Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

The greatest lie ever sold: George Floyd and the rise of BLM

Vorig weekend heb ik The greatest lie ever sold: George Floyd and the rise of BLM gekeken.

Voor de goede orde, de maakster (Candace Owens) van deze documentaire is controversieel. Echter, ik denk dat linksom of rechtsom het zoeken naar een journalist die echt nog neutraal probeert te zijn de welbekende speld in de hooiberg is.

Hoewel ik het een beetje een rommelig verhaal vond zonder een duidelijke lijn kwamen er wel een aantal zaken naar boven die ik bijzonder vond en die best het bespreken waard zijn.

En niet geheel onbelangrijk: op Rotten Tomatoes scoort de film 92% bij de kijkers. Dat is extreem hoog. Maar dat kan nog veranderen, de documentaire is net uit.

Aan de orde komt:

  1. Wie was George Floyd;
  2. Wat is er gebeurd op die gruwelijke 25 mei 2020;
  3. Wat was de doodsoorzaak;
  4. Wat is er gebeurd na die 25e mei.

Punt 4 is in diverse stukjes op te delen: ze kijkt naar de familie van Floyd, zijn huisgenoten, George Floyd Square en natuurlijk… Black Lives Matter.

Ad. 1

Owens laat een beeld zien van een draaideurcrimineel die ook betrokken is geweest bij zware misdrijven, zoals een gewapende overval.

Toch haal ik vooral uit het beeld wat ze schept een man die verslaafd was en daar niet meer uit wist te komen. Geen typische crimineel zoals de meeste mensen crimineel zien, maar juist typisch voor dit type crimineel. Uit noodzaak geboren.

De mensen die met hem samenwonen vertellen over hoe hij veel in de bijbel las en ook dat hij buiten zijn fouten vooral een vriendelijke man was.

Kortom: dit deel van het verhaal kent twee kanten.

Ad. 2

Aan de hand van alle beelden laat men zien wat er is gebeurd. Dat Floyd niet helder was (hij zat met zijn dealer in de auto en had drugs genomen toen ze hem benaderden). Dat hij al veel eerder zonder dat hij werd vastgehouden oid klaagde dat hij niet kon ademen. Dat hij zelf op de grond wilde liggen. En dat uit beelden lijkt dat de agent die hem onder controle hield niet zijn knie in zijn nek had, maar op zijn schouderblad.

Kortom: een genuanceerder beeld dan we in de media voorgeschoteld hebben gekregen. Wat vooral een rol speelt inzake punt 3.

Ad 3.

Aan de hand van documenten wordt een expert gevraagd om te kijken naar het bewijs. Een belangrijke rol speelt de hoeveelheid drugs die Floyd in zijn lichaam had. Zeer opvallend is de claim dat de drugs in zijn lichaam op zichzelf een dodelijke dosis was. De expert acht het zeer waarschijnlijk dat Floyd is overleden aan een overdosis.

Ad 4.

Het meest belangrijker hier is dat er word gedoken in BLM en dan met name wat men met het geld dat is opgehaald ten tijde van de protesten (90 miljoen dollar) heeft gedaan. Simpel gezegd: het oogt bepaald niet integer. Om niet te zeggen: het oogt als een Sywertje.

Buitengewoon grote bedragen zijn besteed aan dure optrekjes voor de oprichters. Maar ook familieleden kregen ijskoud bedragen van tegen de miljoen dollar per persoon voor een jaartje werk. En laten we het zo zeggen: een derde zou hen waarschijnlijk nog niet een tiende daarvan hebben gegeven. Daarnaast is veel geld gegaan naar LGBTQ organisaties. Dat vindt Owens heel verdacht. Ik iets minder. Ook al wordt BLM verkocht als een organisatie tegen politiegeweld jegens Zwarte mannen, het is niets nieuws dat dit slechts het verkooppraatje is en BLM hele andere doelstellingen heeft.

Wat weer wel verdacht is dat al die organisaties geen openheid hebben gegeven inzake de besteding van die gelden (voor de goede orde: dit is een verplichting die ze zowel in 2020 als 2021 geschonden hebben, allemaal, zonder uitzondering). Dat de organisaties opvallend vaak weer onroerend goed hebben aangekocht. Dat er een concreet voorbeeld wordt gegeven van een mooi optrekje wat wordt gekocht met een doel, terwijl aantoonbaar het er nimmer voor is gebruikt. Onder meer vanwege corona zegt men dan. Maar vervolgens koopt men gewoon ernaast ook weer vastgoed.

Ook zijn al die organisaties compleet onbereikbaar. Wat zeer verdacht is.

