Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Hoe kook jij ?

Ben je een nette kok, zie dit in de breedste zin van het woord.

Hoe ziet de keuken eruit tijdens en na het koken.
Hou jij je strak aan recepten of mik je maar wat in de pan. 
Even  stevig vloeken/geïrriteerd zijn als iets waar je lang mee bezig bent geweest mislukt, op de grond valt. 

En als laatste ben ik benieuwd hoe jullie met kruiden koken. Zijn deze vers, of uit kruidenpotjes en zakjes. Gebruik je veel soorten of juist heel weinig.

Zelf ben ik vaak netjes met koken, ik heb nog wel afwas staan(geen vaatwasser) maar ik heb vaak geen restjes eten, al gebruikte ingrediënten die ik niet meer nodig heb staan. Vind ik vaak fijn zodat ik het na het koken niet allemaal hoef te doen.

Vaak houd ik mij aan de recepten, ik breng hooguit wat variatie aan. Doordat ik alleen woon heb ik vaak ook niet allerlei restjes staan die je misschien als gezin zijnde wat sneller hebt. Of allerlei producten die op moeten en er daardoor toegevoegd worden.


MidasWolf

MidasWolf

06-10-2023 om 19:35 Topicstarter

Zelf ben ik vaak netjes met koken, ik heb nog wel afwas staan(geen vaatwasser) maar ik heb vaak geen restjes eten, al gebruikte ingrediënten die ik niet meer nodig heb staan. Vind ik vaak fijn zodat ik het na het koken niet allemaal hoef te doen. Als het enigszins kan probeer ik ook wat afwas weg te werken als het recept het toestaat.

Vaak houd ik mij aan de recepten, ik breng hooguit wat variatie aan. Doordat ik alleen woon heb ik vaak ook niet allerlei restjes staan die je misschien als gezin zijnde wat sneller hebt. Of allerlei producten die op moeten en er daardoor toegevoegd worden.

Wanneer ik iets maak waar ik veel tijd in heb gestoken en het mislukt. Daar kan ik wel wat geïrriteerd over zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte tomatensaus laat vallen, dan kan ik wel vloeken.(niet met nare ziektes)

Ik kook met redelijk wat diverse kruiden, de meeste komen tot nu toe wel uit pot of uit z’n vers pakje van de groente afdeling. Heb nu wel wilde tijm in de tuin geplant.
Misschien kan ik dit ooit nog eens gebruiken. Eenmaal meer soorten kruiden in huis merk ik wel dat ik deze ook vaker gebruik. Voor nu heb ik deze vooral voor de sier. 

Ik ruim tijdens het koken meteen alles op. Als de ovenschaal de oven in gaat, is het fornuis en aanrecht leeg meteen de vaatwasser in allemaal! Ik kan echt niet tegen een rommelige keuken. Het moet netjes en opgeruimd zijn. Ik kook soms volgens recepten en soms gooi ik wat dingen bij elkaar. Hou me niet super strak aan recepten, doe er zo nu en dan iets anders doorheen als dat er nog ligt ofzo. Qua kruiden wisselt het, ik heb wel veel potjes en dat gebruik ik vaak. Maar ik heb soms ook wel verse basilicum, oregano, tijm enz. Ik heb wel ook van die Versteven potten met tacokruiden, Italiaanse kruiden, gehaktkruiden enz. Van die mixen die ik dan gebruik.

Ik ben heel netjes met koken. Als ik iets gebruikt heb gaat het gelijk de vaatwasser in. Koken is ook een hobby van mij maar nu ik alleen woon sinds mijn zoon het huis uit is kook ik niet meer elke dag. Ik vind het vooral leuk om andere mensen blij te maken met mijn kookkunsten. Voor mezelf doe ik dat te weinig. Dan bak ik een ei bijvoorbeeld of ik eet niet. Ik gooi ook zo veel meer weg sinds ik alleen ben. Veel verpakkingen zijn veel te groot.

