Media en cultuur Media en cultuur

Media en cultuur

Stelling: Het Veto-recht binnen de VN-Veiligheidsraad is hopeloos ouderwets

Aanleiding voor het schrijven van deze stelling: 
https://nos.nl/l/2500884
Stukje achtergrondinformatie: https://decorrespondent.nl/4810/een-kleine-geschiedenis-van-het-veto-dat-de-wereld-verlamt/c2abbe70-06e9-0d68-2040-eb23571dd772 

Het wereldtoneel wordt mij te lastig om op zo'n stelling te kunnen antwoorden.

De VN zie ik bijna als een vriendjesclub, zoals je die vroeger had als kind, waar alleen leuke en aardige kinderen bij mochten. Maar als je ze niet meer leuk en aardig vindt, dan wil je ze eruit zetten.

Probleem: 
WIE bepaalt wie wel of niet aardig is? En hoeveel ruzie krijg je daardoor?

Ik heb je een pb gestuurd. 

Het punt is om het veto recht in te perken heb je voor nu alle stemmen nodig. En een partij/land kan dit tot nu toe ironisch genoeg weg stemmen met hun veto stem.
Dan zou je dit wetsplan buiten het veto recht in moeten voeren, in hoeverre dat grondrechtelijk kan is een tweede. 

Het veto recht (alleen de vijf permanente leden hebben het) zorgt er voor dat het heel moeilijk is om besluiten te nemen. Eigenlijk hebben vijf landen het voor het zeggen en dat werkt natuurlijk niet. Toen ik gisteren hoorde dat de VS zijn veto recht had gebruikt vroeg ik mij af waarom hebben we nog een VN- veiligheidsraad.
Ik ben voor afschaffen va het veto-recht maar ik denk dat dat echt niet gaat gebeuren deze landen willen gewoon de macht in handen houden.

SuzyQFive

SuzyQFive

09-12-2023 om 09:18 Topicstarter

Poezenmeisje schreef op 09-12-2023 om 08:17:

Ik heb je een pb gestuurd.

Gezien en beantwoord  

SuzyQFive

SuzyQFive

09-12-2023 om 09:39 Topicstarter

Tuinfluiter schreef op 09-12-2023 om 09:10:

Het veto recht (alleen de vijf permanente leden hebben het) zorgt er voor dat het heel moeilijk is om besluiten te nemen. Eigenlijk hebben vijf landen het voor het zeggen en dat werkt natuurlijk niet. Toen ik gisteren hoorde dat de VS zijn veto recht had gebruikt vroeg ik mij af waarom hebben we nog een VN- veiligheidsraad.
Ik ben voor afschaffen va het veto-recht maar ik denk dat dat echt niet gaat gebeuren deze landen willen gewoon de macht in handen houden.

Ja, al zag ik wel dat Frankrijk en VK hun Veto eigenlijk nooit gebruiken. 

Ik snap de achtergrond van het Veto maar na bijna 80 jaar is de wereld zo veranderd dat je nauwelijks kan spreken over solitaire wereldmachten. 

Achterhaald idd, want nu  maar 5 landen die dat kunnen uitspreken en die hebben dus alles voor het zeggen. Je zou nog kunnen zeggen, dat iig 3 mee moeten in dat veto, anders gebeurt het niet

Friezinnetje schreef op 09-12-2023 om 17:50:

Achterhaald idd, want nu maar 5 landen die dat kunnen uitspreken en die hebben dus alles voor het zeggen. Je zou nog kunnen zeggen, dat iig 3 mee moeten in dat veto, anders gebeurt het niet

Dat is eigenlijk een goed idee. Misschien kunnen we dan ook bekijken waarom Engeland en Frankrijk nog vetorecht hebben en of we deze misschien moeten vervangen door andere landen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.