Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Kattendilemma

Ik heb een kat van bijna 10. Hij mag naar buiten want anders wordt hij doodongelukkig. Maar nu is het zo dat ik hem al een paar jaar regelmatig langere tijd niet zie. De ene keer komt ie een paar keer achter elkaar thuis en is hij heel lief, en daarna zie ik hem weer weken niet. Ik ben inmiddels gestopt met elke keer zoeken en me ongerust maken want dan heb ik geen leven meer. Nu heb ik hem weer al een paar weken niet gezien. Aan de voerbakjes te zien komt hij midden in de nacht eten, af en toe laat ie een dood beest achter als souvenir, en dan is ie weer weg (ik heb nog een andere kat maar ik zie het aan de hoeveelheden voer, en andere kat kan denk ik geen enorme ekster verslaan). Verder heb ik sterk het vermoeden dat hij ook elders gevoerd wordt.

Vorig jaar had hij zijn poot ernstig gebroken en wist hij mij dus weer te vinden. Heb ruim 1300 euro afgetikt voor hem zodat zijn poot werd opgelapt met een metalen bot. Nu vraag ik me af wat ik zou doen als dit weer gebeurt. Ben benieuwd naar de gedachten van objectieve anderen hierover. 


Het is nog steeds jouw huisdier, daar dien je voor te zorgen is mijn mening. Dus als hij gewond is en hij is nog op te lappen dan zou ik dat zeker doen.

Wat is precies je dilemma? Als je hem niet meer wilt, moet je een ander huis voor hem zoeken. Je gaat natuurlijk geen verder gezonde 10-jarige kat laten inslapen omdat je de dierenartskosten niet wilt betalen. Je hebt hem in huis gehaald dus dan moet je er ook voor zorgen.

Aviendha

Aviendha

06-06-2023 om 20:54 Topicstarter

De middenweg tussen inslapen en een ingewikkelde orthopedische operatie is ook nog amputeren. Ik wil hem ook niet wegdoen omdat ik ondanks zijn verraad van hem hou. En ik denk dat wegdoen ook niet het beste voor hem is want hij heeft nu wel het leven dat hij leuk vindt. Maar ik betrap mezelf wel op de gedachte dat ik nog liever heb dat hij nooit meer terugkomt, dan gewond. Wat ik het allerergst vond van die situatie was niet het geld maar de nasleep. Hij moest 6 weken in een bench samen met zijn kattenbak leven en ik moest hem 4 x per dag medicijnen toedienen wat echt heel moeilijk was. Ik vond het eigenlijk kat-onterend. Maar ik was daarna wel heel blij dat ie er nog was. 

Ik denk dat de kat bij iemand anders in huis zit. Je zult niet de eerste zijn van wie een kat overloopt naar een ander huis, omdat hij daar gevoerd wordt en binnengelaten wordt. Pas nog een vermakelijke aflevering hierover gezien bij de Rijdende Rechter. 

Ik ben bang dat je twee keuzes hebt: dit zo laten en accepteren dat je kat (bijna) niet meer thuiskomt of binnenhouden zodra hij er weer is. Tot je hem officieel afstaat blijf je natuurlijk verantwoordelijk voor kosten mocht hem iets mankeren. Wat kun je anders? 

Ik ben niet zo objectief, vrees ik, maar ik wil best mijn gedachten delen. Je kiest ervoor om je kat buiten te laten lopen en daarmee neem je een risico dat hij gewond raakt en verdwijnt. Je kunt hem ook afstaan hè, bij het asiel. Is goedkoper dan het gemiddelde dierenartsbezoek. Of je kunt hem binnenhouden. Of je kunt zijn tweede huis zoeken en vragen of zij je kat willen overnemen. Of je laat het zo, dat kan ook nog. 

ik sta hier toch anders in dan de rest geloof ik. Wij hebben 3 katten en een hond en hebben samen afgesproken dat mocht een van de dieren echt hele grote dure operaties, chronisch ziek met langdurige medicatie oid nodig hebben, dat we dat niet gaan doen. Het blijven dieren. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat je voor je kat niet weer 1300 euro neer telt ik had het de eerste keer al niet eens gedaan.
Natuurlijk verzorg je je dier optimaal en geef je alle liefde etc maar qua dure operaties etc vind ik dat het dus niet waard voor een dier. Gelukkig hebben wij een hele makkelijke, nuchtere dierenarts die er net zo in staat 

Ik ga waarschijnlijk afgefakkeld worden door het forum hier maar dat zij maar zo. 