Meestal ben ik een nette kok. Hou mij mijn of meer aan de recepten die wij regelmatig maken. Mijn werkblad is ordelijk en als ik nu melk nodig heb in mijn cakebeslag en over een uur voor de bechamelsaus dan gaat de melk terug in de koelkast. 
Ik heb redelijk wat kruiden zowel gedroogd als in de vriezer en soms ook wat vers, is een beetje afhankelijk van wat ik ga maken. 
Vandaag was het een puinhoop in de keuken.  Ik hield hobbymiddag en het een na het ander ging soort van fout.  De maaldop van de peper schoot los dus ik had heel veel kekneusde peperkorrels in de soep. Alles zeven en afspoelen, hoop vaat extra. Mijn cakebeslag was iets teveel voor in de kom dus dat spetterende eruit tegen de muur. Heb net een half uur staan schoonmaken. 

Ik ben wel netjes tijdens het koken. Al het afval direct weg, alle afwas direct in de vaatwasser, tussendoor even het aanrecht afnemen etc. Na het eten hoeven alleen de borden en pannen in de vaatwasser en klaar. Als mijn man kookt blijft echt alles overal liggen en dan kan je na het eten nog puinruimen, vreselijk. 
Recepten volgen doe ik niet en ik ben geen preciese koker. Ik doe alles een beetje op smaak en gevoel en over het algemeen lukt dat prima.

Een nette kok. Ik ruim tijdens het koken alles al op. Dat vind ik prettig werken.

Ik houd me zelden volledig aan recepten. Ik gooi er extra ingrediënten in, of laat ze weg, al naar gelang ik in huis heb. Ik heb een enorme hoeveelheid potten met kruiden staan, waar ik graag gebruik van maak.

Soort van nette kok. Bij bakken hou ik me aan het recept voor de rest doe ik maar wat en verzin ik de kruiden vaak als ik bezig ben. Beetje van dit en beetje van dat. Ik heb ook heel veel kruiden.

Een luie kok. Het liefst laat ik de keukenapparatuur het werk doen. 
En een slechte kok, dus houd me wel het liefst aan recepten, anders wordt het helemaal niet wat. 

Ik werk georganiseerd en netjes ruim direct op. Als ik zelf kook ziet mijn keuken er nooit uit of er een bom in is ontploft.

Recepten zijn een inspiratiebron waar ik mij nooit aan houd. Ik mik ook niet iets zomaar in de pan ik beheers eigenlijk wel alle basis technieken en varieer daarmee. Als ik een receptmaak is het vaak één die ik ooit zelf heb samengesteld. Als ik in een restaurant iets eet wat ik lekker vind analiseer ik het en maak ik het thuis na.

Ik gebruik veel verschillende specerijen en mengsels daarvan en verder gedroogde en verse kruiden. In mijn tuin heb ik tijm, salie, oregano, basilicum, bieslook, peterselie, dille, munt en koreander. Sommigen  vries ik ook in.

Ik kook graag eigenlijk mislukt er nooit iets als ik iets proef en ik ben niet tevreden dan weet ik hoe ik dat moet oplossen. Ik heb van mijn moeder al in mijn tienerjaren leren koken en heb mijn zelf in de afgelopen 45 jaar verder ontwikkeld.  Momenteel leer ik weer nieuwe gerechten van mijn dochter. Koken blijft leuk.

Chaos-kok. Ik heb echt geen tijd (en zin) om tussendoor op te ruimen. Dan brandt de saus aan, ziet de biefstuk ineens zwart of staan de aardappelen over te koken. Puinruimen of "drop alles in een hoek van de keuken" is voor na het eten.

Recepten lees en gebruik ik niet. Kan ik gewoon niet. Te ingewikkeld, te veel ingrediënten, te veel spullen die ik of man niet lusten, ... en het mislukt altijd. Ik maak mijn standaard recepten die ik al 20 jaar maak en die wél lukken en lekker zijn.
Ik blader heus wel eens door een kookboek, maar ik raak er alleen maar gestresseerd van.

