Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Thuis koken voor veel personen... Wat?

Hoi!

Binnenkort komen er een boel mensen eten: 11 volwassenen en 6 kids.... Ondanks dat we een prima fornuis en oven hebben, is het toch een uitdaging wat we kunnen maken. Door t weer is bbq-en wellicht niet mogelijk.

Ik dacht aan bijv. 2 soorten soep met brood en smeersels, dan is t bezoek wat gevuld en er "minder hoofdgerecht" nodig.

Pastasalade is makkelijk te maken
Groene salade met sla, cherrytomaat, rauwe witlof, rode ui etc
Komkommer in zuur/zoete dressing

En dan... Hamburgers of worstjes bakken? Misschien samen in een lasagne schaal in de oven om ze warm te houden omdat dat niet tegelijkertijd gebakken kan worden?

Frietjes bakken kan bijv. ook niet zo makkelijk voor zoveel mensen tegelijk. Ideeen voor iets met aardappelen of dat gewoon weglaten?

Nagerecht kan wat bakken ijs en pudding op tafel met hagelslag om te versieren, hoeft niet te fancy 😉

Hoor graag jullie ideeën!!


Als wij (bijvoorbeeld bij verjaardagen) zoveel mensen (of nog wat meer) te eten hebben, doe ik vaak: 
- pan tomatensoep
- verschillende broodsoorten (Turks brood, gewoon stokbrood) 
- wat smeersels (aioli, truffelmayo, tapenade) 
- grote quiche in stukken of verschillende miniquiches 
- pan met kippenvleugeltjes of gehaktballetjes, of bakplaat met sateetjes 
- grote bak vers fruit of bijv. stukken meloen of watermeloen
- schaal (vegetarische) pastasalade 

Dan is er voor iedereen genoeg te snaaien en is er ook voor de kinderen genoeg keuze. Als toetje neem ik trouwens vaak gewoon een doos ijsjes (iets als minimagnums) of bijvoorbeeld een stuk zelfgebakken brownie met vanille-ijs. 

Mexicaans? Grote pan chili, nachos uit de oven. En dan tacos en wraps die men zelf kan vullen met de chili, kaas, sla, paprika, enz. Eventueel nog huevos rancheros oid erbij. Lekker en niet teveel werk! 

Een pan van kippie.nl erbij. Ik ben geen aandeelhouder. Wil dat best wel eens bestellen maar meer dan 2 eters +1 ik heb ik nooit in mijn huis. Grote groepen brrr

Ik zou vooraf twee grote pannen pastasaus koken: vegetarische tomatensaus (met ernaast geruld gehakt of gehaktballetjes) en vegetarische roomsaus (met ernaast gerookte zalm en garnalen) en dan op de dag zelf een enorme pan macaroni en een enorme pan spaghetti koken. Ik heb vier pitten waarvan 1 minibrander, en daarom heb ik een extra losse inductieplaat, misschien kun je die nog lenen ergens? Van mij mocht je ‘m zo lenen als je mijn buur was. 

In de oven de gehaktballen en vis en broodjes opwarmen.

Pasta en saus in de keuken opscheppen en de rest op een tafel zoals: salades erbij met verschillende soorten dressing ernaast. Afbakroodjes erbij. Geraspte kaas/kaasflakes. Uitgebakken pancetta. Kerstomaatjes, olijven, artisjokharten(pot), gegrilde paprika (pot). Zoiets, in leuke bakjes. 
Of iemand naar de snackbar sturen 

en toetje zou ik ook van die mini ijsjes op een stokje of in een bakje doen. Ik liet mijn kinderen altijd rondgaan met de betreffende vriezerlade 

Bb19bb21 schreef op 07-08-2023 om 20:47:

Mexicaans? Grote pan chili, nachos uit de oven. En dan tacos en wraps die men zelf kan vullen met de chili, kaas, sla, paprika, enz. Eventueel nog huevos rancheros oid erbij. Lekker en niet teveel werk!

Deze vind ik ook handig, kun je veel losse ingrediënten neerzetten zodat ze zelf kunnen samenstellen. 

mut

mut

07-08-2023 om 21:08

IK doe vaak kippendijen (iets kleiner dan kippenpoten) in de oven (kruiden en rauw in de oven, 30 tot 45 minuten op 200 graden). En omdat de oven toch al aanstaat, pommes duchesse. Grote uitgebreide salade en appelmoes. 
Afgelopen weekend (12 personen): hamburgers met broodjes, zelf laten beleggen in buffetvorm. Salade en 2 schalen met aardappelschotel ( lijkend op A.H. potten "aardappel anders" ) met wat extra groenten erdoor. 

