Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

vrouwen en criminaliteit

Ik las dat van de gevangenisbevolking in Nederland maar 5% vrouw is. Toen vroeg ik me af: doen we het niet of zijn we er beter in? Jullie enig idee?


We doen het veel minder. 

we doen het veel minder, en als we het doen is het vaak in een context die minder tot gevangenisstraf leidt.

Het zijn sowieso vaak andere overtredingen dan bij mannen. Volgens mij komen geweldsdelicten vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en daar zit een hogere straf op dan winkeldiefstal (wordt vaker door vrouwen gedaan).

Bij mannen schijnt agressie zich vaker te uiten in fysiek geweld, bij vrouwen vaker in verbaal geweld.
Mannen zijn misschien ook agressiever doordat ze meer testosteron hebben? En crimineel gedrag komt het meeste voor tussen de 15-25/30 voor (lees ik zo), dus misschien een gevolg van dat de hersenen zich nog aan het ontwikkelen zijn? Mischien een beetje zoals dat je bij jongens best vaak ziet dat ze zich in de periode best twijfelachtig gedragen, maar op hun 30e brave huisvaders worden...

(Vroeger was het vaker zo dat als een man zijn vrouw om bracht, dit met geweld ging. En een vrouw zou hem eerder vergiftigen.)

Ik denk dat vrouwen in principe net zo geweldadig cq agressief zijn als mannen. Alleen op een minder fysieke manier. En/of onze fysieke reacties hebben minder impact, waardoor minder schadelijke gevolgen.

Maar als ik kijk naar het aandeel vrouwelijke bullies op mijn school, dat was echt niet mals. Nee, ze sloegen je niet en plein publique op het schoolplein in elkaar. Maar de haat en de nijd was er niet minder om. De (fysieke) gevolgen waren er alleen veel minder.

Vrouwen zijn minder agressief en zijn ook minder impulsief.

Heb wel eens een middagje wat zaken die voor de politierechter kwamen gevolgd i.v.m. studie. 90% man en tussen de 18 en 35. Hun daden waren vooral heel dom en ondoordacht.

Vrouwen worden vaak ook anders afgestraft. 

alhambra schreef op 11-05-2022 om 15:10:

Vrouwen zijn minder agressief en zijn ook minder impulsief.

Heb wel eens een middagje wat zaken die voor de politierechter kwamen gevolgd i.v.m. studie. 90% man en tussen de 18 en 35. Hun daden waren vooral heel dom en ondoordacht.

Je weet toch niet of vrouwen minder agressief zijn op basis van
strafzaken? Ik geloof zeker dat vrouwen stukken minder vaak met
strafrecht te maken krijgen. Maar dat betekent niet hetzelfde als minder
agressief zijn.

Als ik een buurvrouw heb die dreigende taal tegen me aanslaat en met
haar koekenpan staat te zwaaien, is dat geen strafrechtelijke zaak als
ik geen aangifte doe. Maar dat maakt haar niet minder agressief.

Ik heb genoeg vrouwen meegemaakt die ik allemaal stuk voor stuk een
agressie probleem vond hebben, evenals een impulsprobleem (borderline
bijv.), maar die niet per se te maken hadden met politie. Vanwege de
manier van geweld uiten: vaker met woorden, minder met de vuisten. Of
als ze wel fysiek waren, dan waren mensen er minder van onder de indruk,
zeker een man had zoiets van ik pak dat vrouwtje wel even beet die met
de vuisten om zich heen wappert. Het wordt soms zelfs aandoenlijk
gevonden, vaak door een man: een "vrouwtje" dat om zich heenmaait.

Dat beetpakken om een om zich heen maaiende man te overmeesteren,
doet een vrouw andersom toch niet snel bij een man. Er zijn veel
manieren van agressie uiten, zelfs sluimerend. Dus om nu te stellen dat
vrouwen minder agressief zijn, ik weet het niet hoor. De impact is
anders, dat wel.

dubbel

Vrouwen hebben minder testosteron dus het is heel logisch dat ze minder agressief zijn. Bodybuilders die extra testosteron gebruiken, worden daardoor ook vaak agressief.
Dus dat er veel meer mannen in de gevangenis zitten, is niet zo gek. Opmerkelijker vind ik dat 60% van de gedetineerden een stoornis, 60% een verslaving, en 30% een verstandelijke beperking heeft. Hier zie je wel heel duidelijk het gevolg van de stand van zaken in de GGZ.

Crimineel gedrag heeft volgens mij vaak met een soort arrogantie en superioriteitsgevoel te maken. Je eigen zin doen en er maling aan hebben als je een ander nadeel ondervindt van jouw akties. Het kan best dat er minder vrouwen zijn die zo egocentrisch denken. 

yette schreef op 11-05-2022 om 17:04:

Crimineel gedrag heeft volgens mij vaak met een soort arrogantie en superioriteitsgevoel te maken. Je eigen zin doen en er maling aan hebben als je een ander nadeel ondervindt van jouw akties. Het kan best dat er minder vrouwen zijn die zo egocentrisch denken.

Je zegt 'het kan best dat....'. Het kan ook best niet. Egocentrisme is bij mijn weten niet hormonaal of geslachtelijk bepaald. Het zal ongetwijfeld wel een nurture ding zijn, dus als je iemand aanleert dat het ok is om je eigen belangen altijd ten koste van anderen bovenaan te zetten, dat je dit meer acceptabel vindt. En ik denk dat dit in het algemeen in grote delen nog zeker wordt geleerd aan mannen. En dan met name mannen die vinden dat hun eigen belangen meer gewicht in de schaal leggen tov de belangen van vrouwen. Dat is helaas in veel culturen nog steeds vrij normaal, maar hóeft dus helemaal geen biologische grondslag te hebben. Wereldwijd zijn mensen van binnen echt biologisch hetzelfde. Er is dus geen biologische basis om te zeggen dat mannen of vrouwen van cultuur x agressiever/onderdrukkender/mannelijker/vrouwelijker zijn dan andere culturen. Toch kan er een behoorlijk verschil zitten in opvattingen en daaruit voortvloeiend gedrag. Ik zeg: aangeleerd.

Want of dat gedrag ook te maken heeft met nature (in aanleg zijn mannen agressiever dan vrouwen) vraag ik me echt af.

Wereldwijd zijn vrouwen met een inhaalslag bezig. In Nederland een paar jaar terug (nog?) niet. Als het alleen maar nature zou zijn, zou het aantal vrouwen in de gevangenis ongeveer stabiel moeten blijven, lijkt me? Ik denk dat het een combinatie van veel aspecten is. 
 
Hier een podcast over het onderwerp, door een wetenschapper: https://www.universiteitvannederland.nl/podcast/waarom-zitten-er-bijna-geen-vrouwen-achter-de-tralies

heb hem zelf nog niet geluisterd. 

MMcGonagall schreef op 11-05-2022 om 17:27:

[..]

Asha ten Broeke

Ik vind dit niet zulk sterk bewijs.

Wie is Asha ten Broeke? Het staat je vrij om andere links te plaatsen. Dit waren zo'n beetje een vd eerste Google hits die ik tegenkwam bij mijn zoektocht naar hormonen in relatie tot agressie

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.