Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Lever jij blikjes en flesjes in voor statiegeld ?

statiegeld-flesjes-blikjes-1170x500.jpgIk lees dat veel mensen hun blikjes en kleine statiegeld flesjes niet inleveren en zo heel veel geld laten liggen , met z'n allen zo'n 250 miljoen euro op jaarbasis.

Bij ons in de gemeente zie je trouwens steeds meer mensen die , uit hobby of bijverdienste  , gewapend met plastic zak , handschoenen en afvalgrijper blikjes en flesje uit afvalbakken halen en dan bij de supermarkten inleveren .
( sprak iemand die dat 's avonds als hobby deed en hiermee soms wel 30 euro per avond ophaalt , maar dit terzijde . )

Leveren jullie blikjes en flesjes in ?

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5411044/statiegeld-nederland-flesjes-blikjes


Ik lever ze in het gaat mij niet eens om het geld maar ik vind het bij een goede afval scheiding horen. Als ik onderweg ben gooi ik flesjes regelmatig in een bak voor een goed doel.

Deze statiegeldregel is er nog maar pas, bijzonder dat ze nu al kunnen weten hoeveel geld mensen laten liggen. Dat is natte vingerwerk. 

Ik drink zelden uit blikjes, maar 1 blikje ga ik niet inleveren. Laatst had ik er eentje, laat maar zitten denk ik dan. Zou ik er veel hebben, dan doe ik het wel. 

Ik lever ze niet altijd in. Ik vind het vaak wat veel gedoe en wordt wel heel veel wat je dan moet inleveren. En vaak drink ik een blikje onderweg dan vind ik het lastig om er de hele tijd mee te slepen.

wij, huishouden met twee pubers, hebben wekelijks veel blikjes, petflessen en frisdrankflessen. De grote frisdrankflessen verzamelde we al in een groot krat in de meterkast. Nu hangt er ook een grote zak waar alle lege petflesjes en blikjes ingaan.

Het inleveren van zowel de grote flessen als de petflesjes en blikjes laat ik aan mijn jongste puber over. Eens per twee weken brengt ze het weg en heeft dan zo 10 euro verdiend. 

Voor nu werkt dat, maar ooit is dat natuurlijk te min voor haar en dan zullen we het zelf moeten doen. Ik heb goede hoop dat er dan andere inleverapparaten zijn. Ik begreep dat je in de nieuwe inleverapparaten gewoon 20 of meer blikjes tegelijk er in kan stoppen en dat d.m.v. wegen of scannen van volume het statiegeld berekend gaat worden. 

Als ik thuis iets gebruik, gaat het gescheiden in de afval, onderweg hangt het ervan af hoe gemakkelijk het te vervoeren is na gebruik.
Blikjes zouden zo ontworpen moeten worden dat ze afsluitbaar zijn na gebruik. Het lekken van de restjes is irritant.

Uiteraard lever ik die in. Ik kan niet eens een logische reden verzinnen om het niet te doen. Wel vind ik het tegenwoordig smerig bij het inleverpunt. Kennelijk strooien veel mensen daar met bierspetters voor ze hun blikjes inleveren.

Auwereel schreef op 07-10-2023 om 10:08:

Als ik thuis iets gebruik, gaat het gescheiden in de afval, onderweg hangt het ervan af hoe gemakkelijk het te vervoeren is na gebruik.
Blikjes zouden zo ontworpen moeten worden dat ze afsluitbaar zijn na gebruik. Het lekken van de restjes is irritant.

Klopt dat maakt het zo een gedoe dat ik dan sons voor kies het gewoon weg te gooien als ik onderweg ben.

Ik haal vrijwel alleen grote PET flessen in huis, die lever ik altijd in. 
Kleine flesjes en blikjes beperken zich tot enkele per jaar, hooguit 10 denk ik. Daarvan lever ik de meeste wel in. 

Een enkele keer als ik bijvoorbeeld op vakantie ben en op de laatste dag nog twee kleine flesjes heb, laat ik die staan (schoongespoeld naast de prullenbak) in de accommodatie. Ik reis met OV, dus meenemen is meestal niet praktisch. Maar dan heb ik het over een jaarlijks aantal wat ik één hand te tellen is, niet dat ik tientallen euro's laat liggen...

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

07-10-2023 om 10:21

ik gebruik zelf nooit blikjes en haast nooit flesjes. Mijn vriend wel, en dat leveren we allemaal in. Dan wordt het op zijn best gerecycled.

Auwereel schreef op 07-10-2023 om 10:08:

Als ik thuis iets gebruik, gaat het gescheiden in de afval, onderweg hangt het ervan af hoe gemakkelijk het te vervoeren is na gebruik.
Blikjes zouden zo ontworpen moeten worden dat ze afsluitbaar zijn na gebruik. Het lekken van de restjes is irritant.

Als je met de trein reist via één van de grote stations, kun je daar ook je statiegeld inleveren. Op dit moment alleen op de centrale stations van Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam. Maar NS wil in 2024 meer stations voorzien van automaten. 

Als ik onderweg wat drink lever ik het niet in, dan gaat het in een afvalbak. Geen zin om de hele dag met flesjes of blikjes te zeulen.

Thuis gaan de flessen en blikjes wekelijks mee met AH. 

Statiegeld petflesjes en blikjes is hier voor de buurtkinderen die graag "Heitje voor karweitje" doen 
Zij blij, ik blij 

Ja ik lever alles in.  Grote petflessen al jaren kleine flesjes en blikjes pas sinds daar statiegeld op zit.  Voor de invoering van het statiegeld ging het wel bij het juiste afval. Tijdens onze laatste week vakantie was de inleverautomaat van de supermarkt aldaar defect,  toen heb ik mijn flessen geschonken aan de dochter van de campingeigenaar. Ze had daar een bak voor staan in de afvalhoek op de camping. De flessen en blikjes mee terug naar huis nemen was wat lastig dit was een mooie oplossing. 

Flessen en flesjes lever ik altijd in. Blikjes heb ik nooit, maar mocht ik ze hebben, lever ik ze niet in. Ik heb geen zin om een fruitvliegjeskwekerij te beginnen als ik de blikjes bewaar, mijn tas wordt er vies van en de rest van de flesjes wordt plakkerig door de inhoud van de blikjes.  

Ik zie wel regelmatig mensen met vuilniszakken vol bij de automaat staan, dus met inleveren zit het hier wel snor. En aangezien die automaat toch al verschrikkelijk werkt bij onze supermarkt, vind ik het inleveren tegenwoordig een heel vervelend klusje. Er staan rijen voor en tig  keer moet er iemand van het personeel komen omdat de automaat weer eens vastloopt. 

Ja wij leveren ze in, al vind ik die blikjes vervelend ivm de restjes die er moeilijk uitgaan als je het wilt, maar er vrijwillig uitvliegen als je ze ergens in wilt bewaren  vieze plakboel.
Ook wordt onze verzamelplek in de berging steeds groter en irritant haha. Kan niet wachten tot kind groot genoeg is om het te doen zoals hierboven werd gezegd.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.