Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Leef jij met de seizoenen/het weer?

Door het topic over de thermostaat lager zetten, het ik wil wel weer eens regen topic en hier en daar nog wat posts in andere topics kwam ik op het idee voor dit topic. Zeker toen ik het hele weekend de buren de rolluiken dicht zag doen om de zon uit huis te houden en dat ze dan in de avond toch wel weer de cv aandeden om het warm genoeg te hebben bij een avondje tv kijken.

Ik ben het type dat als het even kan de was buiten aan de lijn hangt en als het echt goed droogt (zoals vandaag) ook meerdere wassen per dag draait om optimaal gebruik te kunnen maken van de wind/zon om de was droog te krijgen.
Op dagen zoals vandaag, als het inde avond nog goed afkoelt mag de zon mijn huis opwarme tot een ruime 21 graden, zodat ik in de avond de verwarming niet hoef op te stoken.
Regenwater vangen we op om plantenbakken water te geven, we hebben geen tegeltuin om het water goed weg te laten zakken in de bodem, zodat planten er wat aan hebben.
In de avond eerder een vestje aan dan de verwarming omhoog.

Maak jij ook gebruik van zon wind (en regen) omwille van het milieu of om goedkoper uit te zijn qua stookkosten? Misschien heb je nog wel goede tips,  die mag je hier ook delen.


Ja precies hetzelfde als jouw post.  Groene tuin, regenton, wassen als het kan op de energie van de zonnepanelen en drogen in de wind. De redenen zijn allebei van toepassing, dus zowel portemonnee als milieu.

Bakblik

Bakblik

09-05-2022 om 19:54 Topicstarter

Zonnepanelen heb ik dan weer niet, man weet vanuit zijn werk hoe die dingen gemaakt worden en wat voor stoffen erin zitten, die het milieu vervuilen als ze worden afgedankt. Hij wil ze nog niet, omdat het nog niet duurzaam genoeg is. 

Als de zon te fel schijnt doe ik m'n rolluiken ook wel ns dicht als ik er last van heb. Ook blijft de slaapkamer dan koeler. Al heb ik van 't weekend voor 't eerst de airco aangehad. De verwarming springt pas aan als 't binnen onder de 20,5 is. 

in de zomer alles zo veel mogelijk naar buiten om te drogen. Bed vind ik zo lekker als die buiten is gedroogd en er 's avonds weer onder kan. 
Verder zonnepanelen, groene tuin. Ik moet alleen nog wel een regenton (of 2) gaan aanschaffen, maar dat komt hoop ik dit jaar.
Ik las vandaag dat het dag/nachttarief ook niet meer uit kan, omdat het overdag goedkoper is tegenwoordig door alle zonne-energie die er dan opgewekt wordt.

Ik gebruik gewoon m'n droger, buiten hangt hier alles vol met stuifmeel of vogelstront. Bovendien strijk ik niet dus droger is ook op dat punt nuttiger. 

Bakblik schreef op 09-05-2022 om 19:54:

Zonnepanelen heb ik dan weer niet, man weet vanuit zijn werk hoe die dingen gemaakt worden en wat voor stoffen erin zitten, die het milieu vervuilen als ze worden afgedankt. Hij wil ze nog niet, omdat het nog niet duurzaam genoeg is.

Dat is dan best wel een lastige als je energie nodig hebt. Kolen en olie is natuurlijk helemaal achterhaald, gas komt uit Rusland of Groningen, dat wil je ook allebei niet, als het om warmte gaat is een open haard ook milieuvervuilend. En als iets lastig te recyclen is, zijn dat rotorbladen van windmolens. Ook voor een warmtepomp heb je electriciteit nodig.

Natuurlijk wachten we met smart hier op: https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/hernieuwbare-elektriciteit/zonne-energie/pv/recyclebare-zonnemodules/

Maar voordat dat de onderzoeksfase voorbij is, is er al heel wat energie verbruikt.


Ik hang de was gewoon altijd op zolder. In de zomer met de schuifpui naar het dakterras open en in de winter meestal dicht. Op zolder kan het blijven hangen totdat ik na een dag of 3 weer een paar machines was en de natte de plaats van de reeds droge was inneemt.
Verder weet ik niet zo goed wat ik mij moet voorstellen met leven maar het seizoen. In de winter slaap ik onder 4 dekbedden en in de zomer onder 1 dunnetje. Airco hebben we niet en verwarming staat nauwelijks aan.

