Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Voor wie is Kerst nu écht 'the most wonderful time of the year'?

Elk jaar zie ik er als een berg tegenop. De verplichtingen, het gezellig moeten zijn, de stress van voorbereidingen.
Er zijn vast mensen die er oprecht van genieten, maar hoe dan? 


SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

24-12-2022 om 14:08

Uitspraak gejat uit een ander topic, maar oh zo toepasselijk hier: het IS the most wunderful time of the year, want na de kerst kan het alleen nog maar beter gaan.... 

Poezel_en_Wip

Poezel_en_Wip

24-12-2022 om 14:15 Topicstarter

Daddy_gijs schreef op 24-12-2022 om 14:08:

Uitspraak gejat uit een ander topic, maar oh zo toepasselijk hier: het IS the most wunderful time of the year, want na de kerst kan het alleen nog maar beter gaan....

 

Daar is helemaal niets tegenin te brengen wat mij betreft. Hier ga ik me aan vasthouden!

Ik kijk heel erg uit naar kerst, zelfs als ik daarna een week moet bijkomen

Dat is wel anders dan vroeger, toen voelde het veel meer als een verplichte gezelligheid. We woonden allemaak nog thuis of kwamen er vaak en dus was kerst niet veel anders dan andere dagen, behalve dan anders eten en de verwachting dat we nu toch wel gezellig de hele avond samen moesten zijn. Wat meestal eindigde in samen op de bankhangen en iets op tv kijken waar enige consensus over was.

Toen ik het huis uit ging woonde ik te ver weg om alleen 's avonds langs te komen, dus kwam ik in de middag, vond mijn moeder gezellig, en bleef slapen. Wat betekende nog meer gehang op de bank. Mijn moeder vond het ook altijd heel ongezellig en zielig voor mij als ik de tweede kerstdag alleen was en dus voelde ik dan de druk om daar twee hele dagen te blijven, wat resulteerde in nog veel meer bankhangen. Ze begreep niet dat ik het gewoon echt fijn vond om de volgende dag gewoon alleen thuis te zijn en me niet te hoeven vervelen, maar gewoon mijn eigen ding te kunnen doen. Dus heb ik toen een aantal jaar een kerstdag met een vriendin doorgebracht, wat heel gezellig was, maar de hoofdreden was vooral om niet die jaarlijkse discussie te hebben.

Tegenwoordig blijf ik nog steeds slapen, zeker nu met mijn long covid, maar voelt het anders. We zien elkaar helemaal niet zo vaak en al helemaal niet allemaal tegelijk. Inmiddels zijn  er ook twee kleintjes bij in de familie, die ik veel te weinig zie. In plaats van als een verplichte gezelligheid voelt kerst nu veel meer als een jaarlijkse kleine familie reünie en daar kijk ik dan juist weer ontzettend naar uit. Elkaar weer zien, bijkletsen en terwijl de rest kookt lekker met de kleintjes knuffelen en spelen. 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

24-12-2022 om 14:17

Ik vind kerst zeker de leukste tijd van het jaar. Overal lichtjes, drukte in het winkelcentrum,  kerstmarkten en gezelligheid... ik geniet daarvan. 

Ik doe niet meer aan verplichtingen,  dat scheelt waarschijnlijk een hoop. 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

24-12-2022 om 14:19

In plaats van als een verplichte gezelligheid voelt kerst nu veel meer als een jaarlijkse kleine familie reünie en daar kijk ik dan juist weer ontzettend naar uit. Elkaar weer zien, bijkletsen en terwijl de rest kookt lekker met de kleintjes knuffelen en spelen. 

Dat zeg je goed @Lollypopje,  zo ervaar ik het ook. Zeker sinds een groot deel van de familie in het buitenland woont en we elkaar nog maar weinig zien, is het extra gezellig om samen te zijn. 

Mug schreef op 24-12-2022 om 14:19:

In plaats van als een verplichte gezelligheid voelt kerst nu veel meer als een jaarlijkse kleine familie reünie en daar kijk ik dan juist weer ontzettend naar uit. Elkaar weer zien, bijkletsen en terwijl de rest kookt lekker met de kleintjes knuffelen en spelen.

Dat zeg je goed @Lollypopje, zo ervaar ik het ook. Zeker sinds een groot deel van de familie in het buitenland woont en we elkaar nog maar weinig zien, is het extra gezellig om samen te zijn.

Wij wonen wel allemaal in Nederland, maar twee hebben een gezin en ik ben ziek. Dan zie je elkaar gewoon heel weinig. En ik weet nu al dat het me volledig zal uitputten, maar ik word al blij als ik aan morgen denk 😊

LostJellyfish83

LostJellyfish83

24-12-2022 om 14:23

Lollypopje schreef op 24-12-2022 om 14:21:

[..]

Wij wonen wel allemaal in Nederland, maar twee hebben een gezin en ik ben ziek. Dan zie je elkaar gewoon heel weinig. En ik weet nu al dat het me volledig zal uitputten, maar ik word al blij als ik aan morgen denk 😊

Ik weet er alles van, maar voor dit soort zaken heb ik ook graag wat uitputting over. Veel plezier alvast!

Mug schreef op 24-12-2022 om 14:23:

[..]

Ik weet er alles van, maar voor dit soort zaken heb ik ook graag wat uitputting over. Veel plezier alvast!