Koekie1980

Koekie1980

07-08-2023 om 21:12 Topicstarter

Die losse ijsjes is inderdaad een goed idee! Scheelt ook 20 bakjes afwas 🤣 en de kids met de bak laten rondgaan is ook ideaal!

Mexicaans, dan wordt t niet te pittig maar wraps etc is inderdaad ook een toffe optie!

Die 2 pannen vegetarische pastasaus en dan het vlees / vis apart serveren is ook briljant!!!! Hier zou ik zelf niet aan denken.

Oh ik was al zo bang dat het allemaal niet tegelijkertijd te maken zou zijn of dat het soep, salades en een stapel pizzas zou worden...

Meer ideeën zijn nog steeds welkom!
Aangezien de meesten vreemden voor mij zijn moeten we de vegetarische of andere bijzondere dieetwensen nog checken. Hopelijk zijn dat er niet teveel 😉

hi Koekie, hier thuis is het elke verjaardag feest met een grote familie en veeeeeel kids. Ik heb idd vaak soep en een stokbroodje. 
En denk in porties van 4/5 personen ipv 11 of meer. Dat houdt het voor mij overzichtelijk. Voor de kids doe ik meestal erg makkelijk, bijvoorbeeld broodje knakworst bij de soep. Voor de volwassenen kies ik basis bijv. Rijst of Pasta en maak daar dan 2 gerechten bij. Dus bijvoorbeeld rijst met pittige kip (voor 6 personen) en een vegetarische curry (voor 6 personen). Dit kun je ook prima een dag van tevoren klaar maken. Zo heb je voor ieder wat wils en de rest kun je eventueel makkelijk invriezen. 

Dochter en ik hebben voor haar 21e verjaardag vorige week pokebowls gemaakt. Ging ook makkelijk voor groot gezelschap. Twee pannen rijst en heel veel toppings, zodat ook de kleinere kinderen iets lekkers hadden. Nou ja, daar hadden we ook minifrikandellen voor.

Ovenschotel lasagne voor de kinderen en verder mosselen met brood (geen frietjes want dat wordt lastig met 11 man, tenzij je een frituur in de buurt hebt en daar de frieten kunt halen). 

Wat wij ook hebben gedaan met deze hoeveelheid volwassenen: koude schotel (makkelijk op voorhand te maken) met biefstuk. Vlees is snel gebakken en je hebt maar drie grote pannen nodig. Terwijl je bakt kan iedereen zijn groenten en sausjes al nemen en daarna is het eten. 
Voor de kinderen hadden we toen eten vooraf voorzien: simpelweg pensen met appelmoes. 
Voordeel: kinderen hadden gegeten en de nodige hulp gekregen tegen de tijd dat de volwassenen aan tafel kwamen. 

Iets wat we ook regelmatig doen in de familie: verschillende mensen al een gerecht laten meebrengen, zodat de gastheer niet alles zelf moet doen. 

Ik maak voor zo'n groot gezelschap een grote pan nasi.    Met bijgerechten als sate, omeletstukjes, atjar, kroepoek.
Sate hoeft niet aan een stokje. Ik marineer varkensvlees of kip in stukjes. Bak dat in een braadpan en schep er pindasaus uit de supermarkt door. 

Toen neven en nichten nog klein waren maakte ik een hotdogbuffet.  Diverse soorten broodjes, diverse worstjes, (gekruide en gewone), meerdere sauzen, zuurkool, plakjes gebakken ontbijtspek,  (kantenklaar bij AH), augurk, tomaat, gefruite uitjes. Was altijd een succes. 

soep
divers brood met smeersels
quiches
salades (rijstsalade, pastasalade, tomatensalade)
kleine satéetjes
gehaktballetjes in een sausje

Ik lees even mee... 
Binnenkort moet ik ook voor 15 man het eten verzorgen..  

Een paar favorieten die ik toch altijd al voor veel personen maak zijn hier butter chicken met zelfgebakte naan, kip met marinade met sperziebonen en quinoa met rode kool en nog wat andere lekkere dingetjes. Een goede vervanger voor de kip in butter chicken moet ik nog vinden maar bij de kip met sperziebonen laat ik de kip gewoon weg en kook de sperziebonen in dezelfde marinade.

Ik wil ook nog wel eens iets van een linzensoepje of curry maken en vriend lief bakt brood erbij. Of iets van een panzanella, kan zo uitgebreid als je zelf wilt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.