Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Vraag v.d. dag 20/12/22: Welk jaar zou je nog een keer willen doen en waarom?

Welk jaar uit je leven zou je nog wel eens een keer willen doen? Dat kan zijn omdat het een fijn jaar was met hoogtepunten die je nog wel eens zou willen beleven. Of omdat je juist dingen anders zou doen nu je weet wat de consequenties van je keuzes van toen waren.


Sassenach

Sassenach

20-12-2022 om 07:37 Topicstarter

Ik zou 2010 nog wel eens een keer over willen doen. Ik heb toen een prachtige lange reis naar Nieuw-zeeland gemaakt, die veel indruk op mij gemaakt heeft. Ook lijkt het me lekker om weer een keer de leeftijd van bijna 40 te hebben. Ik vond dat een fijne leeftijd.

Ooohhh , met de kennis van nu zou ik wel meerdere jaren uit het verleden over willen doen haha. Maar teruggaan naar het verleden om dingen recht te zetten/veranderen is niet zo slim in verband met  'butterfly-effect' , toch ? 

2020 en dan graag zonder Corona 😉 we hadden een reis naar Amerika gepland, inclusief trip naar New York. Inmiddels zijn de prijzen zo hoog dat het er voorlopig niet in zit. Vind dat nog steeds ontzettend balen.
Verder 2011. Het jaar waarin we getrouwd zijn en op huwelijksreis gingen naar de westkust van Amerika. Prachtige reis! Zoveel gezien en gedaan en ik zou nu op die reis nog wel wat andere dingen willen zien en doen ook

2011, wij gingen toen op  een geweldige reis naar Las Vegas en Hawaii.

Maar ook 1995, een jaar later was mijn zusje dood door kanker en in dat jaar deden we vooral elk ons eigen ding.

1999, dat jaar heb ik beslissingen genomen op meerdere gebieden die de rest van mijn leven hebben bepaald. Ik zou wel eens willen weten hoe mijn leven nu zou zijn als ik in dat jaar andere keuzes had gemaakt (om waarschijnlijk net zo hard weer terug te willen naar hoe het nu is  )


En 2022 omdat dit tot nu toe een geweldig jaar was met zoveel leuke dingen! 

ik heb twee opties 2015, wat het mooiste jaar van mijn leven was voordat mijn zeven magere jaren begonnen.

Of 2017 het jaar waarin mijn ouder overleed en waarin we elkaar eindelijk echt vonden

Met de kennis van nu,  1996! Dan hadden we het huis waar we nu nog steeds wonen niet gekocht. 
Er is al meer dan 25 jaar een plan om de flat aan de overkant te slopen om er nieuwbouw te plegen en dat wordt steeds maar uitgesteld.  De flats worden niet meer onderhouden en er mogen al een jaar of 10 alleen mensen in voor kort verblijf en dat is geen aanwinst voor de buurt. Wietplantages, zwerfvuil, fietswrakken en allerhande andere overlast.

Ik zou eind 2000, begin 2001 over willen doen. Toen is mijn oudste geboren en had ik een flinke postnatale dip. Ineens had ik de hele wereld op mijn schouders, was rusteloos, wilde alles perfect doen. Deze tijd van het jaar is letterlijk een donkere periode, maar toen was het ook donker in mijn hoofd. Dat zou ik opnieuw willen doen, met de wetenschap dat ik het wél kan. Dat ondanks al mijn "fouten", de gewone dingen die iedereen doet omdat je als ouder gewoon maar een mens bent, mijn kind gezond en veilig uitgegroeid is tot een lieve, leuke, mooie jongvolwassene. Die periode nog een keer, en dan genieten van dat kleine hummeltje met die woeste bos haar dat van kop tot kont zo precies in het stukje tussen mijn hand en mijn elleboog paste. Maar dat kan niet, en ik ben allang opgehouden met me daar druk over te maken. Ik heb genoten en ben aan het genieten van de periode erna, en die duurt gelukkig véél langer!