Daarnaast gaat ook veel geld naar het opleiden van activisten kennelijk.

Hoe dan ook: het beeld is niet prettig en wordt versterkt door andere zaken. Zoals het feit dat George Floyd Square nu een no-go area is. Met iemand die het kent loopt ze daar rond en die laat zien dat het compleet verpauperd is en hij vertelt ook over meerdere moorden die er gepleegd zijn. Terecht vraagt Owens zich af waarom BLM niet een deel van het geld dat is binnengekomen heeft besteed om daar kansen te geven aan de mensen waarvoor ze zeggen op te komen.

Ook de huisgenoten van Floyd hebben vooral financieel schade geleden van het voorval en niemand die hen heeft geprobeerd te helpen. Niet BLM. Ook de familie niet. Die overigens niet heel erg close leek te zijn geweest, want er is ook niemand die gepoogd heeft de persoonlijke bezittingen van Floyd op te halen en ook in de jaren daarvoor heeft men de familie nooit gezien.

Na het zien ben ik vooral blijven zitten met twee vragen:

  1. De ware toedracht inzake de hoe dan ook tragische dood van Floyd. Gaan we die ooit kennen. Of kennen we die al? Ik hoop dat er nog meer journalisten in durven te gaan spitten.
  2. BLM. Durven journalisten daarin te gaan spitten. Want nogmaals, het oogt vooral als een organisatie die wellicht met de beste bedoelingen is opgezet, maar inmiddels er vooral lijkt te zijn voor de oprichters en hun persoonlijke doelen. En als dat laatste zo is, dan zijn ze geen haar beter dan Sywert en verdienen ze dezelfde behandeling.

Benieuwd of meerderen de documentaire gezien hebben en wat dan is bijgebleven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Klinkt heel interessant, waar is ie te kijken? Netflix?
Zag in dat andere topic het fragment met Candice Owen en hoe die man haar woorden probeerde te verdraaien. Denk ook dat dat hele BLM een grote beerput is.

En in dit artikel van Associated Press (een internationaal persbureau, niet uitgesproken links of rechts) wordt een groot deel van je zorgen ontkracht. Het is maar wie je wilt geloven https://apnews.com/article/fact-check-george-floyd-kanye-west-police-397984860325

DS1971

DS1971

23-10-2022 om 09:40 Topicstarter

redbulletje schreef op 23-10-2022 om 09:21:

Klinkt heel interessant, waar is ie te kijken? Netflix?
Zag in dat andere topic het fragment met Candice Owen en hoe die man haar woorden probeerde te verdraaien. Denk ook dat dat hele BLM een grote beerput is.

Nee, niet op Netflix. DailyWire officieel. Daarnaast natuurlijk illegaal te downloaden.

Het constant verdraaien van andermans woorden en stellingen is iets wat je de laatste jaren irritant veel ziet bij de progressieven. Er zijn zelfs hele instructies voor. Alles om de anderen maar het zwijgen op te leggen. Zie je ook op de diverse fora terug. Bloedirritant.

Iemand die ze op die manier kapot proberen te maken is Jordan Peterson. Dat is natuurlijk voor progressieven een hele nare man, want die slaat progressieven links en rechts om de oren met feitelijkheden en kennis. Zijn citaten worden keer op keer compleet anders voorgesteld. Een prachtig voorbeeld van hoe dat gaat is onderstaand interview en o wat heb ik een bewondering voor hoe kalm deze man blijft. Ik ben daar te emotioneel voor:


https://youtu.be/aMcjxSThD54

Je benadert het zelf ook niet neutraal 😬. 
Maar goed: wat wil je hiermee? 

Deze dame heeft financiële motieven en wil de familie Floyd aanklagen voor miljoenen. Er is een politie agent veroordeeld voor moord, dat is voor Amerikaanse wet bewezen. De agent heeft zelf schuldig gepleit. Het is bewezen dat hij zijn knie 9 minuten lang op de nek van Floyd heeft gezet en de agent heeft dit ook zelf toegegeven. Er waren 3 agenten bij waarvan 1 ook mede schuld heeft bekend. 
Wanneer zij het heeft over de grootste leugen, dan gaat dat waarschijnlijk over haar zelf. 

DS1971

DS1971

23-10-2022 om 09:51 Topicstarter

Moosey schreef op 23-10-2022 om 09:38:

En in dit artikel van Associated Press (een internationaal persbureau, niet uitgesproken links of rechts) wordt een groot deel van je zorgen ontkracht. Het is maar wie je wilt geloven https://apnews.com/article/fact-check-george-floyd-kanye-west-police-397984860325

Ik dacht dat ik in mijn OP al duidelijk genoeg had gemaakt dat ik open sta voor beide kanten van het verhaal. Wat er in dit artikel staat is overigens niet anders dan hoe het werd gepresenteerd in de docu. Alleen ligt de nadruk ergens anders op.

