Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Dodenherdenking, (wat) doe jij eraan?

Zit jij de hele avond aan de buis gekluisterd? Ga je naar de herdenking in de buurt? Sta je om 20u even stil langs de snelweg? Of doe je er helemaal niks aan?


Ik ga meestal naar de herdenking en anders volg ik het op tv. (en als dat door omstandigheden niet zou lukken zou ik wel even stil zijn om 20 u want ik vind het erg belangrijk)
Ik woon overigens ook in een stad waar je op heel veel plekken nog herinnerd wordt aan de 2e WO aangezien er in 44 (niet in mei overigens) heel erg hard gevochten is dus het zou wel raar zijn om er niet aan te denken voor mijn gevoel...

Joszy

Joszy

04-05-2024 om 10:24 Topicstarter

Ik weet het nog niet. Meestal ga ik naar de herdenking in de gemeente maar onze burgemeester is zo ongelooflijk oninspirerend. De vorige keer kreeg hij het voor elkaar om in zijn speech exact nul keer te verwijzen naar Joden, Holocaust of vervolging.
Ik overweeg om naar Kamp Amersfoort te gaan maar dat is een programma van ongeveer 2 uur, en er wordt nogal wat regen verwacht. Weet niet of ik dat er voor over heb.
Dus misschien maar thuis voor de buis. Iemand die ik ken gaat een krans leggen op de Dam als Joodse overlevende, samen met zijn kleindochter. 

En jullie?

ik fiets 5 voor 8 naar het monument in het dorp waar ze kransen leggen. 

ik snap je twijfel, kun je niet uitwijken naar een andere gemeente? 
Ik ben trouwens jaren terug 1 x op de dam geweest op 4 mei, je ziet geen r**t en erg druk maar ik vond het enorm indrukwekkend, zoveel mensen stil...

Joszy

Joszy

04-05-2024 om 10:32 Topicstarter

OperaQueen schreef op 04-05-2024 om 10:27:

ik snap je twijfel, kun je niet uitwijken naar een andere gemeente?
Ik ben trouwens jaren terug 1 x op de dam geweest op 4 mei, je ziet geen r**t en erg druk maar ik vond het enorm indrukwekkend, zoveel mensen stil...

Kan, maar weet niet of ik dat iets vindt toevoegen.

Vorig jaar was er toevallig bezoek uit Ethiopië die in Gorinchem in een hotel zat. Toen heb ik hem meegesleept naar de herdenking daar en dat was erg mooi. Weinig woorden ook, wat natuurlijk fijn is als je iemand bij je hebt die geen Nederlands spreekt. Was vooral wat muziek en een kort gedicht van de kinderburgemeester. Mijn gast was ook erg onder de indruk! 

Ja.  De vlag gaat rond 17.00 halfstok naar buiten en afhankelijk van het weer ben ik bij de stille tocht en kranslegging in de gemeente of ik zit voor de buis.
Hoop dat dit jaar zonder incidenten voorbij gaat. Dat iedereen het kan opbrengen om echt 2 minuten stil te zijn.
Zoon van 19 wil naar een verjaardag, of hij is voor 20.00 daar is hij gaat pas na de 2 minuten stilte weg. 

De school waar ik werk besteed er aandacht aan met de gemeente. Dus ik ga naar die herdenking, kinderen die ik ken lezen een gedicht voor en het is kleinschalig met verhalen uit de buurt.
Vanwege het aantal vluchtelingen in de buurt zal deze herdenking ook niet alleen om de Tweede Wereldoorlog draaien, maar om alle oorlogen die er nu zijn. Of de afgelopen jaren zijn geweest.

vlag vanavond halfstok.  Op tv kijken.  En vanavond doet iemand die ik persoonlijk ken haar verhaal op tv,  hoe het voor haar was om ondergedoken te zijn.

Ik ben altijd stil om 20.00. Naar een herdenking ga ik eigenlijk nooit. Meestal gaat de tv even aan vlak voor 20.00

Ik herdenk thuis en zal zeker naar de uitzending van de NOS kijken. Vind het wel een beetje spannend door alle berichtgeving van de laatste week, moet ik eerlijk zeggen. Hoop dat het een mooie en rustige herdenking wordt.

Ik kijk TV, sta stil bij de oorlogsslachtoffers en baal daarna van het menselijke onvermogen. 

Ik kijk altijd op t.v. naar de herdenking op de Dam. Altijd indrukwekkend. Ik hoop maar dat het goed gaat vanavond. Ik benijd burgemeester Halsema niet.

ik ben vanavond bij een buurvrouw, ik ga er om half 8 naartoe en dan zijn we om 20.00 stil.

Ik kijk ook altijd naar de herdenking op de Dam.
Ben nog nooit bij een herdenking geweest.
Net opgezocht waar het hier in de stad is, dat wist ik niet eens gek genoeg. In mijn werk gemeente weet ik het wel want het monument waar de kransen gelegd worden is vlakbij mijn werk.

De bedoeling is stil te zijn, met de bewoners, maar dit doen wij in overleg vanavond.
Wij werken met ouderen die lijden aan dementie ,het kan prikkels /gevoelens oproepen waar  ze geen woorden voor hebben maar heel veel onrust.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.