Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Save the planet… of niet

“Save the planet” zie ik zojuist staan bij de opening van de voetbalwedstrijd die plaatsvind in een stadion in de woestijn, met airco op standje vrieskou en met een open dak, waar de halve wereld naartoe is gevlogen. Waarom? Dat vraag ik mij dan af, als er iets niet helpt bij klimaatverandering dan zijn het dit soort evenementen. Vlak voor de wedstrijd een aantal advertenties voor goedkope vliegreizen en andere luxegoederen. Ik merk dat bij mij de motivatie om mij in te zetten voor het milieu behoorlijk afneemt door dit soort acties. Hoe kijken jullie hiernaar? 


Er vliegen zeven ministers en staatssecretarissen naar het Caribisch gebied om excuses te maken voor het slavernijverleden. 

Hoezo milieu, stikstof etcetera?
Ze kunnen toch ook skypen?


Minister Weerwind (Rechtsbescherming) zal afreizen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, zeggen de bronnen.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gaat naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.

Het is demotiverend en het maakt me cynisch.  Ik heb echter voornamelijk invloed op wat ik zelf doe. Daar richt ik me dus op.
Als niemand iets doet wordt het nóg erger.

Ik ben niet fanatiek maar ik probeer wel keuzes te maken die mij weinig moeite kosten zoals
- weinig en kort douchen
- kraan  niet laten lopen
- lichten uit als er niemand in de ruimte is
- de fiets i.p.v. auto 
-broodtrommel i.p.v. zakjes
- niet vliegen
- nauwelijks kleding kopen

Ik ben zelf ook niet heilig (had voor het milieu beter kinderloos kunnen blijven bijvoorbeeld) maar ik probeer wat te doen.

ik vind dat ook bizar. Als kinderloze vegetariër die nooit vliegt, wel een auto heeft voor vrijheid maar eigenlijk voornamelijk met het OV gaat, begrijp ik er geen zak van. En idd, de motivatie vervliegt als ik jonge collega's hoor die ff een weekendje naar weet ik veel wat voor land vliegen. Geen idee hoe zij de toekomst zien, van hen wil ook een heel aantal kinderen. Ik begrijp niet dat je zo de aarde kunt verkloten, voor jezelf en voor je toekomstige kinderen

Heel erg bizar inderdaad.

Maar voor mijzelf hou ik aan dat als iedereen wacht tot een ander het goede voorbeeld geeft er nooit iets veranderd. 
En hoewel er echt heel veel dingen zijn die ik nog kan verbeteren, probeer ik zo toch een steentje bij te dragen. Zodat mijn neefjes en nichtjes ook nog een toekomst hebben.

Neem een paar programma’s  van de publieke omroep zoals 3 op reis bijvoorbeeld op reis of Mart(Hoogkamer) op de piste van belasting geld de wereld rondreizen. Het is niet dat iedereen direct het vliegtuig instapt, maar het geeft mensen wel weer inspiratie om verre reizen te maken.

Vanuit commercieel(commerciële zender) oogpunt zou ik het meer begrijpen, dit is via de publieke omroep van dezelfde overheid die oproept om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Uit ellende willen ze boeren desnoods gedwongen uitkopen, maar dit soort dingen uitzenden is dan blijkbaar geen probleem.

LostJellyfish83

LostJellyfish83

26-11-2022 om 14:47

Zolang alle grote vervuilers hun gang kunnen gaan en politici de hele wereld overvliegen heb ik geen motivatie om er iets aan te doen. 

Voor mij is het als individu belangrijk m’n steentje bij te dragen. Ongeacht wat anderen doen. Nauwelijks vliegen, veganistisch eten, tweedehands kleding en spullen, kort douchen. Etc. Ik laat me nooit demotiveren door wat anderen doen. In tegendeel. 

Maar ik vind dat maatregelen vooral een overheidsverantwoordelijkheid is en niet enkel aan het individu opgelegd kan worden. Verbieden dus.  Bv heaters op terrassen, vliegtickets veel duurder maken, net als vlees. Eigenlijk alles wat een aanslag is op het klimaat. De vervuiler betaalt. 