Het hoeft geen heel jaar een avond in 2014 zou genoeg zijn. Ik zou mijn kind een sport training laten overslaan. De ernstige sportblessure heeft nu nog steeds gevolgen.

Ik zou graag 2015 overnieuw willen doen. Toen heb ik heel wat levensbepalende keuzes gemaakt en ik vraag me nog altijd af hoe mijn leven er uit had gezien als ik toen anders had gekozen. De jaren daarna werden geplaagd door twijfel en waren minder leuk, ook al ben ik ondertussen wel weer helemaal opgekrabbeld. Ik denk nog regelmatig aan hoe mijn leven was geweest als ik toen andere beslissingen had genomen en mij wat volwassener had opgesteld. Daarnaast was 2015 ook gewoon heel leuk. Het zou ook alleen nut hebben het jaar over te doen met de kennis van nu.

Maar dat “butterfly” effect, dat is ook wel een dingetje. En stiekem ben ik ook heel benieuwd naar hoe mijn leven de komende jaren zal zijn. Nee, ik denk dat ik uiteindelijk niet terug zou gaan.

Om het nog een keer te beleven: 2010, het eerste jaar van onze relatie. Helemaal ondersteboven en hoteldebotel verliefd. 
Om het over te doen en er meer van te kunnen genieten en wellicht andere keuzes: 2018, in dat jaar is ons eerste kind geboren. Achteraf zou ik andere dingen anders doen. 

KillerQueen schreef op 20-12-2022 om 08:08:

Om het nog een keer te beleven: 2010, het eerste jaar van onze relatie. Helemaal ondersteboven en hoteldebotel verliefd.
Om het over te doen en er meer van te kunnen genieten en wellicht andere keuzes: 2018, in dat jaar is ons eerste kind geboren. Achteraf zou ik andere dingen anders doen.

Ik zie dat meerdere mensen hier het eerste jaar met het eerste kind over willen doen. Ik ben wel benieuwd waarom? Wat had je anders gedaan?

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

20-12-2022 om 08:38

Geen. Ik vind mijn leven eigenlijk elk jaar fijner worden nu ik ouder en daarmee rustiger, zelfverzekerder word.

Als ik moet kiezen: het geboortejaar van mijn kind. Dat magische, een nieuw leven dat in je groeit, eerst deel van jezelf, dan een heel eigen persoon. Hoe prachtig die eerste momenten zijn, terwijl ik in die tijd vooral door alle hectiek van het leven werd opgeslokt.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

20-12-2022 om 08:39

Yvaine schreef op 20-12-2022 om 08:33:

[..]

Ik zie dat meerdere mensen hier het eerste jaar met het eerste kind over willen doen. Ik ben wel benieuwd waarom? Wat had je anders gedaan?

Niet zozeer anders. Maar misschien intenser beleven. Omdat het zo snel voorbij gaat zondere dat je dat echt in de gaten hebt.

Yvaine schreef op 20-12-2022 om 08:33:

[..]

Ik zie dat meerdere mensen hier het eerste jaar met het eerste kind over willen doen. Ik ben wel benieuwd waarom? Wat had je anders gedaan?

Ze was te vroeg geboren waardoor we ruim een maand in het ziekenhuis bleven op de neonatologie. Thuis moest ik heel erg wennen. Aan de nieuwe situatie, aan haar, aan mijn lichaam. Ik stond op de overlevingsstand. . Achteraf gezien was ik depressief. Ik ging te veel uit van 'hoe het hoort' en luisterde alleen naar anderen en niet naar mezelf. Voor mijn partner was ik ook niet leuk denk ik. 

Er gebeurde ik die periode ook hele heftige dingen met mijn ouders. De ene in een ander ziekenhuis op de IC en de moeder van mijn andere ouder overleed.

Dat drukte ook een behoorlijke stempel op die periode. Ik zat op een grijze donderwolk. 


Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.