Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Traplift mogelijk in krappe trap?

Mijn oom en tante zijn op leeftijd maar willen in hun eengezinswoning blijven.
Op termijn hebben ze een traplift nodig maar ik twijfel of het wel past bij hun krappe en steile trap. Hebben jullie hier ervaring mee?

Contact opnemen met een trapliftbedrijf willen ze niet (kop in het zand).

En hoe is zo'n ding in het gebruik? Oké of gedoe?

TanSwallow86

TanSwallow86

31-03-2022 om 17:19

Bij mijn ouders is ook een traplift geplaatst, ook steile trap. 
Het is geloof ik op maat gemaakt.
Traplift is voornamelijk voor mijn moeder, heeft in 2020 een beroerte gehad en kan geen diepte zien, sleept met 1 been, maar mijn vader gebruikt ook de traplift. 
Die van mijn ouders is gedaan via WMO en betaald maandelijks 19. 00 euro. 

Mijn schoonouders hebben er eentje en dat werkt prima. Ook een krappe trap. Maar je moet het echt even laten bekijken, het kan echt niet overal.
Schoonouders hebben een trap met een bochtje onder en boven ook weer, dus eigenlijk volgens mij de lastigste trap die er is. 
Anders maak jij een keer foto's en neemt wat maten op, dan kan je bellen met een leverancier en alvast wat informatie inwinnen.
Ook moet je volgens mij geen haast hebben, je krijgt zoiets via de WMO en dat duurt altijd even. 

Je hebt toch van die liften die geen stoeltje hebben, maar alleen een platform waar je een rolstoel op kunt zetten? Zo'n platform kun je opklappen en dan neemt het geen ruimte in. En je hoeft er geen rolstoel op te zetten, je kunt er natuurlijk ook gewoon op staan. En zo'n platform kun je ook smaller krijgen, neem ik aan, dus het lijkt me dat een dergelijk systeem altijd wel past.

het hangt af van de breedte van de trap. Tegenwoordig is er wel veel mogelijk. Plaats je een traplift aan de muur (buitenbocht) dan neemt dat vaak meer ruimte (stoeltje over de treden) in dan wanneer je hem aan de spilzijde van de trap plaatst. Plaatsing aan de spilzijde (ik ga uit van een trap met minimaal 1 bocht) heeft ook als voordeel dat het bredere deel van de tredes beschikbaar blijft om langs te lopen. Dat kan prettig zijn als 1 van de 2 nog wel zou kunnen traplopen. Een buitenbochttraplift is wel aanmerkelijk goedkoper dan een binnenbocht traplift. Geen probleem als ze het zelf willen en kunnen bekostigen. Willen ze een traplift via de Wmo aanvragen dan wordt gekeken naar de goedkoopst passende oplossing. Is sprake van een rechte stijle trap dan kan je uitgaan van minimaal 61 cm trede op het smalste stuk om nog een traplift te kunnen plaatsen. Je hebt wel beneden en boven ruimte nodig om het stoeltje te kunnen draaien om veilig op en af te kunnen stappen. 

het hangt van meerdere factoren af. Ik ben vorig jaar moeten verhuizen omdat een traplift niet mogelijk was bij ons. Maar vaak kan het wel. 
Bedenk echter wat nog meer nodig is. Aanpassing badkamer bijv? 
Soms krijg je een traplift via de gemeente vergoedt, niet altijd. Begin met dit na te vragen voordat een bedrijf komt. Gemeentes hebben soms contracten met bedrijven waardoor je afhankelijk daarvan bent. Of je moet het zelf betalen natuurlijk. 

1968 schreef op 31-03-2022 om 17:21:

Mijn schoonouders hebben er eentje en dat werkt prima. Ook een krappe trap. Maar je moet het echt even laten bekijken, het kan echt niet overal.
Schoonouders hebben een trap met een bochtje onder en boven ook weer, dus eigenlijk volgens mij de lastigste trap die er is.
Anders maak jij een keer foto's en neemt wat maten op, dan kan je bellen met een leverancier en alvast wat informatie inwinnen.
Ook moet je volgens mij geen haast hebben, je krijgt zoiets via de WMO en dat duurt altijd even.

Het zou kunnen dat je dit via de WMO krijgt maar niet altijd vergoed de gemeente dit. Vaak sturen ze ook aan op verhuizing naar een (meestal niet beschikbare) gelijkvloerse woning. (flat of beneden woning)

alhambra

alhambra

31-03-2022 om 17:49 Topicstarter

Bedankt voor jullie reacties. Dit stelt me gerust!

De traplift is meestal wel te realiseren, maar houd er rekening mee dat in kleinere/oudere huizen er soms een extra rail uitgetrokken moet worden om de traplift veilig op de begane grond te laten aankomen, bijvoorbeeld. Die rail kan je dan weer gewoon inklappen na gebruik, maar kan lastig zijn. Bijkomend nadeel is in dat geval dat het stoeltje op de onderste traptreden "geparkeerd" staat en dus de veilige doorgang voor andere bewoners kan hinderen.

Bij mijn ouder kon het niet omdat de trap in het midden van een smalle gang zit en de wc-badkamer.
Toen kwam de optie van een unit achter t huis aan het huis vast als slaapkamer. Via de gemeente aangevraagd voor mijn vader. Daar woont mijn moeder nu nog.

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

01-04-2022 om 16:34

Mijn ouders hebben ook een traplift in een vrij stijle nauwe trap. Nadeel vind ik nog steeds dat de rails een deel van de tredes inneemt, dus wat er over blijft na installatie is NOG nauwer dan het al was.
Ook het stoeltje kun je invouwen, maar neemt desalniettemin ruimte in, waar je omheen moet lopen als je de trap op gaat. 
Kortom: het wordt veiliger voor de gehandicapte, maar minder veilig voor alle andere bewoners die niet met de traplift gaan (is mijn bescheiden mening).

Mijn ouders moesten hem zelf betalen: denk aan Euro 8000,=

alhambra

alhambra

01-04-2022 om 16:48 Topicstarter

Goed punt o.a. Pejeka en Daddy_Gijs, het wordt dan krap en vanwege een wcdeur moet het zitje ook bij de buitenbocht waardoor het overgebleven stuk ook nog het steilste is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.