Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Geen peuk meer langs de lijn?

https://www.ad.nl/politiek/kabinet-vindt-het-tijd-voor-meer-actie-en-zet-aanval-in-op-snacks-suiker-en-sigaretten~a2042be6/
Vrijdag nam het kabinet opnieuw enkele preventiemaatregelen. Het aantal verkooppunten voor (e-)sigaretten wordt drastisch beperkt en het rookverbod wordt uitgebreid naar speeltuinen en sportparken, meldde staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie, Volksgezondheid) na afloop van de ministerraad.

En de prijs van een pakje sigaretten wordt weer hoger, in stappen van 1,20 euro per jaar, naar gemiddeld 10 euro per pakje in het voorjaar van 2024. ,,Het aantal rokende jongeren is bijvoorbeeld niet gedaald, het is zelfs iets toegenomen”, zei Van Ooijen in een toelichting. ,,Dat is precies ons zorgpunt. Daarom komen we nu met een stevig pakket, een prijsprikkel is dominant.”

Wat mij betreft kan het roken niet streng genoeg aangepakt worden. Ik denk wel dat niet roken in buitenspeeltuinen en op sportparken in het begin wel heel lastig gaat zijn. Hopelijk wordt roken op terrassen ook snel verboden.


Hier was het in de ochtend rookvrij al, maar mijn dochter is 21 en voetbalt smiddags. Fijn als je inspanningsastma hebt en je loopt door van die rookwalmen

Er zullen waarschijnlijk stappen gemaakt gaan worden wanneer tabakswaren alleen nog in speciale zaken te krijgen is.
En op veel plekken ook verbieden inderdaad met name in speeltuinen en sportparken. 

Daglichtlamp

Daglichtlamp

02-12-2022 om 19:14 Topicstarter

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/02/extra-maatregelen-voor-rookvrije-generatie
Hier het bericht op rijksoverheid, dat zit tenminste niet achter een betaalmuur.
De verkoop straks alleen nog in speciaalzaken vind ik ook een goede zaak. Dit hoort gewoon niet in de supermarkt.

Daglichtlamp

Daglichtlamp

02-12-2022 om 19:16 Topicstarter

Die voorgestelde verhoging van de leeftijdsgrens naar 21 jaar lijkt me ook wel wat. Al zou ik het nog anders doen en rookwaar kopen voor iedereen die nog geen 18 is verbieden voor de toekomst. We willen toch nog naar een rookvrije generatie?

Daglichtlamp schreef op 02-12-2022 om 19:14:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/02/extra-maatregelen-voor-rookvrije-generatie
Hier het bericht op rijksoverheid, dat zit tenminste niet achter een betaalmuur.
De verkoop straks alleen nog in speciaalzaken vind ik ook een goede zaak. Dit hoort gewoon niet in de supermarkt.

Staan goede dingen in, ook het verhogen van de leeftijd naar 21 jaar vind ik een goede maatregel. Dat geeft op zijn minst een signaal af. Voor tank stations zal het zwaar worden, maar dat is geen reden om het dan maar niet te doen. 

De lidl verkoopt inmiddels al 2 jaar of meer geen tabakswaren meer, waar ander ketens nog steeds piepen en mauwen. Gewoon uit zichzelf, nou bijna dan want de datum dat het verbod ingaat was toen al bekend. Maar wel ruim ervoor dus en niet pas op het moment dat het moet.

Ik las dat de vapes met smaakjes vanaf oktober (?) 2023 niet meer verkocht mogen worden. Waarom niet meteen denk ik dan?
Maar dat verbod in speeltuinen en op sportparken vind ik een stap in de goede richting. Verboden te roken op het strand (en strandjes) lijkt me ook wel wat, al die peuken daar altijd. 

Ysenda schreef op 02-12-2022 om 19:19:

De lidl verkoopt inmiddels al 2 jaar of meer geen tabakswaren meer, waar ander ketens nog steeds piepen en mauwen. Gewoon uit zichzelf, nou bijna dan want de datum dat het verbod ingaat was toen al bekend. Maar wel ruim ervoor dus en niet pas op het moment dat het moet.

Voor o.a een AH, Jumbo en plus  trekt het meer klanten naar de winkel zij verkopen veel meer merken sigaretten dan een Lidl. Sowieso heeft de Lidl hier wat makkelijker praten omdat het bij hun minder winst  opleverden. Ben benieuwd hoe zij er in hadden gestaan als dat anders had gelegen.

 Hoewel andere supermarkten ook meer initiatief hadden kunnen nemen in plaats van het willen behouden.

vanmiddag van Tuinland Groningen naar Zernikecomplex gelopen en weer terug. Ongeveer 15 km kriskras.  Wat stonden er veel jongelui te roken bij het Alfa college.  En veel rokende mensen buiten bij WC Paddepoel.  Zerniketerrein zag ik borden van rookvrije generatie.  Ik ben tevens nog even langsgeweest bij oud cliënt.  COPD Gold 4. Grootste deel van de dag bedlegerig,  alleen voor het roken gaat cliënt nog de huiskamer uit. Huiskamer is een ziekenzaal,  met zuurstoftank,  hoog laagbed, medicatie en verband. Sarcopenie deels door al jarenlang vrijwel alleen maar op bed liggen.  En toch zo ontzettend verknocht aan de peuk. Ik weet nog dat ik een jaar of 5 geleden door deze cliënt uit mijn bed werd gebeld (ik had dienst). Cliënt moest vanwege exacerbatie benauwdheid naar UMCG.  Wachtende op de ambu moest er nog sigaret worden gerookt tegen de zenuwen.  
Ik vond het vanmiddag ook weer confronterend wat ik zag. Dus echt,  ik ben zo ontzettend voor maatregelen die het roken ontmoedigen.

sportclub van mijn dochter is al langer rookvrij. Dat ging volgens mij vrij soepel. Fijn als meer plekken rookvrij worden.

