Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Hoe gaan jullie om met complotdenkers in jullie omgeving?

Ik probeer al een tijdje wat meer contacten op te doen en wat mensen uit de buurt te leren kennen. Ik ga o.a. eens per week naar een leuk en gezellig hobbyclubje, maar kom er steeds meer achter dat veel mensen uit dat clubje in complottheorieën geloven en het gesprek komt daar dus ook steeds vaker op. Ik loop daar de laatste tijd sowieso steeds vaker tegen aan, ook iemand die ik heel graag mag van mijn sportclub zit sinds corona in dat wereldje.

Omdat ik complottheorieën als ondermijnend voor onze democratie zie, heb ik daar heel veel moeite mee en weet ik niet goed hoe ik daar mee om moet gaan. Het is toch iets heel anders dan bijvoorbeeld een andere politieke voorkeur hebben. Gewoon mijn schouders ophalen en denken ieder zijn ding lukt me niet goed merk ik, omdat ik dus ook het normaliseren van die denkbeelden gevaarlijk vind.

Hoe gaan anderen die daar ook niets mee hebben om met mensen die daar in geloven? Kun je bevriend zijn met een complotdenker? Wat als je al bevriend bent en iemand raakt daarin verzeild, of familie?


Nee, ik kan het niet maar in mijn familie en nabije omgeving heb ik ook niemand die full on in de complottheorieën gaat. Kritisch? Ja dat wel. Bijvoorbeeld de Zeeman winkel (? Of de Wibra, kan ook) op de grens. Het deel dat in  NL stond mocht open maar het stuk dat in BE stond dicht moest. Dat vond ik zelf ook wel een bizar iets. Maar ik heb zelf een overheidsfunctie gehad, uitzonderingen zijn heel moeilijk, en tegelijkertijd maakt dat veel complotten hilarisch.   


Maar ik neem van Groot Gelijk Hebbers van het Gelijk Hebben ook vrij snel afstand. Als ik binnen een minuut duidelijk kan aantonen dat je volkomen fout zit en nog blijf je doorgaan, dan ben ik wel weer klaar. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik sommige meer vage kennissen anders ben gaan bekijken trouwens. Sommigen gingen los tijdens de pandemie over 5G, pratende dolfijnen en weet ik het allemaal. Anderen normaliseerden weer wat na twee jaar. Ook goed maar ik neem ze wel iets minder serieus.

Een heel verhaal maar ik houd dus afstand. Wel vervelend dat het ook het plezier in je hobbyclub wegneemt.

Edit: ineens geen witregels, sorry!

BrightEchidna89

BrightEchidna89

08-11-2022 om 14:44

Niet. 
Ik zie weinig mensen en kan me bij geen ervan voorstellen dat hij in een complot geloofd. 
Denk ook niet dat complotdenkers mij in hun kennissenkring willen hebben. 

Gelukkig geen complotdenkers in mijn nabije kring van familie en vrienden. Wel een oudere man hier aan het eind van het blok die niet ging vaccineren tegen corona vanwege de chip die ingebracht zou worden. Hij zou grondig onderzoek gedaan hebben op internet.
Inmiddels mijd ik de man een beetje, zeg vriendelijk gedag maar maak geen praatje meer. 

Het zou er voor mij van afhangen. Ik denk dat veel complotdenkers het gevoel van controle over het eigen leven kwijt zijn, daar niet goed tegen kunnen en dan gevoeliger zijn voor complotten. 

Zelf ben ik ook behoorlijk kritisch op het coronabeleid, maar dat kwam door inconsistenties die ik vanuit mijn eigen vakgebied constateerde, die bevestigd werden door echte deskundigen, maar weggewuifd werden door Rutte en co. Zij zullen daar vast hun redenen voor hebben gehad, maar mijn bullshit alarmbellen gingen af en dan is mijn vertrouwen weg.

Maar dat vind ik weer een andere categorie dan pratende dolfijnen en 5G relateren aan corona. Daar zou ik ook moeite mee hebben en ik denk niet dat ik daarmee bevriend zou kunnen zijn. Je staat dan toch heel anders in het leven. 

Ik heb geen complotdenkers in mijn directe omgeving en dat is maar goed ook want ik kan er helemaal niet mee omgaan, met die achterlijke waanideeën. In mijn ogen zijn het altijd van die eigenwijze betweters die niet kunnen en niet willen luisteren en uitsluitend negativiteit willen verspreiden. Schouders ophalen lukt mij niet, het haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.

Marquise schreef op 08-11-2022 om 14:24:

Nee, ik kan het niet maar in mijn familie en nabije omgeving heb ik ook niemand die full on in de complottheorieën gaat. Kritisch? Ja dat wel. Bijvoorbeeld de Zeeman winkel (? Of de Wibra, kan ook) op de grens. Het deel dat in NL stond mocht open maar het stuk dat in BE stond dicht moest. Dat vond ik zelf ook wel een bizar iets. Maar ik heb zelf een overheidsfunctie gehad, uitzonderingen zijn heel moeilijk, en tegelijkertijd maakt dat veel complotten hilarisch.


Ja, ik geloof ook niet zo in grootschalige complotten vanuit de overheid. Dat is veel te riskant, mensen zijn niet goed in het bewaren van geheimen. De kans dat het vroeg of laat uitkomt is veel te groot. 

Ik wil dan wel weer geloven dat mensen iets wat feitelijk onwaar is voor waar zijn gaan aannemen en zich conformeren. Zie bijvoorbeeld het Line Experiment van Asch. 

