Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

zonnenpanelen: ja of nee?

Situatieschets: we gaan komend jaar flink verbouwen; dit doen we van spaargeld, geen hypotheekverhoging dus. Ondertussen ook nagedacht over zonnenpanelen, maar aangezien de verbouwing duurder uitpakt dan verwacht zouden we voor zonnenpanelen een persoonlijke lening moeten afsluiten (want wil natuurlijk ook nog een kleine buffer op de spaarrekening overhouden na de verbouwing)
We hebben diverse offertes en zouden morgen nog de knoop kunnen doorhakken; maar....
ik twijfel. Ons huidige energiecontract loopt nog 2,5 jaar tegen een zeer gunstig tarief. Daarnaast is 4 van de 7 dagen voor 17 uur niemand thuis waardoor we straks, als de salderingsregeling wordt afgebouwd, niet kunnen profiteren van de opgewerkte stroom in dus meer dan de helft van de tijd. Wassen, drogen, stofzuigen etc gebeurt dus grotendeels in de avond waar je je eigen opgewekte stroom dus niet kunt gebruiken.  Daarnaast betaal je ook met zonnenpanelen natuurlijk gewoon je 'vast recht' aan de energiemaatschappij.
Ook begrijp ik de nieuwe regeling wat betreft de btw niet; btw op zonnenpanelen wordt afgeschaft per 1/1/23 maar toch hoor ik om me heen dat je daarom dus snel nu nog zonnenpanelen moet aanschaffen omdat je nu de BTW nog kan terugvragen. Maar wat is daar het voordeel van als de BTW sowieso per 1/1 verdwijnt? En stel je verbruikt 4000 Kwh per jaar, waarom willen installateurs je dan ook 4000 kwh laten opwekken (en dus meer zonnenpanelen dan nodig laten afnemen)? De 4000 kwh die je verbruikt verbruiken wij voor een groot deel in avond als de zon niet schijnt dus dan hoef ik toch ook niet zoveel op te wekken als ik die opgewekte stroom toch voor een groot deel niet kan gebruiken?...
Kortom: ik heb zoveel vragen....het wordt allemaal zo mooi voorgespiegeld, maar in ons geval is de terugverdientijd echt heel lang, omdat we eigenlijk maar max 3 van de 7 dagen onze eigen opgewekte stroom kunnen gebruiken.
Maak ik ergens een denkfout? Of is mijn twijfel terecht? Uiteraard snap ik dat het qua verduurzaamheid een goede keuze zou zijn maar om ons nou in de schulden te steken voor iets waar je zelf eigenlijk nauwelijks financieel voordeel van ondervindt vind ik ook zoiets...
Graag jullie mening!

Peiling

zonnenpanelen ja of nee?
30 stemmen
83%
17%

Ik snap je twijfel wel. En denk dat zonnepanelen bijvoorbeeld wel een gunstige keuze kunnen zijn als je bijvoorbeeld ook een warmtepomp neemt die 24/7 aan staat of een electrische auto. Maar verder vraag ik me inderdaad af hoe gunstig het is in jouw situatie.

Ik heb ze zelf wel. Maar hier is dan ook meestal iemand thuis. We hebben onder andere een tropisch aquarium en airco die in de zomer overdag aan staat. Daarnaast hebben we ze al een aantal jaar waardoor we ze er nu wel ongeveer uit hebben qua salderen. Nog een tip, de SVN heeft een duurzaamheidslening tegen gunstige voorwaarden.

Je hebt natuurlijk ook altijd de standaard dingen die stroom kosten zoals een koelkast, ook als je aan het werk bent. 

Daarnaast kun je bijvoorbeeld een wasmachine ook instellen dat die overdag draait waardoor je wel de dan opgewerkte stroom verbruikt. 

Wij hebben nu 2,5 jaar zonnepanelen en zouden het zo weer doen. Inmiddels al minstens 65 % van aankoop al terug door btw teruggave en de lagere energierekening.