Dankjewel 😊 Jij ook vast 🎄

En voor iedereen met een hekel aan kerst wens ik dat het snel weer voorbij is

Wij boffen met twee hele leuke families waar we graag tijd mee doorbrengen. Bij schoonfamilie zien we elkaar allemaal voor Sint en met kerst hoe het uitkomt. Dit jaar zien we dus schoonzussen niet en dat vind niemand een probleem. Ik hoef ook geen hele dag er te zijn, we gaan smiddags lekker eten in een restaurant en als het weer mee zit maken we nog een boswandeling. 
Bij mijn familie ben ik 1 x in de drie jaar aan de beurt voor de organisatie. Ook hier hebben wel relaxetijden, dit jaar een kerstlunch bij broer. 
Thuis maak ik me na al dat eten er makkelijk vanaf en chillen we ons een ongeluk. 

Voor mij geldt ook dat Kerst veel leuker is geworden sinds ik niet meer thuis woon. Ik vond het heerlijk om mijn eigen dingen te doen. Ik ga nu wel met plezier met de familie (van mijn man) eten. Eigen familie heb ik, afgezien van mijn ouders, niet zoveel mee dus ik heb niet zo heel veel behoefte om daar een hele dag mee door te brengen.

Nu houd ik dus van Kerst. De lichtjes, de vrije tijd, lekker koken. 

UntimelySardine71

UntimelySardine71

24-12-2022 om 14:47

Voor mij is de zomervakantie wel echt the most wonderful time of the year haha, maar kerst vind ik ook heel leuk! Ik geniet ervan om het huis gezellig en versierd te maken, dat compenseert voor mij wel een beetje de ellende van de korte dagen. Ik houd erg van bakken en maak minimaal 1x, soms 2x het dessert. Elk jaar neem ik de tijd om iets nieuws uit te proberen. Verder hoef ik niks te doen aan voorbereidingen want we vieren het nooit bij ons thuis. Onze kerstdiners zijn vaak in kleine gezelschappen waar het altijd wel gezellig blijft, niemand heeft hoge verwachtingen bij kerst en we zitten ook niet de hele dag bij elkaar maar alleen de avond. Overdag sta ik lekker thuis te bakken. Dus ja, voor mij is het wel echt een tijd van weinig stress en veel gezelligheid. 


Oud en Nieuw daar en tegen, dat haat ik…  Daar doe ik mijn best niet meer voor om er iets leuks van te maken, sindsdien is het iets beter.

Ik vind de aanloop naar Kerst altijd gezellig in de zin van de warme verlichting overal, de kerstmarkten en sommige programma's op t.v

Tweede kerst vieren we altijd hier met de kinderen, schoon- en kleinkinderen.
We hebben wel het kerstdiner afgeschaft (ook wegens wat gezondheidsdingen) en doen nu een kerstborrel met allerlei lekkere hapjes. Dat is niet heel lang, zo'n uur of drie denk ik en wat ongedwongener dan aan tafel met z'n allen. We kopen alleen cadeautjes voor de kleintjes dus het uitpakken vult ook nog wat tijd.

Waar ik wel altijd een beetje stress van krijg is het op tijd klaar hebben van lekkere dingen en het koken en de boodschappen daarvoor. Ik ben dit jaar vroeg begonnen met dingen als soep en stoofperen maken en heb dat ingevroren. Ik probeer op de dag zelf zo weinig mogelijk te doen te hebben (wat toch altijd weer tegenvalt). 

Verder vind ik eigenlijk de week tussen kerst en oud-en-nieuw het allerleukst. Dan hoef ik niks meer maar de sfeer hangt er nog steeds.
De jaarwisseling vieren we relaxt met z'n tweeën, kopen wat oliebollen, ik bak zelf iets met appel en we kijken cabaret.
Nieuwjaarswensen doen wij altijd om twaalf uur 's nachts per WhatsApp en langskomen op Nieuwjaarsdag doen we niet aan. Op die dag ga ik heerlijk de kerstboom aftuigen en klaar met de feestelijkheden.

Edit: zelf hebben we geen van beide ouders meer, vroeger gingen we daar wèl altijd naartoe op Nieuwjaarsdag.

Ik houd ervan ❤️
Slechte kerstfilms op tv, slechte kerstliedjes op de radio, lekkere korte dagen, lichtjes overal.
Ik heb maar op 1 dag "verplichting", dat scheelt misschien. En ik heb een weekje vakantie, dat helpt misschien ook wel. Maar dit is echt mijn favoriete periode in het jaar om vakantie te hebben 

Ik vind het oprecht een heerlijke tijd! Altijd al geweest ook vroeger toen opa en oma langs kwamen, lekker eten samen, met mijn moeder de kerstboom optuigen enz. En nu ook nog steeds! We hebben geen verplichtingen, niemand vind dat we perce langs moeten komen. Zowel mijn ouders als schoonouders niet. Dit jaar zijn we bij mijn ouders in het buitenland, dus we hebben een korte vakantie met ze. Heerlijk! Dochter heeft net met oma koekjes gebakken, loopt de hele dag in haar kerstpyjama en mijn moeder maakt de heerlijkste dingen we doen spelletjes, puzzelen, kijken kerstfilms en gaan wandelen. Ik geniet er echt volop van.

Ik heb altijd even tijd nodig om in de stemming te komen, de kerstboom zet ik wel op tijd op, maar dan blijft het een poos stil.
Tot vandaag, alles lekker opgeruimd en het huis nog wat aangekleed. Sky Radio op.
Verder blij dat ik het met mijn meisjes kan vieren want om het jaar zijn ze 2 weken bij vader en dat is toch niet zo leuk.
Blij dus, sfeervol, warm kerst met kinderen en morgen naar ouders en zus met kinderen, wordt vast gezellig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.