Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Verkiezingen EU

het is bijna zover. De Europese verkiezingen. Ik vind het lastig want toch een beetje ver van mijn bed hoe de Europese partijen denken en handelen. Hoe bepalen jullie wat je gaat stemmen? Ben je er al uit? Ga je wel stemmen?


Ik ga zeker stemmen en stem op dezelfde partij als landelijk. Zij vertegenwoordigen wat ik belangrijk vind.

https://www.viafora.nl/forum/nieuws-en-actueel/europese-verkiezingen-met-poll?page=3#47
Er was al een draadje, met daarin linkjes naar stemwijzers en zo.

Ik ga ook stemmen maar ik heb me nog niet verdiept in de partij. Ik ben altijd een zwevende kiezer, voor mij is het nooit echt vanzelfsprekend wat ik aankruis op het stembiljet. Ik ben het meest verontrust over het EU besluit over de verlenging van het gebruik van glyfosaat met 10 jaar, dus daar ga ik even naar kijken.

Ik ga zeker stemmen: PvdA. Ik vind een links, groen, solidair programma erg belangrijk.
Ik verdiep me zeker in deze verkiezingen. Wij kijken veel naar programma's als Op1, Buitenhof, maar ook staat op het moment heel vaak de t.v. aan op de 24 uur politiek zender. Daar komen allerlei debatten voorbij.

Ik stem PvdA ik vind het wel lastig dat PvdA en GL in twee aparte fracties zitten in het Europees parlement. Ik ben pro europa en vind het jammer dat er op de tv normaal gesproken  weinig aandacht is voor het Europees parlement. In Europa worden belangrijke beslissingen genomen die ons leven beïnvloeden dus ik stem altijd.

Tuinfluiter schreef op 03-06-2024 om 08:40:

Ik stem PvdA ik vind het wel lastig dat PvdA en GL in twee aparte fracties zitten in het Europees parlement. Ik ben pro europa en vind het jammer dat er op de tv normaal gesproken weinig aandacht is voor het Europees parlement. In Europa worden belangrijke beslissingen genomen die ons leven beïnvloeden dus ik stem altijd.

Ik vind dat ook lastig. Ik heb van Bas Eickhout wel begrepen dat de partijen allebei in hun eigen groep veel invloed kunnen uitoefenen dus dat tellen we dan maar bij elkaar op 😉

Ik ga wel stemmen, maar vind een keuze maken moeilijk. Ik heb 2 keer de stemwijzer ingevuld, de eerste keer door de vraag te lezen en direct een keuze te maken. De tweede keer door ook het antwoord te lezen, waarom de partijen het eens of oneens zijn. Daardoor ging ik bij sommige vragen twijfelen over het antwoord, dus ik voel een derde keer aankomen...

Ik als eeuwig zwevende kiezer wil best stemmen,  maar ik weet niet waarop. Bij de verschillende stemwijzers gaat het telkens tussen VVD, PVV of SP. 
De enige die daarvan mijn sympathie heeft is de SP, ook wat betreft hun Europa standpunten, dus die kan het best worden. 

duizel

duizel

03-06-2024 om 13:04 Topicstarter

Daglichtlamp schreef op 03-06-2024 om 07:18:

https://www.viafora.nl/forum/nieuws-en-actueel/europese-verkiezingen-met-poll?page=3#47
Er was al een draadje, met daarin linkjes naar stemwijzers en zo.

Oh niet gezien, wel naar gekeken maar niet goed genoeg. Dan mag dit wel verwijderd worden op zich

duizel; misschien kun je beheer vragen om de topics samen te voegen via het ! 

Geen idee of dat een simpele optie is voor dit forum, maar niet geschoten is altijd mis.

Ik denk dat ik PVDA stem, mede ook omdat zij niet in een fractie met GroenLink/de groenen zitten daar.

Als men een pistool op mijn hoofd zou zetten dat ik moest kiezen, zou ik op een middenpartij stemmen, denk ik. We zitten dermate vast tussen machten en krachten (politiek, economisch, technologisch) dat ik niets anders weet dan de huidige toestand nog wat te bestendigen. En ik zou geen keuze voor uitgesproken verandering maken.

Had ik vroeger het gevoel dat wij in het Westen de toon voor alles zetten, dan ervaar ik nu dat deze rol totaal uit onze handen is geslagen en dat landen die vroeger een bijrolletje speelden nu gaan bepalen hoe onze toekomst is. Er zal wel een soort rechtvaardigheid in zitten. Kan best. Ieder zijn tijd, of zo. Of het fijn, of zelfs maar acceptabel is; ik denk er liever niet aan.

Ik heb al gestemt, uit het buitenland. Als nederlander heb ik stemrecht, en daar maak ik dus ook gebruik van. Maar ik ben tegen de EU: Veeltegroot:veel te duur, in 2 landen vergaderen, met aldiekosten die erbij horen. En een vreemdelingen beleid vn lik me versje...
Dus... geen links gestemt.

Ik was het destijds niet eens met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. Dat ben ik nog niet. Je ziet nu hoe weinig landen met elkaar hebben en dat sommige landen handig hun zin weten door te drukken. Ik ben altijd wel voor vormen van samenwerking geweest maar niet zo verregaand als het nu geworden is. De invloed van kleine vis in een megagrote vijver is niet erg groot dus jouw belang als land kan je wel op je buik schrijven. En zo slim zijn hun beslissingen niet. Het gaat dan toch om besluiten van degenen die aan de top boven zijn komen drijven. En niet omdat ze zo competent waren.

Ik zou dus niet op een partij stemmen die die de ondertekening er destijds doorheen gedrukt heeft. Die had echt andere belangen op het oog dan die van het Nederlandse volk.

Zweef je nog: hier kun je snel standpunten vergelijken op verschillende thema's: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/16/stemhulp-europese-verkiezingen-2024-a4196559/appview

Het kieskompas vind je hier: https://eu.kieskompas.nl/nl/
De stemwijzer staat hier: https://stemwijzer.nl/
en https://checkjestem.nl/ kijkt naar wat partijen echt hebben gestemd. Nadeel is alleen dat nieuwe partijen niet vertegenwoordigd zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.