TO je moet beslissen of je je dier wilt blijven verzorgen of wilt afstaan. Over dure operaties oid in de toekomst dat is aan jou of je dat wilt doen en kunt betalen, ga daarover ook vooral in overleg met je dierenarts. 

ik vind niet per definitie dat áls je een huisdier kan redden je het altijd moet doen ongeacht de kosten.  Je moet wel een dier nooit laten lijden, dat je is verantwoordelijkheid als mens

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

06-06-2023 om 21:54

Ik begrijp je dilemma niet zo goed. Wat is nu het probleem? De kat is af en toe thuis; af en toe langere tijd van huis. Als je wilt weten waar hij precies uithangt, kun je overwegen om hem een GPS-tracker om z'n nek te doen... 
Maar ik zie daar het probleem niet van. Je bent gelukkig gestopt om je daar zorgen over te maken. 

Je wilt de kat juist een vrij leven geven... maakt die kat daar gebruik van, is het weer niet goed.

Je andere dilemma begrijp ik ook niet. Je kat had (ooit) een dure orthopedische operatie nodig, dus dat is achter de rug. Je kunt de prothese er moeilijk uithalen en je geld terugvragen... nietwaar? Op dit moment is helemaal niet aan de orde of de kat nu wel of niet een dure operatie nodig heeft... dus prima dan toch? Als het zich opnieuw voordoet, kun je op dat moment altijd nog beslissen of je het er aan uitgeeft of niet. Ik zou het altijd doen, ongeacht de kosten.

Uhh, het verraad van je kat? Wat een gekke manier van denken. Het is een kat die zijn kattendingen doet. 

is een bericht plaatsen in de plaatselijke facebookgroep geen optie?

Misschien wordt je kat met veel liefde opgenomen in het huis waar hij nu waarschijnlijk ook zit. En willen zij hem wellicht wel van je overnemen.

Ik zou eerst uitzoeken of hij niet ergens een 2e huis heeft, denk aan Nextdoor en FB, eventueel een wijk/straatapp. Als hij terug komt toch proberen 6 weken binnen te houden. Daarna een gps tracker of Tabcat omhangen. Als je een iPhone hebt kun je ook een airtag omhangen.

Ik vind het een vreemde gedachtegang.

Wollstonecraft schreef op 06-06-2023 om 21:59:

Uhh, het verraad van je kat? Wat een gekke manier van denken. Het is een kat die zijn kattendingen doet.

Dit inderdaad! Wat een rare gedachte.

Ik zou uitzoeken of hij idd een 2e verblijfadres heeft.

Gps tracker.
Is de kat wel gecastreerd?
Eten niet meer klaar laten liggen, maar pas geven als hij thuiskomt. Misschien komt hij dan regelmatiger terug.

Aviendha

Aviendha

07-06-2023 om 10:29 Topicstarter

Hij is gecastreerd en gechipt. Halsbandje heb ik wel eens geprobeerd maar hij komt weer terug zonder. En ik ben bang dat hij zich ergens aan ophangt. Ik heb geen Facebook maar heb iets van 1,5 jaar terug wel iets erover gezegd op de groepsapp van onze wijk. Dat ik dacht dat hij een 2e adres had maar er werd niet op gereageerd. Het eten vind ik een lastige want mijn lieve loyale andere kat is er ook nog en die is gewend dat het er altijd staat. 
Ik ga vanavond weer een keer zoeken. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.