Ik heb er een aantal. De salderingsregeling wordt pas over 2 jaar afgebouwd dus alle stroom die je nu opwekt, levert geld op, ook als je die niet zelf gebruikt. Dus is het voordelig om ze nu aan te schaffen. Ook als de salderingsregeling in stappen wordt afgebouwd, levert de stroom die je niet gebruikt nog altijd iets van geld op. 
Daarnaast is ook de btw aftrekbaar (en binnenkort hoeft die niet eens te worden afgedragen). Al met al verdien je die zonnepanelen nu relatief snel terug.

Dat is natuurlijk nog alleen vanuit financieel oogpunt. Het is ook fijn te bedenken dat alles wat met zonne-energie (of windenergie) wordt opgewekt, niet uit kolen komt. 

ik heb niet je hele verhaal gelezen, heb ja gestemd. Wij hebben zonnepanelen genomen in okt 2021 en echt blij dat we dat gedaan hebben. In de winter hadden we er niet zoveel aan maar de zomermaanden staan we elke keer in de plus omdat we dan amper gas verbruiken. Over het hele jaar wekken we een stuk meer over dan we verbruiken, dat zie ik als korting op de gasrekening. Ben benieuwd naar de eindafrekening in feb.

Je kan de wasmachine, droger en vaatwasser programmeren zodat ze overdag draaien.

Je hebt al een groot deel terug verdient als de saldering eraf gaat. Als dat idd per 2025 daadwerkelijk gaat gebeuren. Ik moet het nog zien want daarmee vertraag je de energietransitie. Dus hij zal of in een vorm blijven of zaken als warmtepompen krijgen op een andere manier subsidie of de batterijen nemen een vogelvlucht qua ontwikkeling.
De installateurs willen je die "4000kWh" laten opwekken vanwege die saldering. Daarmee maak je er optimaal gebruik van. Wij hebben al een hele tijd niets meer betaald voor stroom en dus onze investering al ruimschoots terug. Ze berekenen dus voor jou de meest gunstig mogelijke terugverdientijd.
De BTW maakt voor jou als koper helemaal niets uit. Ja, het scheelt je een hoop gedoe. Eerst moest je het betalen om vervolgens terug te vorderen bij de belastingdienst en straks betaal je het gewoon niet. Snel aanschaffen is dus niet nodig. Misschien dat bedrijven die puur in de panelen zitten nu korting geven omdat de regeling voor verkopers juist helemaal niet zo gunstig is?

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

29-12-2022 om 23:04

Hier wordt het wel goed uitgelegd.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/salderingsregeling-voor-zonnepanelen/

Je moet alleen wel bewust overdag apparaten aanzetten. 


btw, als je ze wil hebben, dan moet je er wel nu al achteraan gaan. Heel veel installateurs zitten al vol volgend jaar.

natuurlijk zonnepanelen, je kunt het betalen, het is duurzamer en zult het altijd terugverdienen. Hoogstens op later moment dan iemand anders.
En met timers en de droger eruit ben je overdag prima in staat om de stroom te verbruiken.
Gr Angela 

grasspriet1980

grasspriet1980

30-12-2022 om 07:32 Topicstarter

Dank voor de reacties; de wasmachine kan ik op timer zetten, maar een droger toch niet? Dan ligt het eerst een halve dag nat in de machine toch? Lijkt me niet goed; daarnaast wordt altijd gewaarschuwd een droger niet te laten draaien als je niet thuis bent. We hebben bijgehouden hoeveel stroom we verbruiken als we niet thuis zijn en dat is te verwaarlozen. Stroomvreters zijn bij ons de wasmachine en droger en met een gezin draaien die nogal wat.
We hebben ook een airco, maar die hebben we alleen in de zomer in de avonden en nacht aan, dus ook daar zie ik geen winst.  Op dit moment betalen wij 100 euro per maand voor stroom, vastrecht is ongeveer 40 euro. Dus dan zou ik op zijn max 60 euro per maand kunnen besparen, in theorie, want we zijn dus 4 van de 7 dagen niet thuis; dus zeg dat we in een gunstig geval 40 euro per maand kunnen besparen, dat is 500 per jaar nog niet eens. Ik blijf twijfelen. En om voor zo'n klein bedrag te lenen....kredietkosten gaan dan ook nog van die 40 euro per maand voordeel af...
Ik denk dat we eerst de verbouwing doen en dan gaan sparen voor zonnenpanelen en deze zonder krediet in 2024 bijvoorbeeld laten plaatsen.

