Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Moestuin topic

0246c6d8a0761538d916b44302dcd71e.jpg

Na groeiende ergernis(begrijpelijk) nu een apart moestuin topic om over alle zaken in en rondom de moestuin te kunnen praten, tips geven, ideeën uitwisselen, (moestuin)recepten delen, ervaringen bespreken, (nieuwe)ontwikkelingen rondom de moestuin, leuke verhalen rondom de moestuin  zijn ook welkom.

Na de ananas rellen en de moestuin calamiteiten is het tijd voor een op zich zelf staand moestuin topic.

Meeschrijvers  zonder moestuin, of met een groen balkon/kleine moestuin  zijn ook van harte welkom om mee te schrijven. 
Je kunt ook eerst de kat uit de boom kijken voordat je er aan begint.  


MidasWolf

MidasWolf

07-10-2022 om 16:49 Topicstarter

Ik leen even je reactie Ysenda:
“zelfgemaakte appelmoes in pot zeker 3 jaar. Zelfde voor stoofpeertjes

“Mits je de potten en deksels goed uitkookt, de appelmoes of stoofpeertjes kokend heet in hete potten giet en die goed vol giet en de potten dan op zijn kop laat afkoelen.

Dan hoef je ze daarna niet te wecken.”

MidasWolf:

Ik heb dan zelf (nog) geen moestuin, maar vind het wel leuk om er over te lezen. 
En wellicht later er ook mee bezig te gaan. Wat ik al wel doe is appelmoes en rode bessen inmaken. Heerlijk om de rode bessen door de yoghurt te doen. 
Zelfgemaakte appelmoes vind ik veel lekker dan uit pot. Dan komt de appelcompote nog het dichtbij.

Wanneer ik appelmoes maak mag het van mij nog wel iets grof zijn, gladde appelmoes hoef ik zelden. 







Hé wat leuk! Ik sluit heel graag aan in dit topic. Ik ben een absolute moestuin-beginner, maar het "virus" heeft me wel te pakken. Na jarenlang een (klein beetje) gemoestuind te hebben op mijn balkon en dakterras (lees: elke zomer wel 1-2 eetbare planten gehad, zoals komkommers, courgettes of tomaten), hebben ik en mijn gezin nu sinds 6 maanden een "echte" moestuin bij ons vakantiehuisje. Een mooi stukje grond middenin een bos. 
Ik heb mijn eerste aarzelende moestuinstapjes gemaakt, met vallen en opstaan. Dit jaar sperziebonen, andijvie, slabonen, doperwten, ijsbergsla, radijsjes, courgettes en mais gegeten. De pompoenen zijn nog verder aan het groeien. 
Ik heb een heel aantal dingen nu alweer geleerd - en nu al van plan sommige dingen anders aan te pakken volgend jaar. Zo had ik te weinig doperwten en veel te veel andijvie geplant (wat moet je met 20 kroppen andijvie 😒 ), wist ik nog niet dat mais zichzelf bestuift (dus niet op een rijtje planten) en gingen er nog wat dingen mis.
Tegelijk zo blij dat ik dit jaar al best wat heb gegeten uit de moestuin. 

Aan de andere moestuiners: als nieuw project zou ik graag uien, knoflook en aardappels willen planten/poten, wat zijn jullie ervaringen daarmee? Hoe en wanneer begin je? 
En...wat doen jullie nu in je moestuin? is het een aflopende zaak(bij mij wel) of zijn er dingen die je nu nog plant/doet. Ik heb wel nog boerenkool staan, maar dat lijkt niet heel goed te groeien, dus even afwachten of dat wat wordt na de eerste nachtvorst. 

Naast de moestuin staat een flinke appelboom met moesappels waar ik nu flink wat potten moes van heb gemaakt en een pruimenboom. Vorig jaar vele kilo's pruimen geplukt, maar dit jaar een mislukte oogst helaas. 

Ik ben benieuwd naar alle ervaringen en verhalen!

Het nadeel vind ik dat je heel veel in moet gaan vriezen en het dan niet meer lekker is. Ik heb lang geleden ooit een een hele lading sperziebonen en snijbonen gekregen uit een moestuin. De snijbonen heb ik toen zelf gesneden met een snijbonenmolen. Het was echt een hele hoop werk. Alles geblancheerd en in porties in de vriezer gedaan. Toen ik voor de eerste keer bonen uit de vriezer had zat mijn man al met lange tanden te eten en zei van deze bonen hoef ik niet meer. Ik gaf hem gelijk want ik vond het zelf ook niet lekker. Toen heb ik wel 20 zakjes met bonen weg gegooid en daarna verse gekocht.

