Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Te kort aan kappers

Gisteren stond er een bericht in de krant dat er een te kort aan kappers is. Kan best zo zijn, maar is dat nu zo erg? De kapper is geen eerste levensbehoefte. En naar mijn idee gaan veel mensen ook naar de kapper voor iets anders dan knippen. Denk aan haren laten verven, wassen en föhnen, permanent laten zetten. Als we nu eens alleen naar de kapper gaan om te knippen. 


Een tekort aan kappers? In mijn dorpje van 8500 inwoners krioelt het ervan. Minstens 14 salons, als ik Google mag geloven. 

Plus op de 'dorpsfacebookgroepen' meerdere leerlingkappers die oefenmodellen zoeken om op school behandeld te worden..

Het wordt pas een tekort als onze huidige kapster (in een andere plaats) ermee kapt. 

Sinds 1985 kom ik bij haar, mijn zoon sinds 2017. Mijn man ging eerst ook naar haar, maar die is nu zo kaal dat hij de tondeuse zelf hanteert. Zoon wilde eerst nooit naar de kapper, het compromis werd met de tondeuse kortwieken door mij.

Waarom alleen laten knippen? Veel mensen zien de kapper ook als een soort verwenmomentje. En als mensen blij worden van verven of permanenten of iets anders dan is dat toch alleen maar fijn. Ik vind het altijd wel leuk om een apart kapsel te zien.

Waarom zouden we alleen naar de kapper mogen gaan “om te knippen”? Het is voor veel mensen veel meer dan enkel een knipbeurt. Een goede kleur behandeling of een hoofdhuid massage; heerlijk toch?

Sinds ik mijn haren niet meer verf, ga ik alleen nog maar om te knippen, en dat doe ik zelfs minder nu omdat ik het te duur vind worden.

"Alleen naar de kapper om te knippen" gaat natuurlijk nooit werken. Er is een markt voor, dus bieden kappers meer aan dan alleen knipbeurten. Zo werkt onze economie. 

Waar ik woon gelukkig nog niet het lukt nog altijd om een afspraak te maken op het moment dat ik het wil. Dus laat ik het lekker knippen, kleuren en föhnen en ga ik weer tevreden naar buiten.

Ik kan overigens weinig geen recente nieuwsberichten vinden over een tekort aan kappers. 
Is er een linkje? 

Tekort aan kappers?  Dorp van 25000 inwoners en er zijn 20 salons en zeker nog 3 dames die bij je aan huis komen. 
De meeste salons hebben 2 of meer kapsters en de 2 hele grote wel een stuk of 7. Wij kunnen altijd binnen 3 dagen terecht bij de salon en kapper die onze voorkeur heeft. 
Heb je een linkje van dit nieuws?

hier zijn toch echt kapsalons die extra dagdelen gesloten zijn omdat ze de bezetting niet meer rond krijgen.
Aan het aantal kappers ligt het niet, het is meer dat ze allemaal minder uren willen werken of bepaalde dagen niet, en dan krijg je het rooster niet meer rond.

Ik weet wel dat mijn kapper in mijn vorige woonplaats graag wat kapsters en leerlingen erbij wilde maar dat dat niet lukte. Je moest daar ook echt een paar weken vantevoren een afspraak maken. Dat deed ik en dan was alles wat ik wilde laten doen geen probleem.

Als ik zie hoeveel salons er in mijn kleine stad zijn met een briefje 'personeel gezocht' op de deur, dan is het misschien efficiënter om een aantal salons samen te voegen. 
Als al die kleine salons de openingstijden moeten inperken wegens tekorten, kun je toch beter samengaan met een andere kleine salon met tekort aan personeel? Dat brengt de kosten omlaag en daarmee (misschien) ook de prijzen voor ons als klant. 

Anouk1234

Anouk1234

24-09-2023 om 09:31 Topicstarter

Schommelstoel schreef op 24-09-2023 om 08:45:

Ik kan overigens weinig geen recente nieuwsberichten vinden over een tekort aan kappers.
Is er een linkje?

Stond gisteren in het AD.

Mijn vorige kapper heeft daar ook last van, er ging een kapster weg en ze krijgen de vacature niet opgevuld. Zij was mijn favoriete kapster maar zit nu te ver weg, ik heb nu een andere kapper. 

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

24-09-2023 om 10:02

Is er een sector waar geen personeelstekort is? Het verbaast me niet dat ook kappers er last van hebben. De nieuwswaarde ervan ontgaat me. Lijkt wel komkommertijd .

Personeelstekort. In het verleden mocht een kapper blij zijn als hij 10% boven het minimumloon zat. Is de CAO nu nog steeds zo karig? Dan snap ik wel dat mensen liever wat anders doen. Zeker in die inkomensgroep maakt een euro per uur echt verschil.

Er zijn ook heel veel meer beroepen bijgekomen waar kinderen uit kunnen kiezen. 
Twintig jaar geleden had ik in een klas van 20 vmbo’ers er vijf die naar de kappersopleiding gingen. Afgelopen jaar is er van de 52 leerlingen van onze school maar één naar de kappersopleiding gegaan. 
Daarbij hebben wij best wel wat jongens die kapper willen worden maar waarvoor de opleiding niet zo passend is omdat er veelal toch ook uiterlijke verzorging bij zit. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.