Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

(R)emigratie topic

Mensen die na een verhuis naar het buitenland teruggekeerd zijn naar NL/BE, wat was de reden? En zou je opnieuw emigreren?

Mensen die naar het buitenland zijn verhuisd:
- wat mis je aan NL/BE?
- wat is er beter in het land waar je nu woont?

Ikzelf heb er geen ervaring mee maar ben België soms helemaal zat. Al denk ik dat het overal wel iets is en we hier niet te klagen hebben. Toch vraag ik me steeds vaker af hoe m'n leven er zou uitzien in een ander (warmer) land.

mut

mut

07-09-2021 om 23:19

Ik ben van NL naar B verhuisd, heel simpel omdat mijn man daar werk kreeg. Ja en zijn dingen die ik in NL beter geregeld vond en er zijn andere die in B beter zijn. En ja ook van NL naar B is emigreren en zijn er veel meer verschillen dan je oppervlakkig zou denken. Maar vergeleken met bijvoorbeeld een land in Zuid-Amerika is er nauwelijks verschil. 
Missen: goed suikerbrood, ziektekostenverzekering waarin ook ziekenhuisverblijf inzit, aandacht voor fietsers (verbeterd wel), overal kunnen betalen met een bankkaart (niet cash).
Beter: kinderbijslag, het aantal  "personen ten laste" waarmee rekening gehouden wordt, studietoelagen, goedkope trein abonnementen voor studenten.

Red_Velvet

Red_Velvet

08-09-2021 om 00:24 Topicstarter

Vind je het als NL'er in België niet vervelend dat mensen indirect communiceren ipv straightforward zijn?

mut

mut

08-09-2021 om 08:21

Ik kom oorspronkelijk niet uit de randstad ofzo, maar uit een gebied waar ze ook minder direct zijn. Het is een vooroordeel dat alle Nederlanders luid en direct zijn. Belgen uit west-Vlaanderen zijn ook geen limburgers of Antwerpenaren (om maar in Vlaanderen te blijven). Ik heb daar geen aanpassingsmoeilijkheden van ondervonden.

Ik heb in Frankrijk gewoond omdat mijn partner daar woonde en ben weer terug gekeerd toen de relatie over ging. Ik zag me daar niet alleen wonen. Te afgelegen, te ver bij familie vandaan en lastig werk vinden.
Nu ben ik erg blij weer terug te zijn, zeker vanwege het schoolsysteem en de mentaliteit daar. Daar zou ik met mijn kinderen echt tegenaan gelopen zijn.

Ik heb meerdere malen een poos in het buitenland gewoond, en in verschillende landen.  Ik ben tijdens mijn zwangerschap terug naar Nederland verhuisd omdat ik toch graag wilde dat mijn kind hier zou opgroeien - goede scholen, goede voorzieningen, lekker fietsen... En tja, er zitten ook wel nadelen aan Nederland (en dan bedoel ik niet het weer; dat is best oké) en ik sluit niet uit dat we ooit weer zullen emigreren, maar nu is het goed.

Ik heb in landen gewoond waar de zorg slechter is, en landen waar de zorg beter is.
Ik heb in landen gewoond waar het schoner is, en landen waar het viezer is.
De infrastructuur, stadsplanning en het Nederlandse ov is echt heel goed; dat heb ik nergens beter gezien. 
Met sommige aspecten van de Nederlandse mentaliteit heb ik nog meer moeite sinds ik in het buitenland gewoond heb. Bijvoorbeeld de zuinigheid, alles moet strak gepland worden, alles is maakbaar, zwart-wit denken, eindeloze vergaderingen, en de geslotenheid van de sociale kringen. Dat vond ik altijd al nooit zo leuk, maar als je ergens anders gaat wonen, merk je dat dat echt anders kan en anders gaat.
Wat ik wel weer fijn vind aan "op z'n Nederlands" is dat er niet veel onderwerpen taboe zijn. Ik vind het ook leuk dat hier mensen van over de hele wereld wonen; er is meer diversiteit dan in sommige andere landen waar ik gewoond heb. Helaas is er ook segregatie, maar je kunt elkaar wel opzoeken.    

PriceyRook54

PriceyRook54

08-09-2021 om 10:21

Ooooh deze titel deed me even aan het andere forum denken, waar we jarenlang  (r)emigrantentopics hadden, van tig delen. Ben nog steeds in contact met de meeste van die schrijvers toen. Sommigen zijn nog steeds weg, sommigen zijn weer terug in NL.

Ik ben inmiddels 22 jaar Nederland uit en ik kan oprecht zeggen dat ik het totaal niet mis, remigreren is dan ook absoluut geen optie. Niet dat het hier (Dublin) nu zo geweldig is, NL is natuurlijk prima, maar dit is meer mijn thuis dan NL ooit geweest is. Ik heb ook geen hechte familiebanden (understatement) in NL, dus dat helpt ook natuurlijk.