BrightEchidna89

BrightEchidna89

07-10-2022 om 21:03

@Bibi387:

Knoflook steek je best deze maand in de grond, die heeft een lange tijd nodig om te groeien en er kan best een winter overheen gaan. 
Hetgeen nu bij ons nog staat is snijbiet (warmoes), spinazie (scheuten), nog wat pompoenen en prei. De boerenkool heb ik waarschijnlijk te laat gezaaid, dus daar verwacht ik niet veel van.

Wij hebben redelijk wat bessenstruiken (stekelbessen, aalbessen, casisbessen, bosbessen) maar daar blijft elk jaar redelijk wat aanhangen omdat we ze vooral vers gebruiken (geen liefhebbers van confituur), dus als iemand tips heeft om ze anders te verwerken, graag. 

Valdemar schreef op 07-10-2022 om 21:03:

@Bibi387:

Knoflook steek je best deze maand in de grond, die heeft een lange tijd nodig om te groeien en er kan best een winter overheen gaan.
Hetgeen nu bij ons nog staat is snijbiet (warmoes), spinazie (scheuten), nog wat pompoenen en prei. De boerenkool heb ik waarschijnlijk te laat gezaaid, dus daar verwacht ik niet veel van.

Wij hebben redelijk wat bessenstruiken (stekelbessen, aalbessen, casisbessen, bosbessen) maar daar blijft elk jaar redelijk wat aanhangen omdat we ze vooral vers gebruiken (geen liefhebbers van confituur), dus als iemand tips heeft om ze anders te verwerken, graag.

Invriezen en in de winter door de yoghurt roeren. Drogen. 

Valdemar schreef op 07-10-2022 om 21:03:

@Bibi387:

Knoflook steek je best deze maand in de grond, die heeft een lange tijd nodig om te groeien en er kan best een winter overheen gaan.
Hetgeen nu bij ons nog staat is snijbiet (warmoes), spinazie (scheuten), nog wat pompoenen en prei. De boerenkool heb ik waarschijnlijk te laat gezaaid, dus daar verwacht ik niet veel van.

Wij hebben redelijk wat bessenstruiken (stekelbessen, aalbessen, casisbessen, bosbessen) maar daar blijft elk jaar redelijk wat aanhangen omdat we ze vooral vers gebruiken (geen liefhebbers van confituur), dus als iemand tips heeft om ze anders te verwerken, graag.

Sap of siroop van makeIk heb een mini moestuin in mijn stadstuin maar toch best wat kunnen oogsten, ruim een kilo rode bessen en frambozen. Daar is jam van gemaakt in combi met gekocht fruit aardbeien en rabarber. Een bramenstruik die elk jaar goed is voor 12 kilo bramen deed het niet goed dit jaar. En konden we vorige jaren niet opeten tegen alle komkommers dit jaar slechts 4 kleintjes van de struik geplukt. En mijn eerste appeloogst van mijn mini appelboom 3 appels. Maar bij een vriendin mocht ik appels plukken en van een wasmand vol kleine appeltjes heb ik heel veel bakjes appelmoes gemaakt en bakjes appelcrumble. Dat gaat hier allemaal de vriezer in.

Niet in eigen tuin maar wel overal te plukken in mei/juni vlierbloesems om siroop van te maken. Heb zo'n 25 potjes gemaakt, deels om weg te geven en deels om zelf op te drinken. Heerlijk als het erg warm is samen met spa rood.

MidasWolf

MidasWolf

07-10-2022 om 22:51 Topicstarter

Hoe zit het met groeien, overwoekert een bramenstruik niet alles zoals je in de natuur soms wel eens ziet. 

MidasWolf schreef op 07-10-2022 om 22:51:

Hoe zit het met groeien, overwoekert een bramenstruik niet alles zoals je in de natuur soms wel eens ziet.

