Media en cultuur Media en cultuur

Media en cultuur

Vind jij feest tijdens dodenherdenking gepast of ongepast?

Steeds vaker worden er op 4 mei voetbalwedstrijden en feesten gehouden. Dit jaar zijn er evenementen in Ahoy, Ziggodome en AFAS Live. 
Sommige feesten beginnen al om 7 uur en zullen om 8 uur 2 minuten stilte houden. Daarna kan er weer bier besteld worden aan de bar. 

Peiling

Feest tijdens dodenherdenking ?

Maximaal 2 antwoorden.

145 stemmen
29%
71%

watertoren

watertoren

29-04-2022 om 13:01 Topicstarter

To trapt af. Ja ik vind het kunnen om te feesten tijdens dodenherdenking. Wij hadden geen kaarten maar anders waren wij naar vrienden van amstel live gegaan.

Nee, ik zou dat niet snel doen. Voor mij is dat een te serieuze dag daarvoor.

Zolang inderdaad ook echt twee minuten stilte gehouden wordt tijdens het feest heb ik er geen moeite mee. Ik zou zelf alleen niet gaan.

Ik vind 't schokkender dat dodenherdenking uit de google agenda is verdwenen. Volgens mij merkte ik dat in 2020 voor 't eerst. 

Ik vind het ongepast. Het is 1 dag per jaar.

LostJellyfish83

LostJellyfish83

29-04-2022 om 13:24

Als je wil gaan feesten op 4 mei moet je dat lekker doen. 

Ik zou het zelf niet doen en eigenlijk vind ik het ook wat vreemd om dat op 4 mei te organiseren.

Ik vind het zeer ongepast, die ene avond per jaar kunnen mensen toch wel het fatsoen opbrengen om te herdenken?

Ik woon in Vlaanderen en bedenk nu: waarom hebben wij dit niet? WOII wordt hier niet herdacht. WOI wel, 11 november is een feestdag (Wapenstilstand)   

Edit: even opgezocht en Wikipedia meldt:

8 mei was tot 1974 een officiële feestdag in België om de capitulatie van nazi-Duitsland te vieren. De herdenking van de Tweede Wereldoorlog maakt deel uit van de Wapenstilstandsdag op 11 november. Er zijn in de jaren na 2000 stemmen op gegaan om van V-dag opnieuw een feestdag te maken. Op 4 mei 2007 is door de Brusselse overheid besloten om deze feestdag eventueel ook als een feestdag te beschouwen, maar alleen in Brussel.[2] De scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries hebben wel een vrije dag. Overheden hijsen op V-dag de vlag.

 

Feesten doe ik wel op 5 mei, maar als er iets is waar ik héél graag heen zou willen dan zou ik wel gaan. Stil zijn en aan de slachtoffers denken kan ik ook op een ander moment.

Hier in de omgeving wordt er op 4 mei een kermis opgebouwd die 5 mei open gaat. Het opbouwen duurt tot een uur of 18.00.. 
Hierover is flinke ophef. Dat snap ik niet. 

Jaren lang heb ik in de horeca gewerkt, ook op 4 mei. Dan zeiden we tegen de gasten dat we om 20.00 uur even  stil zijn en dan dus niet bedienen. En toch zijn er dan gasten die naar de bar komen om af te rekenen of te bestellen. Dat vond ik niet gepast, juist omdat we het hadden aangekondigd.

Ik vind zo’n groot evenement als Vrienden van Amstel Live best wel ongepast 

Een samenkomst gericht op Dodenherdenking en daarna de bevrijding vieren, vind ik wat anders dan “even snel een stilte tussendoor gooien en doorgaan” 

Ik heb dus “ja” en “nee” gestemd 😁

Ik kijk meestal naar de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Vind ik indrukwekkender dan de bobo's op de Dam. Deed als kind met mijn ouders al
Dit gezegd hebbende, in de oorlog hebben mensen gestreden  om de vrijheid. Wie van de vrijheid gebruik wil maken om te feesten moet dat vooral doen. In mijn ogen dan.
 Het is geen moment van opgelegde rouw, ik krijg het altijd benauwd als mensen anderen hun normen op willen leggen met termen  als 'netjes' en 'fatsoenlijk´  Ben ik niet zo van. Ik denk wel  als vier mei je zo weinig zegt dat je liever gaat hossen die avond, laat die 2 minuten stilte dan ook maar zitten. Dat vind ik dan gekunsteld en hypocriet. En houd de geluidsoverlast voor de omgeving binnen de perken, dat is wel zo ...euh.. netjes.

Ik vind het ongepast, er zijn 365 dagen in het jaar, waarom moet dat nou per se op die dag. Gaat voor mij gewoon om een beetje respect.

Ik zag dat mijn AH hier in de buurt dit jaar op 4 mei om 19.00 dicht gaat ipv 22.00. Dat vind ik netjes, heb je ook geen gezeik met klanten die niet stil willen zijn om 20.00.

watertoren

watertoren

29-04-2022 om 13:57 Topicstarter

Beertjelief schreef op 29-04-2022 om 13:53:

Ik vind zo’n groot evenement als Vrienden van Amstel Live best wel ongepast

Een samenkomst gericht op Dodenherdenking en daarna de bevrijding vieren, vind ik wat anders dan “even snel een stilte tussendoor gooien en doorgaan”

Ik heb dus “ja” en “nee” gestemd 😁

Dat was een foutje van mij dat je ja en nee kon stemmen. 

kenfan schreef op 29-04-2022 om 13:55:


Het is geen moment van opgelegde rouw, ik krijg het altijd benauwd als mensen anderen hun normen op willen leggen met termen als 'netjes' en 'fatsoenlijk´ Ben ik niet zo van. Ik denk wel als vier mei je zo weinig zegt dat je liever gaat hossen die avond, laat die 2 minuten stilte dan ook maar zitten. Dat vind ik dan gekunsteld en hypocriet. En houd de geluidsoverlast voor de omgeving binnen de perken, dat is wel zo ...euh.. netjes.

Nou nee, laat maar niet zitten. Mensen mogen er niets mee hebben, dat is prima, maar heb het fatsoen om voor anderen even 2 minuten je mond dicht te houden en heel even stil te zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.