Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Invloed jeugd op huidige politieke voorkeur?

Wat heeft jouw jeugd/opvoeding voor invloed gehad op jouw huidige politieke voorkeuren?

Ik ben opgegroeid in een gezin wat tot op de dag van vandaag redelijk in het midden hangt in dat opzicht. Er werd ook geregeld gesproken over politiek.

Toen ik oud genoeg was om het allemaal wat beter te begrijpen en mijzelf verder te verdiepen in de materie, kwam ik tot de conclusie dat ik duidelijk meer links georiënteerd was. Al mijn stemmen in de loop der jaren zijn op linkse partijen geweest en ik verwacht niet dat dat ooit anders zal worden.

Hoe is dat voor jullie?


Ik heb het eerder andersom denk ik; mijn gezin van herkomst is behoorlijk rechts om het zo te noemen. Ik kan me herinneren dat me dat als kind en jongvolwassene al erg tegenstond. Vooral de verongelijkte houding tegenover alles wat niet in de bubbel hoorde. Er werd zeker over politiek, maatschappij en mens gesproken, maar wel op een manier die ik nu kan duiden als xenofoob. 
 Misschien ben ik op daarom zelf wel fors meer de linkerkant opgeschoten en was ik daar milder in geweest als mijn ouders ook gematigder waren. 

Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn ouders hadden niet veel geld en stemden op Den Uil van de PVDA. Nu stem ik al heel wat jaren op de VVD. Die vond ik toen ik jong was fout en voor kakkers. 

Geen idee waar mijn ouders op stemmen, mijn moeder heeft al jaren niet meer gestemd.

Zelf stem ik rechts van het midden. 

Alleen de eerste keer stemde ik links, toen bestond de PSP nog. Ineke van Gent vind ik nog steeds een leuk mens.

Mijn ouders stemde links. Mijn vader zat in de gemeenteraad en ik ben een aantal keer gevraagd of ik ook bij 'de partij' (lokaal, maar wel links georiënteerd) wilde . Ik stem over het algemeen ook links van het midden. Maar minder links dan Mijn ouders. Mijn man stemt rechts, maar minder rechts zijn zíjn ouders. Ik ken mijn man al zolang als ik mag stemmen, en we zijn de afgelopen 20 jaar qua politieke voorkeur wel enigszins naar elkaar toegevoegd. Al zal ik altijd 'socialer' stemmen dan hij.

Mijn ouders waren zelfstandigen met een eigen zaak. Die heel erg het standpunt hanteerden "als zelfstandige stem je liberaal".
Met maar 1 liberale partij in België was en is de keuze simpel.

Zelf ben ik ergens in de puberteit zelf beginnen zoeken waar welke partij voor staat, hoe het zit met een aantal standpunten.
Kon ik gelijk al 3/4de van de partijen schrappen.
En ik kwam uiteindelijk radicaal links uit.

Door die zoektocht, rondhangen op politieke fora en afgeleiden daarvan kwam ik mijn man tegen. Die even radicaal links is en op 't moment dat ik hem leerde kennen aan partij-politiek deed bij een héél kleine partij.

Ik heb ooit in een héél ver en grijs verleden een kieslijst gevuld - ze zochten nog een vrouw om de 25ste plaats van de provincie op te vullen ofzo - bij de lijst van man. Mijn ouders weten dus sindsdien wat ik stem. Sinds toen is politiek dus zo'n beetje een mijnenveld waar niet meer over gesproken wordt  .

ik ben opgevoed met normen en waarden waarin sociaal, tolerant en niet materialistisch zijn een belangrijke rol spelen. Ik stem al mijn hele leven links. Dat zal ik ook blijven doen.

mijn ouders stemden doorgaans gpv.  Ja hun overtuigingen en vooral de discussies thuis over politiek hebben veel invloed gehad.  En als ik in het hokje nog steeds twijfel dan geef ik mijn stem altijd toch aan cu.  Maar heb zeker weleens anders gestemd.  Wel altijd midden of links.  

Mijn ouders stemden altijd wat meneer pastoor adviseerde.  Kvp in hun jeugd en later CDA. In de tijd dat ik op de middelbare zat ging maatschappijleer nog nergens over (we werden gewaarschuwd voor drugs dat was het wel) dus toen ik 18 werd stemde ik ook cda, dat "hoorde zo". 
Daarna ben ik mij er in gaan verdiepen en ben ik een stuk naar links opgeschoven heb vaak D66 gestemd. Inmiddels hebben mijn ouders ook al jaren het CDA verlaten en hebben vaak VVD gestemd.
Mijn ene zus heeft door haar huwelijk het westen van het land verlaten en is flink naar rechts opgeschoven. 

Ik ben opgegroeid in een gezin waar mijn vader gematigd links was. Hij stemde PvdA, vond solidariteit belangrijk. Mijn moeder sprak nooit over politiek. Dat vond ze een beetje eng geloof ik. Vanuit haar eigen ouders bang dat daar ruzie van kwam.
Ikzelf ben altijd links blijven stemmen. Was het meestal ook eens met mijn vader.
Mijn man is totaal het tegenovergestelde gaan stemmen dan zijn ouders. Die waren van SGP-huize. 

Mijn familie zijn allemaal VVD stemmers. Daar zou ik zelf nooit op stemmen. Vroeger stemde ik links, nu op PVV. 

Wollstonecraft schreef op 21-05-2024 om 05:51:

ik ben opgevoed met normen en waarden waarin sociaal, tolerant en niet materialistisch zijn een belangrijke rol spelen. Ik stem al mijn hele leven links. Dat zal ik ook blijven doen.

Plus 1 

En wat een leuke vraag poezel

Inderdaad leuke vraag!

Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin dat altijd VVD stemt en qua opvattingen best rechts en racistisch uit kan slaan.

Ik ben qua politieke overtuigingen (volgens de stemwijzers) vrij rechts, kom vaak uit op VVD, dat zou het beste bij mijn persoonlijke situatie passen. Maar dat stem ik nooit. Partijen als PVV en FVD (slaan racistisch uit) zou ik ook nóóit op stemmen. 

Uiteindelijk stem ik altijd op partijen waarvan ik geloof dat ze het beste zijn voor Nederland als geheel en dan kom ik uit op meer gematigde partijen (midden) of strategische stemmen (links).

Poezel_en_Wip

Poezel_en_Wip

21-05-2024 om 07:53 Topicstarter

Roos55 schreef op 21-05-2024 om 07:46:

En wat een leuke vraag poezel

Dank je 

Ik kom uit een katholiek gezin en mijn moeder stemde braaf KVP en daarna CDA. Mijn vader ging al snel over naar de VVD. Ik ben al snel meer naar links opgeschoven. Hetzelfde geldt voor mijn zus. Mijn broer is een stuk rechtser, maar stemt niet. 

Het grappige is dat mijn ouders op latere leeftijd ook links gingen stemmen: SP. 

En inderdaad, leuke vraag! 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.