Met beelden toont Owens wel aan dat Floyd al klaagde over moeite met ademen voordat hij op de grond werd vastgepind. 

De waarheid kan ook nog eens een samenloop van omstandigheden zijn. Het is niet ongebruikelijk dat in een strafrechtelijk onderzoek de oogkleppen opgaan. Denk bv aan een Lucia de Berk waarbij pas veel later bleek dat er sprake was van een aantoonbare natuurlijke dood bij haar zogenaamde slachtoffers. Nog even afgezien van het feit dat de uitspraak destijds al direct mij opviel als een volstrekt onzinnige redenering (het is teveel toeval dat ze steeds aanwezig is als iemand overlijdt, dus zal ze hen wel vermoord hebben… het staat mij nog helder voor de geest dat ik een half uur nodig had bij de jurisprudentie lunch voordat ik in een kamer vol top strafrecht juristen de mening kon laten kantelen dat er iets niet klopte aan die uitspraak).

DS1971

DS1971

23-10-2022 om 09:52 Topicstarter

SuzyQFive schreef op 23-10-2022 om 09:41:

Je benadert het zelf ook niet neutraal 😬.
Maar goed: wat wil je hiermee?

Hoezo benader ik het niet neutraal?

Je staat alleen niet open voor de waarheid. Het feit dat hij moeite zou hebben met ademen is toch vooral een extra reden om geen knie op iemand te zetten? 

DS1971

DS1971

23-10-2022 om 09:58 Topicstarter

Viva-amber schreef op 23-10-2022 om 09:43:

Deze dame heeft financiële motieven en wil de familie Floyd aanklagen voor miljoenen. Er is een politie agent veroordeeld voor moord, dat is voor Amerikaanse wet bewezen. De agent heeft zelf schuldig gepleit. Het is bewezen dat hij zijn knie 9 minuten lang op de nek van Floyd heeft gezet en de agent heeft dit ook zelf toegegeven. Er waren 3 agenten bij waarvan 1 ook mede schuld heeft bekend.
Wanneer zij het heeft over de grootste leugen, dan gaat dat waarschijnlijk over haar zelf.

In de VS is een systeem opgetuigd waarbij je ook als je onschuldig bent vaak schuldig moet pleiten. Dat weet je hoop ik? Dus schuldbekentenissen in de VS zijn wat dat betreft heel onbetrouwbaar (in Nederland zijn ze ook onbetrouwbaar overigens. Maar goed, hij is inderdaad veroordeeld. Dan nog lijkt mij het de moeite van discussie waard, al was het maar omdat zelfs als er sprake was van excessief politiegeweld (en die kans is sowieso heel hoog), er nog steeds een narratief is wat niet strookt met de feiten. Zoals dat er racistische motieven waren (nooit bewezen, niet eens een begin van aannemelijk gemaakt), dat Zwarte mannen overdreven vaak door de politie worden vermoord (bewezen onjuist) en dat BLM opkomt voor dit niet bestaande onrecht.

DS1971 schreef op 23-10-2022 om 09:51:

[..]


Met beelden toont Owens wel aan dat Floyd al klaagde over moeite met ademen voordat hij op de grond werd vastgepind.


Ik denk dat ze hem dan niet op de grond hadden moeten vastpinnen. Ik hoop dat hier voortaan tijdens de opleiding aandacht aan wordt besteed.

DS1971

DS1971

23-10-2022 om 10:01 Topicstarter

Viva-amber schreef op 23-10-2022 om 09:55:

Je staat alleen niet open voor de waarheid. Het feit dat hij moeite zou hebben met ademen is toch vooral een extra reden om geen knie op iemand te zetten?

Ik sta volledig open voor de waarheid.

Ben het ook wel met je eens dat iemand die klaagt over zuurstofgebrek een ambulance nodig heeft. Maar het kan in plaats van een moord ook onzorgvuldig handelen zijn geweest bijvoorbeeld. 

Als een expert zegt dat hij het bewijs niet overtuigend vindt, dan wil ik graag meer weten.

DS1971 schreef op 23-10-2022 om 09:52:

[..]

Hoezo benader ik het niet neutraal?

Je geeft bij elk stukje een opvatting vanuit je eigen gezichtspunt. Neutraal zou zijn dat je enkel de feiten presenteert, dat doe je niet. 

Infobericht.

We gaan even in overleg en sluiten dit topic voorlopig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.