Gelukkig ook geen echte complotdenkers in onze omgeving. Wel een familielid die daar gevoelig voor is, maar gelukkig meer naar ons luistert. Ze heeft contact met een complotdenker waar ze dus maar niet aan vertelt dat ze wel gevaccineerd is. Ik hoop vooral dat mijn man en die complotdenker nooit elkaar treffen, want daar komt gegarandeerd gedoe van. Ik kan dat soort dingen nog aardig negeren, maar mijn man kan daar heel slecht tegen. 

Wij hebben een kennis die tijdens corona volledig in de complot theorieen terecht is gekomen. Die geeft tegenwoordig altijd eerst weer heel betoog voordat ie het weer over normale zaken kan hebben. Komt voort uit een gevoel van onrecht wat hem reeds voor corona door de overheid is aangedaan. Was daarmee al het vertrouwen in de overheid reeds kwijt en dat is tijdens corona alleen maar erger geworden.
We zien die kennis hooguit twee keer per jaar ofzo en het is niet zo dat we uitgebreid bij elkaar op visite gaan. Daarom is het prima op te brengen om 'm even te laten spuien. Ene oor in andere weer uit zeg maar. Gaan ook absoluut niet in discussie. Dat heeft geen zin en dan stopt het betoog ook niet. Denk overigens niet dat ik het zou trekken om het wekelijks te moeten aanhoren. Dus in zo'n hobby setting lijkt het me wel heel lastig.

Die heb ik niet in mn omgeving. Wel antivaccers. Maar dan zei ik gelijk: we gaan t niet over corona hebben, ieder zn mening. Ik overtuig jou niet, dus andersom heb ik ook geen behoefte awn.

Ik vind het ook maar lastig en vermijd het liefst dat soort gesprekken. Laatst op een verjaardag werd het een soort groepsdiscussie. Waarin een complotdenker min of meer de andere aanwezigen haar burnout in de schoenen schoof. Want zij was wel voor ons aan het vechten, omdat wij kozen voor de makkelijke weg de ogen sluiten en als schapen achter de kudde aanliepen. Ze werd daar heel eenzaam van. Voelde een deel van de aanwezige zich dus aangevallen en gingen vol in de verdediging en haar slotconclusie was zie je wel jullie zetten mij ook hier helemaal buiten de groep. Sfeer was meteen ijskoud.

Een op één probeer ik nog wel eens met oprechte vragen de ander aan het denken te zetten. Bijvoorbeeld als men geloofd in een elite die wereldwijd een vooropgezet plan uitvoeren. Dan vraag ik wel eens joh maar daar zijn dan wel heel veel mensen bij betrokken toch? En bij bevestiging. Denk je dan dat al die mensen dat geheim zouden kunnen houden zonder zich ooit per ongeluk te verspreken? Maar in groepen probeer ik er echt verre van te blijven.

Het ligt eraan hoe diep ze in erin zitten.
Gematigd wantrouwen kan ik handelen maar echt grote onzin niet. Dan vermijd ik het contact.

Ik heb een vriendin die helemaal de complot kant opgegaan is. Heb haar weleens laten praten, zeg dan dat ik mijn energie niet aan die strijd wil geven. En het wel zie allemaal.
Tegenwoordig hebben we het er gewoon niet over.
Laatst vertelde ze nog dat de aardas met 15 graden is gekanteld. Hm, is me nooit opgevallen. Bijzonder. En dan gaan we weer over op andere dingen. Ze heeft gelukkig meer te vertellen dan alleen complot theorieën.

gelukkig niet zo veel van in mijn omgeving. 

Rondstruiner

Rondstruiner

08-11-2022 om 16:02 Topicstarter

Ik ben wel een beetje opgelucht om jullie reacties te lezen, omdat ik me afvroeg of ik nou zo'n intolerant veroordelend mens ben dat ik niet gewoon kan denken: leven en laten leven. Maar ik ben niet alleen gelukkig

Ik heb ook een buurman die in de complotten zit, maar daar kan ik op zich wel mee dealen, zodra hij daarover begint is mijn reactie steevast heel resoluut: Nee, je weet dat ik dat niet geloof. Maar ik kan hem (zoals iemand hier eerder ook zei) niet meer echt serieus nemen en datzelfde geldt dus voor die mensen uit dat clubje.

Maar die kennis van mijn sportclub die ik al kende voor ze deze kant op ging, is echt een ontzettend fijn slim mens, en dat vind ik dus heel lastig. Want ik vind het heel leuk om haar te zien, maar alle onderwerpen die er mee te maken hebben compleet mijden voelt ook raar. Dan blijft er wel veel afstand in ieder geval.

Rondstruiner

Rondstruiner

08-11-2022 om 16:09 Topicstarter

Malibu2 schreef op 08-11-2022 om 14:47:

Het zou er voor mij van afhangen. Ik denk dat veel complotdenkers het gevoel van controle over het eigen leven kwijt zijn, daar niet goed tegen kunnen en dan gevoeliger zijn voor complotten.

Zelf ben ik ook behoorlijk kritisch op het coronabeleid, maar dat kwam door inconsistenties die ik vanuit mijn eigen vakgebied constateerde, die bevestigd werden door echte deskundigen, maar weggewuifd werden door Rutte en co. Zij zullen daar vast hun redenen voor hebben gehad, maar mijn bullshit alarmbellen gingen af en dan is mijn vertrouwen weg.

Maar dat vind ik weer een andere categorie dan pratende dolfijnen en 5G relateren aan corona. Daar zou ik ook moeite mee hebben en ik denk niet dat ik daarmee bevriend zou kunnen zijn. Je staat dan toch heel anders in het leven.

Ik was zelf ook kritisch op het coronabeleid, maar ben toch absoluut geen complotdenker.

Wat in je eerste alinea staat, dat denk ik ook ja. Of een stukje zingeving. Mensen hebben altijd iets van religies of verhalen gehad, dat is nu eigenlijk weggevallen. Ik vraag me af of de opkomst van religies ook zo is gegaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.