Jouw lijf Jouw lijf

Jouw lijf

Ogen: plus en min en lenzen versus bril

Sinds 10 jaar heb ik lenzen (-7) met een leesgedeelte +2. Daarbij sinds ca 3 jaar extra leesbril met +2. Ik heb zojuist bij verpleegkundige oogdruppels gekregen en zij heeft foto gemaakt. Om terug te lopen naar huis mijn bril opgezet, waar geen leesgedeelte in zit. 
Ik zie goed (lichten van auto's zelfs scherp maar dat ligt aan vergrote pupil). Thuis even kijken op mobiel en nu achter laptop. Zie dus dichtbij niet scherp, ik zet een leesbril +2 op en zie scherp ... rara, want lenzen is -7 en 2x +2. Bril is -7 en +2
Kan iemand mij uit deze rare som halen? Of mss wel beter om over te stappen op bril. Of lenzen zonder leesgedeelte, maar dat is iets vervelender in auto (navigatie lezen en zo)

ja, nee.. ik heb vanaf kleins af aan in het ziekenhuis gelopen voor mijn ogen en meten dmv druppelen daar is bij mij nooit wat uitgekomen. Toen ik met recept van het ziekenhuis naar een goede winkel ging en daar besprak dat ik niets zag met voorgeschreven glazen, kreeg ik de tip (met adres) voor een goede oogarts die niet druppelt maar de tijd neemt met het uitkienen wat je ogen nodig hebben. Bleek opgeteld (plus en min) onder aannde streep wel gelijk maar de verhoudingen waren anders. Daarbij kwam ook aan het licht dat er een cilinder nodig was én werd gelijk het dubbel zien met schaduwrand opgelost. Dus, ik wil niet anders meer. 
Misschien heb jij ook nodig dat er de tijd voor je genomen wordt? 

Ik snap bijziendheid ook niet goed, maar je zegt dus volgens mij dat je gisteren goed kon zien zonder contactlenzen en met alleen een bril van +2 leesgedeelte (na een druppel belladonna omdat de arts binnenin je oog wou kijken?). Dus dan hangt het ervan af of dat nu nog steeds zo is.

Als hij metingen heeft gedaan dan zijn die meestal behoorlijk accuraat en dan kan je met het recept lenzen bestellen. Ik weet niet of lenzen ook +2 worden, omdat die dichter op je oogbol worden gedragen dan een bril.

Ik heb vergelijkbare sterktes. 
Bij mij is de plus hoger bij de lenzen en is de min hoger bij een bril.  Een lagere min met lenzen komt doordag de lens dichter op het oog zit. De reden van de plus weet ik niet. 

Bij mij hielp het om één van de lenzen in een veel lagere sterkte te nemen (2 lager geloof ik), het niet dominante oog geloof ik. Dan creëer je ook een soort plus, maar dan voor het hele zicht van dat oog. Ook fijn met lezen van beeldscherm.  Je hersenen moeten daar wel aan wennen, bij mij ging het direct goed. Voor heel dichtbij had ik dan wel een simpele leesbril nodig van +1.
Met proeflenzen kun je dat makkelijk uitproberen. 

Later heb ik via het werk een beeldschermbril kunnen aanschaffen, met meerdere sterktes in de glazen verwerkt, zodat het op grote afstand, beeldschermafstand en boek/telefoonafstand goed werkt. Zijn wel duur. 

Op welk moment van de dag kwam jouw vraag op? Niet toevallig toen het (dag)licht minder was?

Want het is wel zo dat bij een plusbril je meer licht nodig hebt om te kunnen zien dan bij een minbril. Dus, als je in de auto rijdt bij schemer (met name) valt een deel van het contrast weg waardoor je heel slecht ziet (in het donker, als de lantarens aan zijn, valt dat weer een beetje mee. Als de weg niet verlicht is zie je nauwelijks iets). Met jouw combinatie kan het betekenen dat je de weg goed ziet bij schemer maar moeite hebt bij het lezen van de tomtom. misschien helpt het dan wel om je mobiel feller te zetten en het contrast omhoog te gooien. 
Dat is denk ik omdat plus lenzen het licht uit elkaar breekt en negatieve lenzen naar een brandt punt.. en zoiets speelt natuurlijk ook als je twee lezen achter elkaar zet (je lenzen en je bril), het breekpunt, hoek waaronder het licht invalt, samen bundelend of divergerend.

Chiquita

Chiquita

26-10-2023 om 20:11 Topicstarter

dank voor de berichten. Maar ik bedoel kort gezegd:
mét lenzen +4
met bril +2
want daar komt 't op neer

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.