Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Hoe kun je ( proberen te ) besparen op dagelijkse boodschappen .

555.gifBoodschappen doen blijft maar duurder worden .
Het bedrag dat we in de supermarkt moeten afrekenen ligt nu al 5,3 procent hoger dan een jaar geleden .

Ik doe zelf veel met aanbiedingen koken . Gelukkig heb ik de keus uit meerdere supermarkten.

Hoe houden jullie die kosten een beetje binnen de perken ?
Hebben jullie nog tips ?


Alle alcohol skippen. Idem voor koek en snoep. Nog goed voor de lijn ook.
Zonder grappen, het is nogal lastig om echt iets zinnigs te zeggen als niet duidelijk is wat jouw boodschappen zijn. Want als jij glutenvrij moet eten, heb je gewoon minder opties, dan wanneer je dit niet hoeft.

Een week vooruit plannen wat je wilt eten helpt voor ons gezin veel geld te besparen. We doen op woensdag uitgebreid de weekboodschappen en halen op zaterdag nog wat versprodukten, maar ons houden aan de planning scheelt veel impulsaankopen. En als de chips en koek voor de tieners op is, moeten ze gewoon wachten tot de volgende woensdag. Daarnaast weinig merkproducten kopen, eigen merk van ah en hoogvliet (g'woon) is van goede kwaliteit. We vriezen  wat over is in en zo heb ik  maaltijden voor avonddiensten of voor de tieners als we een keer iets eten wat ze niet lekker vinden.

In het algemeen hier:
- Eén keer in de week boodschappen doen. (Maar één keer kans op impuls aankopen.)
- Weekmenu maken. (Eventueel op basis van aanbiedingen.)
- Veel groenten en uit het seizoen.
- Weinig vlees.
- Snoep, koek en chips beperkt en op=op.
- Geen bubbelfrisdrank (ik heb een paar blikjes voor visite).
- Wel aanlenglimonade, maar gebruik minder dan voorgeschreven.
- Geen alcohol, maar dat drink ik zelf niet.
- Kritisch op de hoeveelheiden die je koopt, zodat je niet weg hoeft te gooien.

Nog een aanvulling op mijzelf en zusterclivia: trap niet in bakmixen voor pannenkoeken, hartige taart etc. Er zit gewoon bloem met zout in zo'n pak, en soms een beetje rijsmiddel. Je betaalt echt zoveel meer dan voor gewone bloem.

Luxe weer luxe laten zijn. Dus door de week geen chips, frisdrank of sappen. Luxe kaasjes en zoutjes alleen bij feestjes en niet elk weekend. Minder gebruiken van bv wasmiddel of vaatwasblokjes. 
Zelf maken is niet altijd goedkoper. 

Goed kijken naar gezonde en goedkope warme maaltijden scheelt bij mij erg. Ovenschotels met koolraap of zuurkool vinden wij heerlijk, en dat is veel groente en weinig geld. Captain's dinner kost ook niet veel.

Een zak Thaise roerbakgroenten en daarbij currymix en een pakje kokosmelk en runderreepjes of garnalen is een stuk duurder maar dat is wel wat vooraan ligt in de supermarkt.

Nou hebben wij het geluk dat we ook de duurdere dingen kunnen kopen als we willen, maar ik vind het ook een beetje de sport. Ik vind het nergens voor nodig om elke dag duur te eten.

Ovenschotels, eenpansgerechten etc hebben ook als voordeel dat je met veel minder vlees toe kan. Een pan vol uiringen, champignons en paprikastukjes komt enorm op smaak met maar een handje gerookt spek van goede kwaliteit.

Dieeten hoewel juist de producten die ik wél eet veel duurder zijn geworden zoals vlees, vis, eieren, groente en fruit. Maar 't scheelt natuurlijk wel als je de broodafdeling en de chips/snoep/koek/drankafdeling kan skippen.

- weekmenu
- diepvriesgroente
- soms naar de markt of to good too go
- sommige producten haal ik alleen als er een aanbieding is zoals koffie of bijv aardbeien
- als er een goede aanbieding is, dan inslaan.
- acties via scoupy of tikkie
- ik ga naar verschillende winkels
- brood haal ik vaak bij ah. Brood van gisteren is dan 50 cent voor een heel en 25 cent voor een halve

Deze week heb ik bijv een persoonlijke bonus op de lenor geurparels: 1+2 gratis. Dan sla ik meteen in. 

En voor inspiratie: het boekje Armeluiseten van Sylvia Witteman en diverse studentenkookboeken van vroeger. 
Daar staan veel ideeën en trucs in om gezond en goedkoop te eten.

Vooral niet dagelijks boodschappen doen. Eerst inventariseren wat er nog in huis is, en daarmee inventief aan de slag te gaan. De grootste uitdaging is dan van verlepte restjes iets lekkers in elkaar te flanzen dat er ook niet onooglijk uitziet. En mijn vrieskist is mijn grote vriend, vooral de combinatie met de glazen bewaarbakjes van IKEA waarvan je -  halleluja - de deksels ook nog eens los kunt kopen.

Nu staat lekker eten wel hier hoog op het prioriteitenlijstje en bezuinig ik liever op andere dingen. 

Hier staat trouwens sinds kort een weggeefkoelkast bij het buurthuis met een eigen instagram waarvan mensen gebruik kunnen maken die net niet krap genoeg zitten voor de voedselbank.

Oh ja, wij halen vlees en eieren bij de turkse/marokkaanse slager

Lolly schreef op 06-04-2022 om 12:58:

Oh ja, wij halen vlees en eieren bij de turkse/marokkaanse slager


Ik eet geen vlees, maar vlees van dieren die zomaar zonder verdoving en op gruwelijke wijze de keel is doorgesneden zou ik toch echt voor passen. Daar wil je toch niet aan meedoen?

En daarnaast komen eieren van de turk/marokkaan van legbatterijkippen… ook daar wil je toch niet aan meedoen lijkt me.

citroentje schreef op 06-04-2022 om 12:47:

Nog een aanvulling op mijzelf en zusterclivia: trap niet in bakmixen voor pannenkoeken, hartige taart etc. Er zit gewoon bloem met zout in zo'n pak, en soms een beetje rijsmiddel. Je betaalt echt zoveel meer dan voor gewone bloem.

Klopt! 

Ook voorgesneden groenten kosten meer dan de groenten zelf snijden ( kost amper 5-10 minuten tijd).  

Zelf friet/patat maken :  3 middelgrote aardappels zijn voldoende voor man en ik en het kost bijna niks! 

Geen A- merken kopen. Vaak zijn de huismerken even lekker! 

Ik ga geen lekkere dingen skippen en hoef ook niet zo te letten op wat ik koop maar ik let altijd wel op vleesaanbiedingen. Dan koop ik daar veel van en doe het in de vriezer. Ik ga ook vaak naar de Sligro en dan vooral om vlees en drank maar daar moet je wel een pasje voor hebben.

Ik merk wel dat ik prijsbewuster koop omdat de prijzen van de supermarkt de laatste tijd wel heel erg uit de bocht vliegen. Van A-merken is Jumbo opeens duidelijk goedkoper dan AH merk ik nu al bij diverse producten. Valt vaak op omdat het dan om bedragen gaat die bij de één 3,95 zijn en bij de ander 4,10 bijvoorbeeld. Maar de kip ovengerechten vind ik toch het lekkerst van de Appie en dat koop ik dan daar. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.