Maar om andere nou de maat te nemen? In sommige functies ontkom je er simpelweg niet aan soms het vliegtuig te nemen. Dat dient echt een ander doel dan recreatief vliegen bv.

Imperfect idealisme. Dat is volgens mij voor iedereen de beste opdracht. Doe wat je zelf kan zonder naar anderen te wijzen. Niets doen omdat anderen te weinig doen is in mijn visie iets te gemakzuchtig. Niemand kan overigens leven zonder het klimaat te schaden. 

Ik mag er niks van zeggen want ik leef zelf ook niet zo milieubewust. Ik vlieg ook meerdere keren per jaar en ook voor bv een weekend naar Spanje. Afval scheiden doe ik dan weer wel.

Ik gedraag me zoals ik de wereld het liefste zou willen zien, als ik iets geef verwacht ik dat niet 1 op 1 terug natuurlijk maar als ik het bij wijze van spreken fijn vind als iemand zou stoppen om te vragen als of ik hulp nodig heb na een val oid dan doe ik dat ook bij anderen. Ik stop dus niet met letten op ons verbruik als anderen de wereld over vliegen. Ik koop nog ook vrijwel alles 2e hands als anderen in mijn omgeving alles nieuw kopen.

Verwacht ik dat het goed komt met hoe het nu gaat? Nee dat eigenlijk niet maar probeer ik niet aan te denken omdat ik al kinderen op de wereld gezet heb en een slecht toekomstbeeld daardoor heel beangstigend vind voor hun en hun nazaten. Ik doe wat binnen de mogelijkheiden ligt. 

watertoren schreef op 26-11-2022 om 14:50:

Ik mag er niks van zeggen want ik leef zelf ook niet zo milieubewust. Ik vlieg ook meerdere keren per jaar en ook voor bv een weekend naar Spanje. Afval scheiden doe ik dan weer wel.

Klopt, in die zin mag ik ook niet al te kritisch zijn ook ik vlieg bijvoorbeeld nog wel eens. Niet elk jaar maar wel meer als goed is.

Het is ook niet dat ik niets wil doen, op een aantal gebieden wil ik mij best aanpassen en dingen anders doen. Op het gebied van vliegen heb ik daar het meest moeite mee omdat ik het ook leuk vind om te doen net als reizen. Dit doe ik ook met andere vervoersmiddelen. Nooit meer vliegen zou voor mij wel een lastig iets zijn en iets wat ik nu nog niet zou doen.

Ik kijk niet naar anderen want dan raak je totaal gedemotiveerd.

Wat ik zelf doe:
- afval scheiden,
- vaak de fiets i.p.v. de auto,
- 5 minuten douchen en om de dag,
- geen vliegvakanties,
- Biologisch vlees, eieren en zuivel (sinds kort de 'kalverliefde' melk), en vlees ongeveer  3x per week en dan ook nog hele kleine beetjes. Bijvoorbeeld: één grote biologische kipfilet eten wij met 2 personen twee keer nasi van.
- weinig kleding, alleen vervangen wanneer versleten,
- herbruikbare groente- en fruitzakjes mee naar de super.

Ik weet het, ik zou nog een heleboel dingen veel beter kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld best bewondering voor totale vegetariërs en veganisten, maar dat is voor mij net een brug te ver. 

Ik vergeet nog een paar dingen:
- we huren ons huis maar hebben zelf zonnepanelen aangeschaft
- we stoken heel zuinig. De verwarming gaat maximaal op 18 graden en overdag 17.5.
- we hebben een regenton.

Ik raak er niet gedemotiveerd van, maar het maakt me wel boos en soms verdrietig. 

Niet alleen dit, ook al die vliegtuigen die direct weer vol zaten na corona, al die auto's die ik hier vlakbij dag en nacht over de snelweg hoor razen, alle bbq's in de zomer met overdadige hoeveelheden vlees enz, zo kan ik wel uren door gaan. Ik begrijp niet dat de mensheid zo dom en kortzichtig bezig is.

ZanyHeron88

ZanyHeron88

26-11-2022 om 15:21

De overheid wil vooral dat de ander veranderd

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.