Media en cultuur Media en cultuur

Media en cultuur

ief

ief

28-03-2024 om 08:13

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?

Ik lees graag, en wil graag wat inspiratie opdoen. Het allerbeste weet ik niet, maar dit is een aardig lijstje van boeken die ik echt heel héél goed vond:

Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan… Louis Couperus
Het leven van Pi, Yann Martel
1984, George Orwell
Brave New World, Aldous Huxley
‘t Hooge nest, Roxane van Iperen
De testamenten, Margaret Atwood
Lelieblank, scharlaken rood, Michel Faber


De as van mijn moeder van Frank McCourt.

Randy Pausch - Nu ik dood zal gaan
(Met daarbij zijn betoog, The Last Lecture)

Cutting for Stone, Abraham Varghese
1 2 3 4, Paul Auster
The world according to Garp, John Irving
of The Ciderhouse Rules of Last night in Twisted River van dezelfde schrijver
De Geef me de vrijheid-trilogie, Thea Beckman
Barkskins, Annie Proulx
East of Eden, John Steinbeck

Lord of the Flies van William Golding
De Komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo
De Aanslag van Mulisch

de keuze van Edith Eger

Ik heb je nooit een rozentuin beloofd- Hannah Green

ief

ief

28-03-2024 om 09:29 Topicstarter

Leuk! De meeste van de boeken die jullie noemen heb ik nog niet gelezen. Ik schrijf ze op! 

Ik ben een echte lezer, en kan bijna alles wel waarderen. Maar een aantal boeken die hier stukgelezen zijn, in verschillende genres:

Emma - Jane Austen
Voor mij het beste boek van Jane Austen, geschreven met zoveel ironie en toch ook sympathie voor haar meest onsympathieke hoofdpersoon. Als je niet van lezen houdt, of van period dramas, dan is Clueless, de film met Alicia Silverstone, misschien wel een van de beste moderne adaptaties ooit gemaakt.

Lord of the Rings - J. R. R. Tolkien
Als tiener vond ik deze fantasy trilogie al geweldig, en ik heb het ondertussen minstens 10x gelezen. Ik blijf er nieuwe dingen in vinden. Tolkien is een unieke schrijver en heeft met dit boek eigenlijk een heel genre gecreëerd (of in ieder geval een nieuwe richting op geduwd).

Kees de Jongen - Theo Thijssen
Misschien een jeugdboek, want de hoofdpersoon is een jongen van 11/12 jaar oud, maar volgens Theo Thijssen zelf zeker niet. Het geeft een tijdsbeeld van de Jordaan aan het einde van de 19e eeuw (het is geschreven in 1923), maar is nog steeds heel goed leesbaar. De kansarme jongen Kees heeft een enorme fantasie en wil om zich te onderscheiden. Als iemand maar zou zien dat hij Kees is, en niet een jongen die daar zomaar liep...

Time of the Hero - Mario Vargas Llosa
Debuutroman van een Peruaanse schrijver (en Nobelprijswinnaar). Het speelt zich af op een militaire school met een zeer strict regime, waar pestgedrag en indoctrinatie compleet uit de hand lopen. Rauw, indringend, en ook wel echt pijnlijk om te lezen hoe deze jonge jongens elkaar helemaal de afgrond in werken, met een enorme tragedie tot gevolg. 

The Martian - Andy Weir
"Survival porn" noemen ze dit genre - mensen die in extreme omstandigheden weten te overleven - ik vind het heerlijk. Mark Watney maakt deel uit van een missie naar Mars, en door een tragische samenloop van omstandigheden blijft hij alleen achter op de planeet als de rest van het team moet vluchten wegens een plotselinge storm. Mark Watney's intelligentie, doorzettingsvermogen en humor houden hem op de been terwijl hij probeert te overleven op Mars en een plan bedenkt om terug naar de aarde te keren. 

Gone Girl - Gillian Flynn
Toch nog steeds voor mij een van de meeste verrassende en beste "domestic thrillers" ooit geschreven. Deze kun je niet wegleggen. Je moet wel van onsympathieke personages houden. Als je van luisterboeken houdt, is dit een hele fijne.  

Kindred - Octavia Butler
Science fiction invloeden, maar ook een heel rauw en echt boek. Een zwarte vrouw in Amerika in de jaren 70 reist meerdere malen terug in de tijd naar een 19e eeuwse plantage. Langzaam wordt het duidelijk waarom dit haar overkomt, maar ook dat het moet stoppen voordat ze de wreedheden van die tijd en de slavernij haar fataal worden. Er is een tv serie, maar het boek is echt vele malen beter. 