De bramen zijn hier allemaal uitgeroeid maar ik heb veel wijnbesstruiken die ik in toom moet houden.  Ik heb ze de afgelopen weken allemaal teruggeknipt tot max een halve meter hoog. Mogen ze komend jaar jaar weer hun best doen

watertoren schreef op 07-10-2022 om 18:11:

Het nadeel vind ik dat je heel veel in moet gaan vriezen en het dan niet meer lekker is. Ik heb lang geleden ooit een een hele lading sperziebonen en snijbonen gekregen uit een moestuin. De snijbonen heb ik toen zelf gesneden met een snijbonenmolen. Het was echt een hele hoop werk. Alles geblancheerd en in porties in de vriezer gedaan. Toen ik voor de eerste keer bonen uit de vriezer had zat mijn man al met lange tanden te eten en zei van deze bonen hoef ik niet meer. Ik gaf hem gelijk want ik vond het zelf ook niet lekker. Toen heb ik wel 20 zakjes met bonen weg gegooid en daarna verse gekocht.

Verse bonen in de winter uit kas ver weg vind ik vergeleken met de ingevroren bonen uit eigen tuin zo ontzettend onsmakelijk.  Is er iets fout gegaan met blancheren? Met blancheren blijft de smaak behouden of wordt versterkt. 

Heb je daar geen last van met vlees? Heel veel vlees is namelijk ingevroren geweest voordat je het bij de supermarkt koopt.

Dorestad schreef op 07-10-2022 om 23:11:

[..]

Verse bonen in de winter uit kas ver weg vind ik vergeleken met de ingevroren bonen uit eigen tuin zo ontzettend onsmakelijk. Is er iets fout gegaan met blancheren? Met blancheren blijft de smaak behouden of wordt versterkt.

Heb je daar geen last van met vlees? Heel veel vlees is namelijk ingevroren geweest voordat je het bij de supermarkt koopt.

Dat weet ik met vlees ja. Ik wil als ik iets koop de verste en zet alles op zijn kop. Bij de Lidl wil ik de onderste wat vlees betreft en vaak is die niet eens ontdooid. Ik heb er geen probleem mee want ik vind het vlees nog steeds lekker. Diepvriesgroenten koop ik ook nooit want die vind ik niet lekker. 

Dorestad schreef op 07-10-2022 om 23:11:

[..]

Verse bonen in de winter uit kas ver weg vind ik vergeleken met de ingevroren bonen uit eigen tuin zo ontzettend onsmakelijk. Is er iets fout gegaan met blancheren? Met blancheren blijft de smaak behouden of wordt versterkt.

Heb je daar geen last van met vlees? Heel veel vlees is namelijk ingevroren geweest voordat je het bij de supermarkt koopt.

Vlees koop ik alleen bij de buurtslager, een kleine slagerij die alleen vers vlees verkoopt. En als het een keer uit de vriezer komt dan haalt de slager het uit de vriezer en leg ik het thuis bevroren in de vriezer.

MidasWolf schreef op 07-10-2022 om 22:51:

Hoe zit het met groeien, overwoekert een bramenstruik niet alles zoals je in de natuur soms wel eens ziet.

Goed snoeien en dan valt het heel erg mee. Had meer problemen afgelopen jaren met mijn tomatenstruik die zo groot werd en overal doorheen groeide.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

08-10-2022 om 12:15

Ik heb wel veel fruit in mijn tuin, maar nog nooit een moestuin gehad. En eigenlijk wil ik dat ook wel eens proberen. Maar... ik heb een postzegeltuintje, en geen ruimte om een "echte" aparte moestuin te maken. Wie heeft ervaring met groentesoorten die ik op een klein stukje tussen de gewone beplanting kan zetten of bijvoorbeeld in een pot? Zou ik bonen langs de schutting kunnen laten groeien?

Oh, en het moet hier liefst low budget en naaktslakkenidiotproof. Aan sla ga ik niet beginnen, die zou al opgegeten zijn voordat er ook maar 1 blaadje ontloken is.

Langs de schutting: stokbonen, peultjes, pompoenen, kleine tomaatjes

BrightEchidna89

BrightEchidna89

08-10-2022 om 16:59

Pringels schreef op 07-10-2022 om 22:02:

[..]

...

Niet in eigen tuin maar wel overal te plukken in mei/juni vlierbloesems om siroop van te maken. Heb zo'n 25 potjes gemaakt, deels om weg te geven en deels om zelf op te drinken. Heerlijk als het erg warm is samen met spa rood.

Dat doen we ook elk jaar, ik gebruik het voor in de thee. 
Ben je dan misschien ook iemand die overal de notenbomen weet staan en rond deze tijd gaat rapen? Zie het steeds minder mensen doen, maar ik doe het nog steeds. Deze week met stiefzoon bijna tien kilo okkernoten verzameld en binnenkort komen de kastanjes er weer aan. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.