Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Vensterbank decoratie: Waarom 2 dezelfde dingen?

Net even een rondje gefietst en lekker even vensterbank decoratie bekeken. 
Toen kwam de vraag bij me op: waarom 2 dezelfde bloempotten, planten, kandelaars, lampen, andersoortig decoratiestuk? 

Behalve de eetkamerstoelen heb ik helemaal niks 2 dezelfde dingen in de woonkamer staan/hangen/liggen.


In de natuur zie je exacte herhalingen niet zo vaak dus het feit dat het duidelijk een menselijke hand is die dit zo heeft gedaan maakt het rustiger, denk ik. Zo van: dit heb ik zo gewild. Dus netjes en ordelijk. 

Overigens zal het geringste verschil, bijvoorbeeld een beschadiging, onmiddellijk de aandacht trekken als er twee van staan. Want dan ga je vergelijken. Dus heb je twee precies dezelfde stenen pinguins en van de ene is een stukje afgeschilferd dan zou ik bij die ene ook een petje opzetten en en sjaal om doen om het verschil te benadrukken. Want dan kan het weer.

Symmetriebehoefte.

Meestal is de reden: "omdat de buurvrouw dat ook heeft". 
Of: "omdat het bij de Intratuin ook zo leuk stond". 

ik zou eerder kiezen voor groepen van 3

POTHOS-PLANT-FEATURE-compressed.jpg

Ik heb overigens vijf van dezelfde planten, de Epipremnum (Rhaphidophora is een andere). Oorzaak was snoei en dat ze ook heel makkelijk met heel weinig water bleven leven en ook heel mooi waren. Je hoeft maar een takje in de grond te zetten en het is meteen een plant. Hij heeft geen probleem met verwaarlozing en uitdroging en wil haast nooit mest. Schaduw is prima. En hij heeft heel levendige bladeren die heel bevallig rondzwermen.

Ik denk dat mijn vensterbank rustiger zou ogen met alleen deze planten. Maar dat wil ik niet. Saai. Dus ze staan ook elders.

Dat zag je een aantal jaren geleden veel in woonbladen/winkels. Heb dat zelf niet, vind het mooier om iets in dezelfde tint/materiaal of structuur bij elkaar te zetten. 

Ik heb twee dezelfde antieke hoge kandelaars omdat het een set is en één hoge kandelaar een beetje zielig toont

Jan des Bouvrie in de jaren 90 met zijn symmetrie-principe  Toen hadden we nog een strak interieur en symmetrie geeft rust. Ik heb het gelukkig allemaal losgelaten en heb kleur, planten, ronde vormen, vintage en niks van hetzelfde in huis. 

Dat zie je heel vaak. Wij noemen dat thuis een Actionhuis. En wat ik dan gedubbeld zie is vaak ook nog eens niet mooi maar kitsch. 
Ik ben er wars van en heb nergens twee van behalve dat ik van de eetkamerstoelen er 3x2 heb. 
Ik hou van rust op de vensterbank, maar niet van symmetrie. 

inderdaad door Jan de Bouvrie geïntroduceerd, sindsdien zie je dat vrijwel overal: 2 stoeltjes/ fauteuils. naast elkaar in de woonkamer, en vrijwel elke vensterbank in de straat heeft of 2 planten in dezelfde potten, 2 windlichten, 2 kandelaars, 2 vazen of iets dergelijks. 
Een trend die al heel lang aanhoudt...

En in voortuinen de laatste jaren die antraciet grijze langwerpige stapelblokken om een plantenbak mee te maken. Das ook zon trend die ik overigens vreselijk lelijk vind, vooral als daaromheen tegels of grind gelegd wordt. Zo fantasieloos.

Ik heb van diverse planten twee, of drie. Die zijn dan gestekt, en als één ter ziele gaat, of veel te groot wordt voor de vensterbank, stek ik de overgeblevene weer. Omdat er één de stek is, zijn het wel twee dezelfde planten, maar niet noodzakelijk even groot, dus of mijn vensterbank helemaal voldoet aan her geschetste beeldin de OP ...?

Balans aanbrengen is best lastig en gaat het gemakkelijkst met twee dezelfde items. Een andere veelgebruikte truc is groepjes van 3 of 5 en dan verschillende groottes binnen de groep. In een tuinontwerp symmetrie gebruiken van levende elementen is vrágen om problemen. Dan kun je de balans beter op een andere manier maken. 

Ninon schreef op 29-09-2024 om 12:08:

Jan des Bouvrie in de jaren 90 met zijn symmetrie-principe Toen hadden we nog een strak interieur en symmetrie geeft rust. Ik heb het gelukkig allemaal losgelaten en heb kleur, planten, ronde vormen, vintage en niks van hetzelfde in huis.

Ik idem.

Overigens weet een hovenier ook altijd te vertellen dat je nooit een even aantal planten bijelkaar zet, maar altijd oneven aantallen. En om 1 of andere reden staat een even aantal inderdaad ook gek / niet mooi. 

Ik heb eigenlijk niet echt een vensterbank. Onze keuken zit aan de straatkant en daar heb ik een smal randje voor het raam. Ik heb daar nu zo’n houten paneel voor staan ivm inkijk. Er zat plakplastic op, maar dat vond ik niks. Ook hield het best veel licht tegen. Ben nog aan het bedenken wat ik er mee kan, want dat paneel vind ik ook niet helemaal geweldig. Nadeel is dat er een rolgordijn langs moet, dus het moet iets smals zijn. Anders hangt het gordijn niet netjes. Maar ik ben echt niet van de setjes. Ik heb dan liever 3 van iets en dan net in een ander motiefje of kleurtje ofzo. Ik heb bijvoorbeeld 3 opengewerkte potten staan met een theelicht er in, met 3 verschillende motieven, 3 formaten en 3 kleuren. Staat leuker dan 2 precies dezelfde vind ik

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.