Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Vraag v.d. dag 29/1/23: Als je in een andere eeuw geboren zou moeten zijn, welke eeuw kies je dan en waarom?

👶


Sassenach

Sassenach

29-01-2023 om 07:12 Topicstarter

Ik zou het liefst in deze eeuw geboren zijn als ik niet in de vorige eeuw geboren zou kunnen zijn. En dan vooral omdat in eerdere eeuwen voor mijn geboorte er nog geen migrainemedicijnen waren en in deze eeuw wel.

Ik vind zelf eind 20e eeuw een prima eeuw om als vrouw geboren te zijn. 

Maar als ik echt moest kiezen het eind van de 19e eeuw. Er gebeurde toen heel veel op het gebied van wetenschap. En bovenal de kleding van 1900-1920 vind ik echt geweldig 😍 Als ik kon naaien zou ik dat nu ook dragen.

En ja dat is een super oppervlakkige reden want verder was het als vrouw natuurlijk niet best.

Ik zou vooral om medische redenen niet vroeger geboren willen zijn dan ik ben. Liever later nog. Hopelijk is de medische wetenschap dan nóg verder ontwikkelt.

Wat betreft romantiek, en lekkere knusse tuttigheid zou ik wel in de Anton Piecktijd willen rondlopen. Lekker elk boodschapje in een ander klein winkeltje. Zakje suiker wat afgewogen werd op een weegschaal, heerlijk kneuterig. (maar denk dat dat snel zou vervelen) en ook de tijd (jaren twintig denk ik) van Downton Abbey. Maar dan natuurlijk wel de upperclass want het klootjesvolk had het niet best.

Lollypopje  Ik kies ook voor eind negentiende eeuw, zodat ik de eerste 3 decaden van de twintigste mee had kunnen maken. Dan wel graag als dochter van een zeer gegoede, artistieke familie, anders had ik er niet zoveel aan.. Hopelijk was mijn familie dan ook rijk genoeg om me nog even naar familie in Amerika te sturen in de roaring twenties..

Moosey schreef op 29-01-2023 om 07:48:

Lollypopje Ik kies ook voor eind negentiende eeuw, zodat ik de eerste 3 decaden van de twintigste mee had kunnen maken. Dan wel graag als dochter van een zeer gegoede, artistieke familie, anders had ik er niet zoveel aan.. Hopelijk was mijn familie dan ook rijk genoeg om me nog even naar familie in Amerika te sturen in de roaring twenties..

Ja dat. Niet met een vader als dagarbeider in de haven ofzo, dan had je er weinig aan 😂

Flapperdresses staan me niet, maar ik ga graag met je mee

Ik zou het liefst niet in een andere eeuw geboren willen zijn, maar áls ik moest kiezen, dan in de 21e eeuw zoals de kinderen van nu. Als man misschien nog in een eerdere eeuw, maar ik kan me niet voorstellen dat je dan als vrouw een leuk leven had.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

29-01-2023 om 08:45

Ik zou echt absoluut niet in deze eeuw geboren willen zijn. Als ik zie hoe jongeren worstelen met de druk van sociale media, het moeten presteren (zonder hbo ben je bijna een mislukkeling), de woningnood, klimaatellende... Nee, dank je.

Doe mij maar de prehistorie, of de tijd van een van profeten. Niet omdat het toen zoveel beter zou zijn, maar vooral om te weten hoe het nu echt was om in die tijden te leven. Vooral geschiedkundige interesse dus. Liefst wel met tijdmachine, zodat ik ook weer terug naar het hier en nu kan.

Het ligt eraan.. We leven nu in de meest welvarende periode ooit, vroeger was het leven voor het overgrote deel van de mensen veel zwaarder. Met mijn niet bepaald rijke afkomst zou dat voor mij ook gelden. Ik ben dus blij dat ik in de 20e eeuw geboren ben met alle kansen. En ben tegelijkertijd ook heel blij dat ik nu in deze tijd geen kind of tiener meer ben. 

Maar ik zou wel een kijkje willen nemen in het leven van de Gouden Eeuw.

Coreopsis schreef op 29-01-2023 om 08:45:

Ik zou echt absoluut niet in deze eeuw geboren willen zijn. Als ik zie hoe jongeren worstelen met de druk van sociale media, het moeten presteren (zonder hbo ben je bijna een mislukkeling), de woningnood, klimaatellende... Nee, dank je.

Doe mij maar de prehistorie, of de tijd van een van profeten. Niet omdat het toen zoveel beter zou zijn, maar vooral om te weten hoe het nu echt was om in die tijden te leven. Vooral geschiedkundige interesse dus. Liefst wel met tijdmachine, zodat ik ook weer terug naar het hier en nu kan.

Eens 

Ik ben geboren in de 20e eeuw. Qua gezondheid had ik liever later gebitten willen worden dan had ik nu mijn eigen gebit nog compleet gehad. 
Qua ingewikkeldheid van het leven had de tijd van de Romeinen mij wel wat geleken.

De 26e eeuw . Gewoon uit nieuwschierigheid . Wat is er allemaal uitgevonden en zijn ( de meeste ) ziektes te genezen of te voorkomen ? En is het klimaat gered ?

Ik ben van 1974 en dat is prima, zou niet in een andere tijd willen leven. Een kijkje nemen wel, hoe was het in de tijd van de gladiatoren in Rome bijvoorbeeld of in de middeleeuwen of in het wilde westen. Het was natuurlijk toen behoorlijk ruw, zeker voor vrouwen .

Ik weet pas sinds een paar weken waar jouw nick vandaan komt, Sassenach. Die periode lijkt me in ieder geval vreselijk. De positie van vrouwen, medische voorzieningen, alle vuil en onhygiënische toestanden.
Ik houd het lekker bij mijn eigen eeuw.

Ik zou niet in een eerdere eeuw geboren willen zijn, omdat ik er dan nu waarschijnlijk niet meer geweest was. Drie jaar geleden heb ik borstkanker gekregen en nu is dat in de meeste gevallen goed te genezen. Een eeuw geleden was dat wel anders, dan had je gewoon pech….

Zou ook kiezen voor eind 19e eeuw. Lijkt me wel interessant gezien de ontwikkelingen die er toen al wel waren, maar dan wel in beetje rijke familie omdat ik er anders ook weer niet de voordelen van zou hebben van die tijd. 

En wat een leuke vraag weer!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.