LostJellyfish83

LostJellyfish83

09-05-2022 om 20:41

Ons dak is ongeschikt voor zonnepanelen,  dus ik ben me aan het oriënteren voor een veranda met zonnepanelen. Dat zou nog wel kunnen, maar dan wordt het weer zo donker in huis.  Ik ben er nog niet uit. 

Handdoeken en zo die doe ik in de droger want die worden zo hard als je ze ophangt. De rest van de was hang ik op zolder, daar staat ook de wasmachine. Ik heb geen zin om met de wasmand naar beneden te gaan en daar op te hangen en snel weer alles eraf moet halen als het gaat regenen. Ik wil ook geen waslijnen in mijn tuin.  Als ik het koud heb dan zet ik de verwarming aan. Een regenton heb ik niet.

Mug schreef op 09-05-2022 om 20:41:

Ons dak is ongeschikt voor zonnepanelen, dus ik ben me aan het oriënteren voor een veranda met zonnepanelen. Dat zou nog wel kunnen, maar dan wordt het weer zo donker in huis. Ik ben er nog niet uit.

Ook daar komt een oplossing voor, een laag op je raam die energie opwekt, maar het toch niet te donker wordt in huis.

https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/hernieuwbare-elektriciteit/zonne-energie/zonne-energie-nederland/zonnepaneel-raam/

Het wordt hoog tijd zulke slimme vindingen op de markt te brengen...

LostJellyfish83

LostJellyfish83

09-05-2022 om 20:49

Auwereel schreef op 09-05-2022 om 20:47:

[..]

Ook daar komt een oplossing voor, een laag op je raam die energie opwekt, maar het toch niet te donker wordt in huis.

https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/hernieuwbare-elektriciteit/zonne-energie/zonne-energie-nederland/zonnepaneel-raam/

Het wordt hoog tijd zulke slimme vindingen op de markt te brengen...

Oh wauw ja. Ik heb heel veel glas dus dit zou een uitkomst zijn! 

Ik leef vooral met de seizoenen als in ik ga in de winter vroeger naar bed en in de zomer veel vaker naar buiten. Verder hebben wij zonnepanelen (tweede lading alweer want de vorige waren na 20 jaar wel op), een regenton, semi groene tuin, en letten wij bijvoorbeeld wel op met openen van de gordijnen en dichtdoen van het zonnescherm. Overigens wordt het hier snel warm dus met dit weer houd ik gerust de gordijnen of het zonnescherm dicht overdag. Dan is het in de avond zeker niet koud genoeg om de verwarming aan te doen want wij hebben een warm huis dat snel opwarmt maar ook langzaam weer afkoelt, gelukkig hebben we ook airco. De was hang ik altijd op zolder, zodat het kan blijven hangen tot ik weer ga wassen. Het raam staat wel altijd open op zolder.

Hmm, met temperaturen zoals nu, als het 's ochtends in huis zo' n 18 graden is, vind ik het niet kunnen om de verwarming aan te slingeren tot 19, dus trek ik 's ochtends een vest aan en zit ik 's avonds met een plaidje. 
Daarnaast leef ik' s zomers meer buiten dan ik de winter en ga ik 's zomers iets later naar bed. 

Bakblik

Bakblik

09-05-2022 om 21:35 Topicstarter

watertoren schreef op 09-05-2022 om 20:44:

Handdoeken en zo die doe ik in de droger want die worden zo hard als je ze ophangt. De rest van de was hang ik op zolder, daar staat ook de wasmachine. Ik heb geen zin om met de wasmand naar beneden te gaan en daar op te hangen en snel weer alles eraf moet halen als het gaat regenen. Ik wil ook geen waslijnen in mijn tuin. Als ik het koud heb dan zet ik de verwarming aan. Een regenton heb ik niet.

Als de handdoeken buiten hangen in een zonnetje en en windje dan zijn ze echt niet keihard als ze droog zijn. Binnen gedroogde handdoeken wel.

Ik heb waslijnen aan mijn balkon 4x 6 meter.  Was ophangen kan in de zomer ook wat verkoeling geven op het terras. 

In verband met heftige hooikoorts hang ik geen was buiten. In de lente en zomer ben ik veel meer buiten te vinden dan in de herfst en winter. 

Verder zonnepanelen hier en als het enigzins kan laat ik de zon ons huis opwarmen. Betekent wel dat als het boven de 25 graden is, de rolgordijnen dicht gaan om te voorkomen dat het binnen 30 graden wordt. Verwarming blijft iig uit, ook in de ochtenden of avonden als het wat kouder in huis is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.