Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Kat van marktplaats medisch checken?

Ik heb een leuke kat gezien op marktplaats.
Ze is 2 jaar en heeft de vaccins altijd gehad.
Volgens de baas is ze gezond.
Ik vraag me alleen af ; is dit genoeg of zou je de kat eerst medisch gecheckt willen hebben, voordat je haar koopt .En zoja , dan ook bloed testen?Echo?Iets anders?

Het is een kruising van een raskat met een huis, tuin en keukenkat.

Het klinkt een beetje alsof je een paard gaat kopen. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dit doet bij een kat. Misschien als jij bereid bent de onderzoekskosten te vergoeden dat de eigenaar dat wil doen. Maar dat zal niet goedkoop zijn. 

Dat is, voor zover ik weet, allesbehalve gebruikelijk. Waar zou je het bloed op willen testen? Waar wil je een echo van maken? Het lijkt mij erg onlogisch. Je zou hooguit een algemene gezondheidscheck door de dierenarts kunnen laten doen. Maar dat is niet meer dan wat tijdens de vaccinaties ook wordt gedaan (hartje luisteren, gebit bekijken et cetera).

Bij raskatten is het, bij goede fokkers, wel gebruikelijk de ouderdieren op ziekten die veel binnen een ras voorkomen te testen. Maar gezien het hier om een kruising gaat kan je daar ook niet zoveel mee.

Gezien het om een kruising gaat gaat het waarschijnlijk ook om een relatief goedkope kat. Als je echt echografie eilt lsten doen en/of bloedonderzoek dan kan je er bijna vanuit gaan dat die kosten minstens even hoog gaan zijn als de kat. Dat is met een paard, zoals voor mij wordt genoemd, heel anders. Je koopt nou eenmaal een bepaald risico. De kat kan ook op een later moment nog een chronische aandoening krijgen of ziek worden.

Ik zou geen dier kopen via marktplaats, maar als je dat toch wilt, dan eerst de kat door de dierenarts laten checken.
Wat er verder nodig is kan je met de dierenarts bespreken.

De eigenaar zegt dat de kat gezond is, maar is de kat sociaal en kan deze (eventueel) omgaan met kinderen, of andere huisdieren? Is ze voldoende opgevoed of sloopt ze je meubels en hangt ze regelmatig in de gordijnen? Is het een kat die naar buiten moet of een binnenkat? 
Waarom doet de eigenaar de kat weg? 

Overigens is ook een kruising met een raskat een huis tuin en keukenkat. Ik zie weleens dat men een nestje aanbied met kruising en daar meteen een flinke prijs aanhangt, dat gaat nergens over.

Als je dieren koopt via MP werk je mee aan het in stand houden van broodfok en dierenleed. 

Nooit doen dus, kijk eens bij het asiel of desnoods een fokker.

De belangrijkste reden; waarom moet de kat weg? Het beestje heeft 2 jaar daar gewoond, waarom kan dat nu opeens niet meer?

Voor een herplaatser niet-raskat zou ik niets betalen, dat vooropgesteld. Waarom zoeken ze een nieuw huis?

ik heb mijn huisdieren tot nu toe altijd even algemeen laten checken door mijn eigen dierenarts (niet als ontbindende voorwaarde ofzo, gewoon om te weten waar we aan toe zijn en waar we eventueel rekening mee moeten houden).
Zo mankeerde er toch wel wat aan de asielkat en konden we dat gelijk behandelen.
Dat de marktplaats kitten HCM bleek te hebben kwam naar aanleiding van een standaard controle boven water (daar uiteindelijk wel een echo voor laten maken).

Maar geen uitgebreide onderzoeken.

Desideria schreef op 23-01-2024 om 22:37:

Als je dieren koopt via MP werk je mee aan het in stand houden van broodfok en dierenleed.

Nooit doen dus, kijk eens bij het asiel of desnoods een fokker.


De kat is twee jaar oud, onwaarschijnlijk dat dit van een broodfokker afkomstig is. 

Ik heb twee keer een kat via MP 'gekocht' (kleine vergoeding, geen mega prijzen). Niet eerst een dierenarts ingeschakeld. Wel eerst een keer wezen kijken (waren beiden uit een nestje) 

Wel na een tijdje voor de eerste vaccinatie naar huisarts gegaan die zo'n beestje dan gelijk nakijkt. 

Hier heb ik nog nooit van gehoord bij gewone huis- tuin- en keukenkatten. 

Marktplaats is leuk voor spullen, niet voor dieren. 
Hoe weet je zeker dat die kat 2 jaar oud is? 

Nog nooit katten van Marktplaats eerst door een arts laten zien. De laatste katten hadden wel een paspoort. Ze moesten weg vanwege allergie. 
Helaas hier in het asiel te veel katten met een rugzakje. Je weet idd via marktplaats niet wat je koopt, maar tot nu toe zijn de Marktplaats katten gewoon HTK-katten zonder gedragsproblemen of ellenlange media hè geschiedenis. 

Ik zou zelf nooit een raskat van Marktplaats kopen. Dat voelt dan weer niet goed. Waarom zou je je raskat aanbieden op een tweedehandsspullensite?
Al zou ik überhaupt nooit zoveel geld uitgegeven aan een kat en dan al zeker niet top Marktplaats. 

Ik zou willen weten waarom de kat weggaat. Ik heb hier echt een lieve kat, maar ze poept, plast echt vaak buiten de bak en ik heb al van alles geprobeerd. En ze kotst ook regelmatig want ze eet veel te snel. Ik zou het een ander niet aandoen. 

kerst

kerst

24-01-2024 om 08:33 Topicstarter

Bedankt voor de reacties tot zover. De kat moet weg omdat deze familie al 2 andere katten en 2 honden heeft. En dat wordt voor deze kat te druk.

kerst schreef op 24-01-2024 om 08:33:

Bedankt voor de reacties tot zover. De kat moet weg omdat deze familie al 2 andere katten en 2 honden heeft. En dat wordt voor deze kat te druk.

Ik zou het wel aandurven dan. Maar kijk of hij gechipt is. Als dat zo is, zorg dat je de code krijgt om de gegevens te kunnen wijzigen, anders direct laten chippen. Vraag naar het inentingspaspoort en neem contact op met hun dierenarts om te zien of alles klopt en er nog bijzonderheden zijn. 

Ik weet niet wat de huidige eigenaar er voor vraagt, maar met een asielkat of kitten ben je meestal goedkoper uit. Bovendien wordt iedere asielkat door een dierenarts gecontroleerd.

Dit zijn de  prijzen van asielkatten: 
Kat jonger dan 6 maanden (incl. chippen, vaccinatie en neutraliseren) €171,00
Kat vanaf 6 maanden (incl. chippen, vaccinatie en neutraliseren) €131,00

Ze zijn 'kant en klaar' dus.
Waarom moet de kat weg?  Heel belangrijk om te weten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.