Ik denk dat vergelijken met andere landen vaak een kwestie van appels en peren is, maar voor mij is het écht thuisvoelen waar het om gaat.

Ik heb 4 jaar in West Afrika gewoond en ben nu 4.5jr terug. Vooral teruggekomen omdat mijn ouders een dagje ouder worden en ik enig kind ben. Voor ik in de buurt van een vliegveld was, was ik minimaal 12 uur verder (afhankelijk van het seizoen etc) en dat vond ik een beetje veel. Ook slecht internet etc dus communicatie was lastig. 
Nederland heeft zeker veel voordelen, goede (sociale) voorzieningen en ik heb nog maandenlang 's morgens de kraan open gedraaid en gedacht; hoera er is water vandaag! Maar ik mis mijn leven daar ook wel, het relaxte, het echte samen leven van mensen, blij zijn met wat je hebt ipv klagen over wat je niet hebt...
Misschien ga ik ooit wel terug naar die hoek van de wereld, maar niet zolang mijn ouders nog leven denk ik (in elk geval niet langer dan 6mnd)

Ik woon sinds 17 jaar in Ierland. Mijn man is Iers en onze kinderen zijn hier geboren.
Terug in Nederland gaan wonen is voor mij ook geen optie meer. Voor Corona was ik heel vaak nog in Nederland omdat ik wel sterke familiebanden heb daar en ook nog een paar goede vriendinnen. Afgelopen zomer ben ik ook weer enkele weken geweest maar toch kijk ik er altijd weer naar uit om naar huis te gaan, want zo voelt het voor mij.
Er zijn voor en nadelen aan beide landen. Ik vind Nederland veel beter georganiseerd en de voorzieningen zijn beter. De mentaliteit is mij echter ook steeds meer tegen gaan staan en ik vind het voortaan overal erg druk als ik er ben. Iets wat me nooit opviel toen ik er woonde.
Ik voel me wel schuldig tegenover mijn moeder en vooral tegenover mijn zus. Mijn vader is vlak voor kerst vorig jaar vrij onverwacht overleden en mijn moeder heeft het er nog erg moeilijk mee en zou graag hebben dat haar dochter en kleinkinderen dichter in de buurt zouden wonen. Mijn zus heeft nu de zorg voor mijn moeder wat niet gemakkelijk is voor haar, maar toch, terugkeren is niet iets wat ik overweeg.

Ik woon nu 10 jaar in Duitsland en voel me hier prima thuis. Mijn gevoel van 'thuis' is geloof ik sowieso niet heel erg aan een plek gebonden. 

Of ik ooit nog terugga naar Nederland weet ik niet. Mijn situatie is er nu niet naar, ik ben hier gesetteld. Ik maak me ook geen illusies wat dat betreft, ook na 10 jaar zou ik in Nederland al weer opnieuw moeten beginnen. Ik begrijp bijvoorbeelde ov-chipkaart eh, niet... Ik voel me hier soms erg Nederlands, maar ben ook wel aan het verduitsen, merk ik. Als ik ooit nog naar Nederland zou verhuizen, dan denk ik dat ik niet terug zou gaan naar de regio Den Haag, maar denk ik eerder aan Drenthe ofzo. Hoewel ik op dit moment de droom heb om naar een dorpje aan de Nordfriese kust te verhuizen, haha.

Uit Nederland mis ik saté en Indische rijsttafels! Of goede toko's in het algemeen! In de regio Den Haag struikel je daarover, maar de toko's hier richten zich op Chinese/Vietnamese dingen. (En echte pindakaas is hier ook niet, alleen die zoete Amerikaanse derrie.) O, gevulde speculaas, ook. Pepernoten, soms. Roze koeken, ook wel eens

Wat ik hier beter geregeld vind, of wat in elk geval heel anders is: het zorgstelsel. Hoewel de zorgverzekering hier echt heel duur is, is het 'basispakket' ook beter geregeld, in de zin dat er meer en ook langer vergoed wordt. Natuurlijk heeft dit ook z'n beperkingen, en ik vind ook dat mensen hier soms echt om niks naar de dokter gaan. Je kunt hier in principe (enkele uitzonderingen daargelaten) zelf naar een specialist gaan. Soms is dat overdreven, maar soms is het wel fijn dat je direct naar iemand toe kunt gaan die er verstand van heeft. (De meeste huisartsen doen hier namelijk eigenlijk niet heel veel meer dan doorverwijzen en mensen ziekmelden.) 

Naar het (totale gebrek aan) Nederlandse coronabeleid en de reacties hierop kijk ik heel geschrokken, dan ben ik wel blij dat ik hier ben.

O, waar ik in Duitsland dan weer geen fan van ben is het opgeheven vingertje. Mensen zijn best snel kritisch op anderen en spreken anderen er ook op aan, en niet bepaald vriendelijk. En dan vinden ze Hollanders direct...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.