Kruiden is een mengeling van vers, potjes en af en toe een zakje. Sommige dingen krijg ik nu éénmaal niet zo lekker en goed klaar dan zo'n prefab zak.

Bakken doe ik nooit. Kan ik niet. En we eten tout court ook nagenoeg nooit taart of cake. Voor die 1 à 2 keer per jaar zal ik wel gewoon iets kant-en-klaar kopen dat gelukt is.

MidasWolf

MidasWolf

06-10-2023 om 20:36 Topicstarter

Bij mij is het niet volgen van recepten eerder dat ik ingrediënten weglaat die ik (heel) weinig gebruik. Bepaalde kruiden of andere extra toevoegingen. 
Dingen weglaten omdat ik het niet lekker vind hoeft bijna niet.

Ik ruim op tijdens koken of bakken. Producten gelijk weer op zn plek en afwas gelijk in de vaatwasser. 

Een recept gebruik ik als leidraad maar heb feeling om er vanaf te wijken en er net een eigen draai aan te geven.

CapeHerbSpice kruiden zijn mijn favoriet maar helaas niet in Nederland te koop en inmiddels ook niet meer via Amazon te bestellen of tegen woekerprijzen. Ze zijn lekker op smaak itt tot zoutloze potjes die hier vaak in de supermarkt staan. 

Ook gebruik ik wel eens verse bieslook en peterselie.

Ik ben vooral een ongeduldige kok. Ik begin al met het bakken of aanfruiten van de eerste ingrediënten als ik de rest nog sta te snijden. Ik maak ook wel twee gerechten tegelijk, namelijk lunch voor de volgende dag. Dan snapt mijn lief er niks meer van als die wil komen helpen en hij snijdt ook veel te langzaam. Dus die mag dan een beetje roeren in de pannen maar soms moet hij even stoppen met gezellig kletsen anders kan ik niet luisteren of het bakken wel goed gaat. Dan kijkt hij mij aan alsof ik een beetje raar ben… maar dat hóór ik dus ook echt. Ondertussen heeft lief wel de vaatwasser uitgeruimd en zet hij of ikzelf alles meteen weer erin. Als ik een traybake maak of een ovenschotel, is alles weer opgeruimd tegen de tijd dat die in de oven staat. Ik heb zelfs een deelbare kookplaat dus ik maak soms de helft alvast schoon. Ik kan ook naar mijn lief roepen hoeveel minuten hij nog heeft om ruimte op de eettafel te maken en dat klopt meestal, alleen jammer dat mijn lief zich daar niet door laat leiden. 

Ik probeer regelmatig nieuwe recepten die na 1 keer maken worden aangepast aan onze smaak. Dus bijvoorbeeld ander vlees, of andere groenten en kruiden. Bij bekende dingen rommel ik vaak wat aan, dan weet je wel welke combinaties en kruiden lekker zijn.

 Ik heb een hele keukenla vol gedroogde kruiden en daarnaast verse kruidenplantjes in de tuin en vensterbank. 

Als er iets mislukt vind ik dat niet erg, dat is het risico van experimenteren met nieuwe dingen. 

Ik kook heel netjes, alles wordt tussendoor opgeruimd en in de vaatwasser gestopt. Heel fijn na het eten, dan sta je niet nog lang in de keuken om op te ruimen. 

Oei lastige vraag. 
Doorgaans kook ik op ervaring. Kruiden heb ik een heleboel en waar mogelijk gebruik ik vers uit de tuin. 
Recepten volgen ligt moeilijker: dan ben ik veel langer aan het koken, heb ik meer afwas en nadien begin ik de recepten aan te passen naar wat beter kan (heb dus inderdaad een map met recepten, maar daarbij de instructies van wat je anders moet doen). 
Voor mij blijft koken vooral voelen en proeven, een dans bijna, kan het moeilijk anders beschrijven. 
Wat betreft netjes: als het een uitgebreid gerecht is, heb ik nadien ook een berg afwas. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.