Jouw lijf Jouw lijf

Jouw lijf

Wat te doen bij schaafwond door val in glas?

Actie minder handig tijdens een fietstocht met mijn man, remde mijn man plots stevig en week uit naar links. Ik zat achter hem, te dicht om op plotseling remmen en uitwijken te reageren. Ik kwam tegen zijn achterwiel aan en keilde tegen de grond. Daar bleek waarom mijn man opeens zo remde en naar links ging, er lag gebrokeen glas op de weg en daar viel ik in. Daarna had ik veel bloed te stelpen, en te ontsmetten, maar het was wel zo oppervlakkig dat ik verder kon fietsen. Eenmaal thuis heb ik de boel goed afgespoeld met water en toen herinnerde ik me dat er ooit iemand hier redelijk recent een heel recept tegen schaafwonden heeft geplaatst. Ik heb geen idee of er nog glas in mijn lijf zit en ga morgen wel even naar de huisarts voor een tetanusprik, maar wat kan je nog meer doen behalve goed uitspoelen? 


jodium oid?

Recept tégen schaafwonden?  Niet vallen.  😉

Auwereel

Auwereel

09-07-2023 om 16:05 Topicstarter

Beterlaat2021! schreef op 09-07-2023 om 15:58:

Recept tégen schaafwonden? Niet vallen. 😉

te laat, BeterLaat....

Volgens mij is dit het topic waar je naar refereert: https://www.viafora.nl/forum/vakantie-en-reizen/ervaring-met-siliconen-wondverband

Verder vooral belangrijk dat er geen glassplinters meer inzitten natuurlijk.. even goed laten controleren door de huisarts.

Beterschap & hopelijk is het glas nu ook opgeruimd om nieuwe slachtoffers te voorkomen!

Auwereel

Auwereel

09-07-2023 om 17:02 Topicstarter

Ja, dat topic  bedoelde ik!

Ik heb er niet bij stilgestaan het te melden in de BuitenBeterApp met een foto, maar ik kan de locatie goed weervinden omdat ik zie waar ik heb stilgestaan in mijn app die mijn route bijhoudt. 
En als ik een veger bij me gehad zou hebben, zou ik er nog niet aan gedacht hebben het op te ruimen, was zo bezig met het stromend bloed te stelpen...

Spoelen en drogen aan de lucht. 
Goed dat je contact met de huisarts opneemt ivm een tetanusprik.
Zie ook thuisarts: https://www.thuisarts.nl/wonden/ik-heb-schaafwond

Auwereel

Auwereel

09-07-2023 om 17:19 Topicstarter

Dank voor het idee het te melden, ik heb het gemeld via de BuitenBeter-app. Zonder foto gaat dat ook, en het komt gelijk bij de juiste gemeente terecht.

Auwereel

Auwereel

09-07-2023 om 17:24 Topicstarter

KillerQueen schreef op 09-07-2023 om 17:17:

Spoelen en drogen aan de lucht.
Goed dat je contact met de huisarts opneemt ivm een tetanusprik.
Zie ook thuisarts: https://www.thuisarts.nl/wonden/ik-heb-schaafwond

Ik had al even Google op tetanusprik losgelaten en ik las dat als je ooit een tetanus-vaccinatie hebt gehad, een nieuwe nodig hebt als het meer dan 10 jaar geleden is. Dat stond bij een link over dierenbeten. Een tetanusprik "zo snel mogelijk, liefst binnen 3 weken". Ik wilde het liefst vandaag al bij de huisarts op de stoep staan, maar ja, zondag hè.  Maar als het met zo'n vieze wond als een dierenbeet het "binnen 3 weken" moet, is morgen vast ook goed.

Natuurlijk start de vakantie van mijn huisarts morgen, lekker praktisch z'n vervanger ermee lastig vallen...

lijkt me typisch een ding dat eerst door de assistent afgehandeld wordt en pas daarna bij 'complicaties' bij de arts terecht komt.

Ysenda schreef op 09-07-2023 om 18:58:

lijkt me typisch een ding dat eerst door de assistent afgehandeld wordt en pas daarna bij 'complicaties' bij de arts terecht komt.

De prik wordt door de assistente gezet hoor, fluitje van een cent.

Auwereel

Auwereel

09-07-2023 om 19:47 Topicstarter

Kan me niet schelen wie 'm zet, als de prik maar gezet wordt, en dat kan dus niet bij de vestiging van mijn eigen huisarts.

Gebruikersnaaminvullen schreef op 09-07-2023 om 16:43:

[..]

Bedoel je deze? https://www.hansaplast.nl/products/wondverzorging/wondhelende-zalf

Als je bij de huisarts bent geweest en alles is oké, dan kun je ook pleisters kopen die een paar dagen blijven zitten

hansaplast-pleisters-snelle-wondgenezing-8st.jpeg

https://www.deonlinedrogist.nl/hansaplast-pleisters-snelle-wondgenezing-p-5926.html?channable=00de4f69640035393236ca&cross=0&pid=5926

Die had ik vorig jaar ook gekocht. Van mijn fiets gevallen en een flinke wond op mijn knie. Deze pleister moet er meerdere dagen op blijven zitten en er komt geen korst op de wond. Bij mij is het goed genezen. 

Toen ik een prachtige buikschuiver maakte met mijn fiets (een bospad dat om de bocht ineens veranderde in een verse grindstort) kreeg ik een tetanusprik en het advies van de doktersassistente om de schaafwonden zodra ze droog waren dik in te smeren met vaseline en dit af te dekken.

Vaseline verweekt de huid niet, maar houdt de korsten wel soepel, waardoor deze niet steeds opnieuw open trekken.

Ik ben ook opgevoed met 'aan de lucht laten drogen', maar de vaseline tip was erg fijn. 

Het ging om mijn knieën en mijn onderarmen over de hele lengte. Ik dekte mijn onderarmen af met opengeknipte skikousen...

Op mijn handen gebruikte ik zogenaamde 'blarenpleisters' omdat die groot genoeg waren.

https://www.kruidvat.nl/kruidvat-blaarpleisters/p/2234996

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.