Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Oranje vlam gas

Sinds (ik weet niet meer wanneer precies) kleurt mijn gas van het fornuis niet meer mooi blauw maar blauw met oranje. Toen ik dit opmerkte schrok ik.. 

De branders konden wel een flinke schoonmaakbeurt gebruiken en zijn nu een stuk schoner. Gisterenavond leek dat ook te helpen. De branders waren weer zo goed als blauw. Vandaag echter weer oranje en blauw. 

Volgens mijn huisbaas hoef ik me geen zorgen te maken over koolmonoxide (ik ga toch maar een meter aanschaffen, we hebben alleen een rookmelder). Het zit me toch niet helemaal lekker.. De ramen staan hier zo goed als altijd open.. dus genoeg ventilatie. 

Heeft er iemand tips? 

Oranje vlam = incomplete verbranding. En dat komt over het algemeen door te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat er minder CO2 ( koolstofdioxide) maar meer CO ( koolmonoxide)  Ik denk niet dat het gelijk een drama wordt qua koolmonoxide, zeker niet als je ventileert, maar gas is al duur genoeg,  dus vooral zonde van het geld. Toch maar eens iets beter checken wat er  loos kan zijn ( vies, verstopt, whatever) 

De oranje vlam kan ontstaat ook als er een te grote pan op de pit staat. Je hebt dan een onvolledige verbranding doordat de zuurstof toevoer niet goed is.
Als de vlam zowel blauw en oranje is kan dit liggen aan een te hoge luchtvochtigheid. 

TanSwallow86

TanSwallow86

05-01-2023 om 16:43

Heb ik ook een keer gehad, lag de brander er niet goed op na schoonmaak. Weer goed gekegd, toen was weer nornaal. Als ik het nu zie dan geef ik een tik met een mes op brander dat helpt ook. 

Heb je misschien een luchtbevochtiger staan? Dat kan ook een oorzaak zijn. 
https://www.ew-installatietechniek.nl/contentvormen/artikelen/open/een-oranje-gasvlam-met-een-verrassende-oorzaak

Als dat het niet is, zou ik toch een deskundige laten komen en meten. De huisbaas is geen deskundige. 

Het is dus ooit wel goed geweest? 
Er is niks veranderd in het soort gas wat je gebruikt? Aardgas of flessengas?

Want voor aardgas moeten er andere nozzles in de branders dan bij flessengas (propaan/butaan). Daarom verkopen ze ook speciale kookplaten in campingwinkels.

Als je een aardgaskookplaat aansluit op een fles, komen er ineens ook hele grote, gele vlammen uit de branders. Oplossing is dan dus de nozzles vervangen met een speciaal ombouwsetje: 

https://www.gaswinkel.com/product/ombouwsproeiers-aardgas-naar-propaan/?attribute_pa_diameter-aardgas-sproeier=o-72&gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggIDtYPuRSIMns_5xGuewwD6Q4PtnqLmLxC5Wmm6mjlt1WVeRkGPwohoCA0sQAvD_BwE

vrouw92

vrouw92

06-01-2023 om 20:47 Topicstarter

Peaches schreef op 06-01-2023 om 06:14:

Heb je misschien een luchtbevochtiger staan? Dat kan ook een oorzaak zijn.
https://www.ew-installatietechniek.nl/contentvormen/artikelen/open/een-oranje-gasvlam-met-een-verrassende-oorzaak

Als dat het niet is, zou ik toch een deskundige laten komen en meten. De huisbaas is geen deskundige.

Ja, ik heb een geurwolkje staan, dat lijkt inderdaad Van invloed… Koolmonoxide melder is inmiddels aangeschaft en wordt later opgehangen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.