Hou je ook rekening met vermindering energiebelasting? Als ik op onze jaarafrekening kijk bijvoorbeeld dan hebben we door zonnepanelen nog 350kwh moeten betalen. Maar met vermindering energiebelasting meegerekend naast alle vaste kosten hebben wij op een heel jaar nog -262 euro verbruikt op stroom. Plus nog de 4500kwh die we hebben opgewekt en dus niet hoefden te betalen. 

Ik heb ja gestemd.  Als je kiest voor nee, zoals je nu lijkt te doen, zou ik wel vragen of de voorbereidingen alvast getroffen kunnen worden tijdens deze verbouwing. Je wil nl niet dat op het moment dat je ze wel laat leggen, ze alsnog gaten moeten boren in je net aangelegde vloeren en/of muren. Of dat je groepenkast weer uitgebreid moet worden; als ze daar nu toch al aan moeten sleutelen, laten ze dan meteen zorgen dat er genoeg ruimte in is voor zonnepanelen/inductiekoken/warmtepomp. 

Een paar opmerkingen bij je gedachtes; BTw betaal je vanaf 1.1. niet meer. Tot die tijd moet je het actief terugvragen, wat maar tot een bepaald maximum kan. Overdag wassen, vaat en drogen is een kwestie van wennen, en ik moet ook nog maar zien of salderen zo snel verdwijnt. 
Er zijn meerdere subsidie regelingen momenteel die je helpen om ze aan te schaffen, onder andere met een gunstigere lening (of hypotheek) of doordat je bv ook dikker glas gaat zetten of muren/vloeren gaat isoleren tijdens deze verbouwing. 

Als laatste; Natuurlijk verbouw je niet voor de volgende bewoners- maar mensen die huizen zoeken filteren tegenwoordig ook op het energielabel van de woning. En dat verbetert met zonnepanelen. 

Je hebt al een airco, kun je die gaan gebruiken om in de winter te verwarmen? Dan kun je met zonnepanelen ook flink besparen op gasverbruik en dan zou ik het zeker doen.

grasspriet1980

grasspriet1980

30-12-2022 om 11:04 Topicstarter

Auran schreef op 30-12-2022 om 08:26:

Je hebt al een airco, kun je die gaan gebruiken om in de winter te verwarmen? Dan kun je met zonnepanelen ook flink besparen op gasverbruik en dan zou ik het zeker doen.

Die airco's zijn alleen op de slaapkamers en daar verwarmen we nooit.

grasspriet1980

grasspriet1980

30-12-2022 om 11:05 Topicstarter

We zullen in de toekomst denk ik wel overgaan op zonnenpanelen, maar niet halsoverkap vandaag nog. Eerst verbouwen en de spaarrekening weer spekken; ik ga er geen persoonlijke lening voor afsluiten, dat is tegen mijn principes. Hopelijk gaan de ontwikkelingen snel en zijn er straks voor een redelijke prijs accu's te koop zodat je je eigen opgewekte energie kan opslaan.

grasspriet1980

grasspriet1980

30-12-2022 om 11:07 Topicstarter

Due-scimmie schreef op 30-12-2022 om 07:45:

Hou je ook rekening met vermindering energiebelasting? Als ik op onze jaarafrekening kijk bijvoorbeeld dan hebben we door zonnepanelen nog 350kwh moeten betalen. Maar met vermindering energiebelasting meegerekend naast alle vaste kosten hebben wij op een heel jaar nog -262 euro verbruikt op stroom. Plus nog de 4500kwh die we hebben opgewekt en dus niet hoefden te betalen.

Als je nu al zonnenpanelen hebt is het inderdaad voordelig; maar wat als die salderingsregeling vervalt? Nu kunnen jullie alles wat je opwekt gebruiken , maar dat is dus straks niet meer zo; tenzij jullie altijd/veel thuis zijn.

Ik ben benieuwd wanneer er meer duidelijk is over die salderingsregeling; als die gewoon blijft bestaan is de keuze makkelijk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.