Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Iets geregeld voor je oude dag?

https://www.actiz.nl/sites/default/files/2023-05/ActiZ-publieksonderzoek-mei-2023.pdf
“Ruim 80% van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere later mogelijk nodig hebben.”

Het gaat in dit stuk vooral over dat 50-plussers nog niets geregeld hebben. Ik ben weliswaar nog net geen 50, maar wat kun je nu dan al regelen? In het hele stuk staan eigenlijk maar 2 concrete dingen: drempels weghalen of verhuizen naar een gelijkvloerse woning. 
En op televisie, ik denk bij het journaal, was er een mevrouw die (in dit verband) had over mensen die op lange wachtlijsten staan voor een verpleeghuis en dat ze dat blijkbaar beter hadden moeten regelen van te voren. Maar dat is toch onzin? Ik kan me toch niet vast inschrijven voor het verpleeghuis voor als ik dat over 20-30 jaar misschien nodig heb?
Dus mijn vraag is eigenlijk zijn jullie voorbereid op de ouderdom? En zo ja, hoe dan?
Mijn ouders (rond de 75) zijn er nu wel wat meer mee bezig en verhuizen binnenkort naar een appartement. Is nu nog niet nodig, maar deze kwam nu langs en ze hebben die kans gegrepen. Maar wij zijn nog bezig met kinderen opvoeden/ begeleiden en nog niet met de fase erna.


Wat huis-eigenaren betreft zijn wij als 56 en 63 jaar de één na jongste van de straat en de jongste is een paar jaar jonger dan ik. Als alle 50+-ers van onze straat naar een ouderen-appartement moeten verhuizen, is de hele straat leeg. 
Mijn ver-in-de-70 buurman kwam een poosje terug nog kijken naar de trapleuning die we hebben laten aanbrengen toen we in ons huis kwamen wonen omdat ik dat wel veilig vond met kleine kinderen. Hij wilde een traplift en leuning. 
De oudste buurman van de straat is op 90 jarige leeftijd overleden.
Dus verhuizen denk ik niet meteen aan.

Een netwerk hebben vind ik wel een dingetje, want ik wil liever niet van mijn kinderen afhankelijk zijn, die denken aan verhuizen naar het buitenland. Maar om nou verplicht sociaal te moeten doen, terwijl je liever op jezelf bent, om maar een netwerk te hebben voor als je oud wordt... 

We sparen voor de oude dag, maar wat spaar- of beleggingsgeld in de toekomst gaat doen, is ook afwachten.

Er zijn geen betaalbare gelijkvloerse woningen, dus hoe moet ik daarheen verhuizen. Als ik naar een verpleeghuis moet, maak ik er voor die tijd een eind aan. Daar wil ik nooit heen. 

Echt hoor, wat verwachten ze nou dat je gaat doen? 

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

26-05-2023 om 21:08

Ik ben bijna 50. Mijn kinderen zijn nog niet eens het huis uit... Als ik nu al moet verhuizen naar een gelijkvloerse woning dan moet ik hen eerst eruit schoppen.

Ik snap het artikel niet echt. Wat zou ik nu dan al moeten regelen? Inschrijven voor een aanleunwoning of zo? 

Onze hele straat is ouder dan 65. Onze buren zijn tachtigers en de man daarnaast is 95. Allemaal nog zelfstandig wonend.

Zo’n onderzoek lijkt gebaseerd op de normen van 30/40 jaar geleden. Maar veel meer mensen worden relatief gezond ouder dan destijds. 
Ik ben 42 en enige dat ik heb geregeld is een pensioenvoorziening. Verder zou ik niet weten wat ik moet regelen 🤷🏼‍♀️. 

Mijn schoonvader van 80 loopt zonder te hijgen met de trap naar vijf hoog. Mijn familie is helaas minder fit, maar mijn vader van 75 krijgt nu een traplift van de WMO in zijn huurhuis. Mijn moeder heeft twee maanden op de wachtlijst voor een verzorgingshuis gestaan. Kwestie van eigenwijsheid en op wilskracht tot het uiterste gaan om zelfstandig te blijven wonen. Dan krijg je gelijk indicatie 5 en 6. Ze ging er op haar 72e in, dus dan heb je echt de pechkaart getrokken.
Ik zie er totaal het nut niet van in om als prille vijftiger al voor te sorteren op lichamelijk leed waar ik ooit mee te maken krijg. Jeetje, ik mag nog 17 jaar werken, en dan zie ik wel verder. Er even van uitgaande dat ik in elk geval in redelijke gezondheid 67 word.
Mijn pensioen is goed geregeld, zoals het er nu naar uitziet. 

Een paar jaar geleden bij verbouwing badkamer wel rekening ermee gehouden dat er eventueel een rolstoel overal goed bij kon.  Verder niets. 
Mijn ouders,  87 jaar, wonen ook nog in hetzelfde huis als 60 jaar geleden.  Zijn super vitaal, hebben nog een chalet elders waar ze ook regelmatig zijn. Ik hoop dat ik op hen lijk. 

