding hang ik op een hangertje op een kledingrek. Hoef ik ook niks te strijken, en ik gooi het met hangertje en al zo de kast weer in. 

ProfitableMantis53

ProfitableMantis53

02-12-2022 om 16:52

Hier kan de was niet buiten want dan zit er gegarandeerd vogelpoep op. Het hangt op een rek in een kamer boven, waar altijd het raam op een kier staat. Dan is het na 24 toch wel droog en in de zomer sneller. In het trapgat hang ik wel eens wat klein spul.  Beddengoed gaat tegenwoordig in de droger. Maar ik heb ook 40 jaar zonder droger geleefd. 

Ik heb geen droger. Heb gelukkig wel genoeg ruimte om het op te hangen op de zolder. En een droogmolen buiten. Met dit weer hangt het toch binnen, omdat het meer werk is om het buiten te hangen. Het droogt heel langzaam wat best vervelend is , met ook kans op schimmel in huis. 
Ik heb op dit moment de energie niet om het buiten op te hangen.
Op de zolder heb ik nu wel een klein straalkacheltje staan die de boel een beetje droogblaast (raampje op een kiertje). De luchtvochtigheid hou ik in de gaten. 
Veel ruimte ertussen laten. Katoen niet naast katoen (indien mogelijk). Alles goed recht hangen en niet dubbelgeslagen over de lijn (dit doet mijn man steeds grr). Eventueel een keer extra centrifugeren helpt ook.
Meestal is het maar een paar weken ellende per jaar, maar nu we echt zuinig moeten zijn met gas is dit wel een struikelpunt, het blijft echt langer nat.

Bakblik schreef op 02-12-2022 om 15:13:

[..]

Maar niet alles toch?

Ik heb/ man heeft een paar dunne truien van heel fijn garen, die zouden volgens het waslabel niet gecentifugeerd mogen worden, dat doe ik wel op 900 toeren maar niet op 1450 (mijn max) dat worden ze niet mooier van.

We hebben simpele robuuste kleding dus 95% kan er tegen gelukkig.

Ik heb een rekje boven het trapgat. In oktober toen de verwarming nog niet aan was, duurde het wel lang, maar nu de warme lucht opstijgt werkt het prima. Ik zet vaak de ramen boven op een kiertje voor drogere lucht.
Handdoeken hang ik even over de verwarming of over de deuren. 
In de zomer was ik alles op een dag, nu toch vaak midden in de week ook een wasje. 
Als het echt niet lukt of teveel was dan een rekje in de kamer, maar dat vind ik zo ongezellig , dus liever niet.
En als ik echt, echt klem zit of geen energie heb gooi ik het bij mijn ouders in de droger.

Buiten drogen is hier ivm ernstige hooikoorts van man het hele jaar geen optie. 

Wij hebben droogrek op zolder maar wil er 1 bij.

Wasverzachter maakt ook dat het drogen langer duurt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.