Flowers for Algernon - Daniel Keyes
Ook weer lichte science fiction, maar naar mijn mening vooral een van de grootste tranentrekkers ooit geschreven, vol met morele inzichten en ethische dilemma's. Het is geen lang boek; je hebt het zo uit. Charlie Gordon, zwakbegaafd, probeert een experimentele operatie om zijn intelligentie te verhogen. De operatie is zeer succesvol (zijn IQ groeit naar 185), maar het effect is niet blijvend. Het verhaal wordt verteld vanuit Charlie's perspectief, in zelfgeschreven "progress reports" en alleen al de manier waarop Keyes de stem van een personage neerzet dat van zwakbegaafd naar uitzonderlijk hoogbegaafd en dan weer terug naar zwakbegaafd met een hernieuwd bewustzijn gaat is echt de moeite waard. 

Het Huis van de Moskee - Kader Abdolah
Prachtig boek van een Iraans-Nederlandse schrijver. Surrealistisch en met fantastische elementen, maar toch ook weer een heel rauw en historisch boek dat vertelt over een Iraanse familie ten tijde van de oorlogen en revoluties in de jaren 60 en 70. Ik lees weinig Nederlandse literatuur, maar als ik een Nederlands boek pak, dan vaak van migrantenschrijvers als Kader Abdolah of Hafid Bouazza... Ze laten zien hoe mooi en magisch de Nederlandse taal kan zijn.

Jane Eyre van Charlotte Brontë. In het Engels komt het verhaal en de beschrijving van de situaties heel mooi naar voren.
De kleine verlossing, De larf en lichamelijke oefening van Midas Dekkers. Hilarische verhalen over poep, kinderen, en sport/beweging. Lachwekkende verhalen met een wetenschappelijke noot.

ik volg

Forever Amber (in de Nederlandse vertaling geloof ik alleen "Amber") van Kathleen Winsor; een historische roman. Een vrouw, wanhopig verliefd, die helemaal geobsedeerd is door haar grote liefde. Ze is dus eigenlijk een antiheld en hoewel alles lelijker en lelijker wordt blijf je medelijden houden. Ik denk omdat wij allemaal weleens niet krijgen wat we denken dat we zouden verdienen, zeker op het gebied van liefde en genegenheid.

Dit vond ik dus het indrukwekkendste werk, maar er zijn ook andere. Dierenverhalen, die een ander niet zullen aanspreken.

Wees onzichtbaar - Murat Isik

The time traveler's wife - Audrey Niffenegger
Pachinko - Min Jin Lee
Life of Pi - Yann Martel
The curious incident with the dog in the night time - Mark Haddon
Allemaal willen we de hemel - Els Beerten
Pride and Prejudice - Jane Austen (ook: Sense and Sensibility)

Boekenseries die ik graag (her)lees:
- Harry Potter
- Twilight (guilty pleasure)
- Outlander
- de boeken van Philippa Gregory, zoals The White Queen / The White Princess en alles wat daarvoor en daarna komt. 

Renmuis schreef op 28-03-2024 om 09:33:



Flowers for Algernon - Daniel Keyes
Ook weer lichte science fiction, maar naar mijn mening vooral een van de grootste tranentrekkers ooit geschreven, vol met morele inzichten en ethische dilemma's. Het is geen lang boek; je hebt het zo uit. Charlie Gordon, zwakbegaafd, probeert een experimentele operatie om zijn intelligentie te verhogen. De operatie is zeer succesvol (zijn IQ groeit naar 185), maar het effect is niet blijvend. Het verhaal wordt verteld vanuit Charlie's perspectief, in zelfgeschreven "progress reports" en alleen al de manier waarop Keyes de stem van een personage neerzet dat van zwakbegaafd naar uitzonderlijk hoogbegaafd en dan weer terug naar zwakbegaafd met een hernieuwd bewustzijn gaat is echt de moeite waard.

Je hebt geen idee hoe blij je me maakt! Als tiener heb ik dit boek onder de oude titel gelezen en nooit meer terug kunnen vinden in de bibliotheek. Ik heb direct in mijn 'wil ik lezen'-plankje van Hebban gezet.

Zo prachtig dat hij in het begin beschrijft hoe moeilijk het vormen van een deegbolletje is, de éne keer je duimen zus en de andere keer zo en hij later in het vliegtuig iemand vraagt of hij een bepaald artikel gelezen heeft. Blijkt dan nog niet vertaald te zijn en is alleen beschikbaar in het Hindi, als ik het me het goed herinner.

De kloof naar de gemiddelde mensen is aan beide kanten van het spectrum enorm.

Ik denk dat ik het bijna 40 jaar geleden gelezen heb en ik ben het met je eens dat jet een prachtig boek is.

Hersenschimmen van J. Bernlef. Stond op mijn leeslijst voor examen Nederlands. Vond het echt een verademing tussen alle andere ellende die je 'moest' lezen.
Het gaat over een man in de 70 die aan het dementeren is. Het verhaal wordt vanuit zijn perspectief geschreven en dat maakt dat je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Maar daar ga ik dus heel goed op (net als bijv. de film Inception en kunst van Escher).

Ook Zondagskind van Judith Visser vond ik een geweldig boek (het vervolg iets minder).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.