Wat wel zo is, mijn broer heeft een werkelijk enorm groot huis in zijn eigen bos. Met een vleugel waar een zit-slaapkamer en een hele grote badkamer zijn.  Daar maken nu logees gebruik van. Maar het is indertijd gebouwd om eventueel mijn ouders daar te kunnen laten wonen wanneer ze hulpbehoevend worden. En wanneer het zover komt dat wij hulpbehoevend zouden zijn, staat die vleugel ter beschikking voor ons. Hij is is dermate vermogend dat 24 uur per dag particuliere hulp inhuren geen probleem is qua financiën.  Laten we hopen dat er nooit gebruik gemaakt van hoeft te worden.

enige wat je kan regelen is op tijd gelijksvloers te gaan wonen, of geld en mogelijkheid hebben voor een traplift.  Dus niet vierde etage portiekwoning wonen

je gaat als je 50 bent toch niet al drempels weghalen en gelijkvloers wonen? 
Als ik 50 ben moet mijn kind nog beginnen met de middelbare school Ik ben net een beetje aan het bijkomen van ‘uit de kleine kinderen’ en krabbel weer op om weer lekker fit te worden. 

Nee, niks geregeld. Maar de situatie met mijn gammeler wordende vader zet me wel aan het denken. Ik denk niet dat voor ons later de faciliteiten nog beschikbaar zijn die hij nu heeft. Twee keer per dag thuiszorg bijvoorbeeld, ik verwacht dat dat niet meer geboden kan worden als ik 85 ben. En ik ga er ook niet vanuit dat mijn kinderen dicht bij me wonen. Zoals mijn zus en ik wel dicht bij onze vader wonen. Er zit niks anders op dan te proberen de conditie zo lang en zo goed mogelijk op niveau te houden. Gezond leven, bewegen etc. Fingers crossed!

Als er geen fatsoenlijke en betaalbare seniorenwoning te krijgen is en ik echt niet meer naar boven kan, laat ik op de benedenverdieping wel een gipswandje zetten voor een slaapkamertje en laat ik een sproeikop op de keukenkraan zetten zodat ik me beneden kan wassen. Ik ben niet zo heel erg gehecht aan veel luxe dus ik denk dat ik het daar wel mee zou redden. Ik douche nu ook maar twee keer per week en was me de rest van de dagen aan de kraan. En ik ben ook van plan er op tijd uit te stappen. Ik denk dat helemaal afhankelijk worden als onze generatie oud is nog minder prettig is dan het nu al is. Ik ga er vanuit dat euthanasie tzt makkelijker zelf thuis gedaan kan worden en er minder drempels worden opgeworpen. Een overheid die niet veel meer in de aanbieding heeft, kan daar moeilijk lang voor gaan liggen lijkt me. 

Ik zag net minister Conny Helder bij Nieuwsuur die hierover gaat. Ze is een eind in de zestig. Uiteraard wel blabla over dat wij burgers het allemaal al moeten gaan regelen. Maar toen er wat verder werd doorgevraagd over wat ze zelf dan al had geregeld, bleek dat helemaal niéts te zijn. Ja, ze had erover nagedacht. Maar dat was dan ook alles. Want ze had het nog zo druk met haar huidige baan. 

In het ergernissen topic heb ik daar al iets over gezegd.

Ik heb pensioen, inclusief pensioengat. Maar wat ik verder nu al kan gaan regelen? Ik zou het niet weten. 

Wij hebben geprobeerd een beetje te sparen (we zijn 65 en 67) om eventueel een traplift te kunnen laten aanleggen later. Ik vind het ergerlijk wat mevrouw Helder (zat in Nieuwsuur) allemaal zei. Ook over die woongroep. Zulke maatregelen zijn echt niet reëel. Misschien weggelegd voor enkelen. Het is in mijn ogen echt bedroevend waar onze eens zo fijne verzorgingsstaat naar is afgegleden. Het argument 'personeelstekort en daarom geen verpleeghuizen' is te makkelijk. Betaal de zorgmedewerkers eens een stuk beter dan kiezen waarschijnlijk meer mensen voor dit beroep. Ik voel dat ik weer boos wordt dus ik laat het hier maar bij.

Zorroo schreef op 27-05-2023 om 00:07:

Ik zag net minister Conny Helder bij Nieuwsuur die hierover gaat. Ze is een eind in de zestig. Uiteraard wel blabla over dat wij burgers het allemaal al moeten gaan regelen. Maar toen er wat verder werd doorgevraagd over wat ze zelf dan al had geregeld, bleek dat helemaal niéts te zijn. Ja, ze had erover nagedacht. Maar dat was dan ook alles. Want ze had het nog zo druk met haar huidige baan.

Ik heb werkelijk met gekromde tenen naar haar zitten luisteren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.