Daarnaast ook goed voor de natuur als er minder peuken op de grond gegooid worden. Tijdje terug met dochter afval gaan raken op speelpleintje in de buurt. Meteen aantal andere kinderen die mee gingen doen (met van die grijpers). Verbazingwekkend hoeveel peuken daar rondzwerven. Wel goede gesprekjes daarover met de kinderen (natuur en gezondheid).   

MidasWolf schreef op 02-12-2022 om 19:23:

[..]

Voor o.a een AH, Jumbo en plus trekt het meer klanten naar de winkel zij verkopen veel meer merken sigaretten dan een Lidl. Sowieso heeft de Lidl hier wat makkelijker praten omdat het bij hun minder winst opleverden. Ben benieuwd hoe zij er in hadden gestaan als dat anders had gelegen.

Hoewel andere supermarkten ook meer initiatief hadden kunnen nemen in plaats van het willen behouden.

Lidl verkocht dezelfde merken, en omdat het een vastgestelde verkoopprijs is verdienden ze er net zo veel op. 


Ysenda schreef op 02-12-2022 om 21:18:

[..]

Lidl verkocht dezelfde merken, en omdat het een vastgestelde verkoopprijs is verdienden ze er net zo veel op.


Dan vergiste ik mij met de Aldi, die hebben de shag en sigaretten in van die bakken bij de kassa liggen. En maar een paar bekende merken(in de vestiging bij mij in de buurt)

Dorestad schreef op 02-12-2022 om 19:43:

vanmiddag van Tuinland Groningen naar Zernikecomplex gelopen en weer terug. Ongeveer 15 km kriskras. Wat stonden er veel jongelui te roken bij het Alfa college. En veel rokende mensen buiten bij WC Paddepoel. Zerniketerrein zag ik borden van rookvrije generatie. Ik ben tevens nog even langsgeweest bij oud cliënt. COPD Gold 4. Grootste deel van de dag bedlegerig, alleen voor het roken gaat cliënt nog de huiskamer uit. Huiskamer is een ziekenzaal, met zuurstoftank, hoog laagbed, medicatie en verband. Sarcopenie deels door al jarenlang vrijwel alleen maar op bed liggen. En toch zo ontzettend verknocht aan de peuk. Ik weet nog dat ik een jaar of 5 geleden door deze cliënt uit mijn bed werd gebeld (ik had dienst). Cliënt moest vanwege exacerbatie benauwdheid naar UMCG. Wachtende op de ambu moest er nog sigaret worden gerookt tegen de zenuwen.
Ik vond het vanmiddag ook weer confronterend wat ik zag. Dus echt, ik ben zo ontzettend voor maatregelen die het roken ontmoedigen.

En toch hè, gaat het deze cliënt nog wat brengen om te stoppen met roken? Gaat het hem meer kwaliteit van leven opleveren als hij of zij nu stopt? Of is het nu toch al verloren zaak? In het geval van het laatste snap ik de cliënt wel. Stoppen met roken maakt het leven dan alleen maar moeilijker (onderschat met stoppen niet). Als het leven nog beter/ fijner kan worden door te stoppen is het een ander verhaal.  Ik heb een familielid gehad waar pas heel laat longkanker werd ontdekt. Zij koos ervoor om door te roken. Ze kon toch niet genezen.

BrightEchidna89

BrightEchidna89

02-12-2022 om 21:56

Is het iets dat Europees is afgesproken, want vandaag hier in de krant:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221202_94664656

duizel schreef op 02-12-2022 om 21:43:

[..]

En toch hè, gaat het deze cliënt nog wat brengen om te stoppen met roken? Gaat het hem meer kwaliteit van leven opleveren als hij of zij nu stopt? Of is het nu toch al verloren zaak? In het geval van het laatste snap ik de cliënt wel. Stoppen met roken maakt het leven dan alleen maar moeilijker (onderschat met stoppen niet). Als het leven nog beter/ fijner kan worden door te stoppen is het een ander verhaal. Ik heb een familielid gehad waar pas heel laat longkanker werd ontdekt. Zij koos ervoor om door te roken. Ze kon toch niet genezen.

Het gaat nu niet zoveel brengen.  Een jaar of 5 geleden nog wel. Deze 70 minner is eigenlijk nu kansloos.  Ikmwerkte in die tijd zowel als wijkverpleegkundige als in de verslavingszorg (met in laatstgenoemde werkveld uitsluitend met jonge mensen). In de wijk , maar ook daarvoor in het UMCG,  had ik ontzettend veel cliënten/patiënten die te maken hadden met lichamelijke aandoeningen waarbij hoogstwaarschijnlijk het roken een fikse oorzaak was. Ik kon die ervaringen mooi meenemen bij het werken met de jongeren.  Als sociotherapeut/vpk weet ik wel iets over verslavingen en daarmee stoppen.  Overigens,  in mijn eigen omgeving zijn alle rokers gestopt en stuk voor stuk geven ze aan dat het (erg)moeilijk was, maar makkelijker dan bijvoorbeeld stoppen met eten van ongezondere dingen.  

Zo weinig mogelijk het nog normaal vinden om bij een sportveld te roken zou ik toejuichen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.