Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Maak plaats en verhuis naar die seniorenwoning!

Het Opmerkelijk maar waar nieuws heeft een post die het waard is om een topic met poll te worden.
Een derde van de jongeren vindt het de ‘morele plicht’ van ouderen om naar kleiner huis te verkassen | Wonen | AD.nl

Omdat binnenkort de huurwoning van mijn zoon wordt opgeleverd, kan hij het huis uit en worden man en ik senior die met z'n tweeën een eengezinswoning (koop) bewonen. Net als de rest van de straat trouwens, we zijn nu nog de enige met 3 personen in een koop-ééngezinswoing.
Dus ja, zijn wij in onze straat immoreel bezig? We wonen hier heerlijk.

Dus nu een peiling, eens kijken wat de mening op dit forum is:

Peiling

Senioren met z'n tweeën of alleen in een ééngezinswoning, dat is immoreel
169 stemmen
12%
59%
29%

Auwereel

Auwereel

12-10-2023 om 22:31 Topicstarter

Anders: geen idee of er een gezin klaarstaat die ons huis voor onze prijs dan zou kopen, want veel huizen in mijn buurt worden weer aan tweepersoonshuishoudens van wat oudere mensen verkocht...

Verhuizen? Naar welk huis dan, die zijn er niet. Bijna alle ouderen hier in de straat zouden graag kleiner gaan wonen, maar ook zij zitten klem in deze huizenmarkt. 

Voor sociale huur: ja.
Mits voldoende woningen beschikbaar waar naar doorgeschoven kan worden. 
Voor koop: nee. Dat is eigendom. 

Niemand moet verplicht zijn om te verhuizen. Onder geen beding. Ook niet in de sociale huur.

ook voor sociale huur is het bijkans onmogelijk 

ik voel wel de morele plicht m’n koopwoning te verruilen voor iets kleiners zodra de kinderen allemaal uit huis zijn. Ik heb een zalig groot gezinshuis (200m2) in een stad waar de huizen van deze ruime afmetingen gewild en schaars zijn. Ik vind het niet gepast hier te blijven wonen straks en maak graag ruimte voor anderen. Maar goed. Ik vind ook dat iedereen dat lekker voor zichzelf mag beslissen. Ik hoop wel dat daarbij perspectief van anderen icm de woningnood daarbij een rol speelt.

 

SuzyQFive schreef op 12-10-2023 om 22:37:

Voor sociale huur: ja.
Mits voldoende woningen beschikbaar waar naar doorgeschoven kan worden.
Voor koop: nee. Dat is eigendom

Dit ja 

ik voel wel de plicht en ook de wens om kleiner te gaan wonen straks want wat moet je in je eentje met 90m², 30 of 40m² lijkt me meer dan voldoende,  maar waar vind je die woning tegen een redelijke prijs.

Mijn moeder woont in een jaren '30 tweekapper. Als ze zou gaan verhuizen naar een appartement gaat ze vijf keer zo veel betalen. Waarom zou ze rust, privacy en gemak opgeven om een ander ruim te laten wonen? Ze heeft nu alle voorzieningen op loopafstand, bekenden en vrienden zitten dichtbij. Een oude boom moet je niet verplanten.
Voor mij geldt hetzelfde. Kinderen zijn de deur uit. Met de prijzen van nu kan ik voor meer geld iets piepkleins terugkopen. Ik peins er niet over. 

Nee, ik vind dat een woning iets is wat je opbouwt en waar je herinneringen liggen. Bovendien is een buurt waar mensen hun leven lang blijven wonen vaak veel verzorgder dan buurten waar de doorstroom groot is. 

Leuk bedacht, maar dat is toch niet realistisch? Die jongeren gaan er dan blijkbaar maar van uit dat er voldoende aanbod is van geschikte kleinere woningen voor een acceptabele en op te brengen koopsom of huur. 

Dat is weer de schuld afschuiven op burgers.
Die mensen kunnen er niets aan doen dat er te weinig huizen zijn. In een gezonde markt zou gewoon genoeg worden gebouwd, zodat voor iedereen een woning is. Moet je dan uit schuldgevoel maar naar een flatje? Ik vind van niet.

Ysenda schreef op 12-10-2023 om 23:09:

ik voel wel de plicht en ook de wens om kleiner te gaan wonen straks want wat moet je in je eentje met 90m², 30 of 40m² lijkt me meer dan voldoende, maar waar vind je die woning tegen een redelijke prijs.

Mijn huis is ook ca 90m2 maar dat is toch helemaal niet groot? Het is juist zeer geschikt voor een single. Waar laat je al je spullen op de helft? 

Ik heb wel een voor hedendaagse begrippen grote tuin van bijna 900m2 en dat had van mij nog wel groter gemogen. 

Hoop dat de enige manier waarop ik hier weg ga tussen 6 plankjes is. 

Anders want dat maak ik zelf wel uit. Heel eerlijk heb ik voor mezelf genoeg aan twee kamertjes, 60 m2 met een balkon, maar het plan is om te gaan samenwonen. Dan wil ik dus wel ook een kamertje voor mezelf en genoeg ruimte voor ons beide.
Voor sociale huur vind ik wel dat er wat richtlijnen mogen komen en stimuleringsmaatregelen om kleiner en makkelijker te gaan wonen als je oud wordt.

(bijna) iedereen wil tegenwoordig groter wonen, maar ik vind dat luxe en niet per se noodzaak. Vroeger had ook niet iedereen in een gezin een eigen kamer. Het is ook de perceptie van wat normaal is. Scheefwonen vind ik wel een no go, al moet daar een redelijke middenhuur tegenover staan.

Iedereen een dak (eigen) boven zijn hoofd vind ik daarentegen geen luxe en wel een basisbehoefte. Ik heb zelf ook veel vrienden die (ongewenst) woningdelen (wat ook aan banden wordt gelegd) maar zelfs dan de kosten amper op kunnen brengen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.