Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Is eigen woningbezit nog aantrekkelijk?

Ik denk er wel eens over na. We hebben een mooie eigen woning, we wonen er met veel plezier. We hebben ook veel geïnvesteerd: HR-ramen door heel het huis, isolatie, nieuw dak, noem maar op. Maar op de één of andere manier lijkt het tegenwoordig nooit genoeg te zijn, wánt je moet een warmtepomp (hebben we laten onderzoeken, maar in ons oude(re) huis is dat nauwelijks te realiseren), én je moet zonnepanelen (hebben we ook laten bekijken, maar gezien de constructie van ons huis komt dat erop neer dat de bekabeling langs de buitengevel van dak naar meterkast moet), en tja, ook al hebben we 10 jaar geleden de hele meterkast laten vernieuwen, ook die moet dan weer vernieuwd worden. Tik maar af. Ik ben er een beetje klaar mee. We denken er serieus over ons huis te verkopen en te gaan huren. Kost ook iets per maand, maar dat kunnen we behappen, maar dat heb je heel die shit niet van telkens weer moeten voldoen aan, want dat komt dan voor kosten en verantwoordelijkheid van de verhuurder. Denk ik nou te negatief of heb ik toch een punt?

LostJellyfish83

LostJellyfish83

18-06-2022 om 10:21

Wij hebben dezelfde gedachtes, dus ik ga meelezen. Het huis volgens de nieuwe (onmogelijke) eisen gaan verbouwen gaat zo enorm veel geld en moeite kosten,  dat wij daar eigenlijk ook geen zin meer in hebben. 

Ik heb serieus overwogen om te verkopen en te gaan huren. Vooral vanwege het gemak, niet meer de hele wereld hoeven bellen als je eens een loodgieter of elektricien nodig hebt. Helaas zou ik dan aan een huur van 1000-1200 komen, nu 650 bruto hypotheek, en dat vind ik net te veel.

zijn anders heel veel mensen die hun best doen zoveel mogelijk woningen op te kopen om tegen moordprijzen te verhuren

Ik vond huren altijd buitengewoon onaantrekkelijk en nu ook nog trouwens, want met huren ben je afhankelijk van de verhuurder of er wel isolatie komt of een nieuwe ketel en de verhuurders die ik had hadden daar totaal geen trek in. 
Nu hebben wij met ons huis net zoals jij gedoe, gedoe, gedoe met verduurzamen trouwens en de verplichtingen die eraan zitten te komen benauwen mij enorm. 

Ik ben juist heel erg blij met mijn koopwoning. Ik woon hier bijna gratis. Het grote voordeel van een koopwoning ipv huren is dat je de woning echt helemaal naar je zin kunt maken zoals bijvoorbeeld een mooie keuken en badkamer of een aanbouw. Dat doe je niet zo snel in een huurhuis. 

Mijn zoon heeft ook een mooie woning gekocht. Als hij zou huren dan zou hij per maand veel meer geld kwijt zijn. Het was een kluswoning dus nu is alles opgeknapt en helemaal naar zijn zin. Nieuwe badkamer , wc, keuken dus voorlopig heeft hij geen grote kosten aan zijn huis. Alleen zijn voor en achtertuin moeten nog helemaal gedaan worden.

Begrijpelijke gedachtengang.
Waarom niet pas iets gaan huren als je er aan toe bent om te kiezen voor seniorproef woonruimte?
Iets gelijkvloers, met de mogelijkheid om van zorgverleners gebruik te maken indien nodig?
Dan zijn de voordelen van een huurappartement zwaarwegender dan de dure huur die ermee gepaard gaat.

Nu kun je nog hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen wegens een ontoereikend stroomnet/de overstelpende vraag naar zonnepanelen/warmtepompen die voor krapte zorgt op de markt/gebrek aan technici die alles installeren.

Ik ben juist erg blij met mijn afbetaalde koopwoning. Geen huurbaas die me dingen op kan leggen of die me zou kunnen verbieden een airco te laten installeren (waar ik nu heerlijk profijt van heb in woon- en slaapkamer) 
Bij huren blijf je afhankelijk van allerlei externe factoren. Een warmtepomp zie ik mezelf overigens ook zeker niet aanschaffen trouwens. 

Vergeet niet dat je met huren een stukje autonomie uit handen geeft zowel bij een woningcorporatie/particulier wordt je met bepaalde dingen afhankelijker van derden.
Het onderhoud/verduurzaming zit gewoon in de huurprijs verwerkt. Al helemaal in het duurdere huursegment. Je betaalt er zelf voor alleen zie je dit minder snel terug dan dat je de rekening zo af tikt bij een (verbouwing reparatie  die je afneemt bij een bouw/klus bedrijf.

Huur stijgt ieder jaar, de hypotheek neemt als het goed is ieder jaar af op oudere leeftijd dalen de maandlasten.

Vooroordeel van mij* in huurhuizen wisselen mensen sneller van woonplek minder hechting in de buurt. De kans op overlast is misschien wat groter(Dit kan ook door ernstige achterstallig onderhoud zijn)
Ik zeg hiermee niet dat dit met koophuizen nooit speelt.

Alles wat je in het koophuis investeert komt ten goede van je zelf, bijkomend voordeel de waarde van het huis.
Alles naar eigen smaak kunnen doen, geen overleg met een derde wanneer je iets groots aanpakt in huis/tuin.

Krapte op de huurmarkt, veel vraag naar weinig aanbod.

Waarom eventueel wel.
Toegegeven je krijgt er wel gemak voor terug minder geregel in deze krappe arbeidsmarkt wanneer je iets verbouwd/wat stuk is. 
Op oudere leeftijd plus minus 65 kan het ook interessant om het geld niet meer in stenen te hebben zitten.
Wanneer het mag zou je bijvoorbeeld het geld van de overwaarde in een ETF Wereld index, of een dividend ETF kunnen steken zodat je naast rendement jaarlijks een leuk bedrag aan dividend krijgt.

Voorbeeld stel je hebt € 100.000 euro overwaarde dan is dat jaarlijks toch al snel een € 2000 euro enkel aan dividend zonder koersrendement meegenomen.
Wanneer je dan maandelijks bijkoopt, loopt dit bedrag nog op.
Het zogenaamde rendement op rendement effect, belangrijk hierbij is wel dat er even ingelezen wordt over de bestaande risico’s wat je ook met koop en huur hebt. 

Dit vangt het duurder in een huurhuis wonen deels op. 

Huren zijn tegenwoordig vaak ook al boven de 1000 euro en dan heb je nog niks qua tuin enzo. Ik zou huren niet kunnen betalen. Nu woon ik tenminste op een voor Nederlandse begrippen riant perceel. 

MMcGonagall schreef op 18-06-2022 om 10:32:

Ik heb serieus overwogen om te verkopen en te gaan huren. Vooral vanwege het gemak, niet meer de hele wereld hoeven bellen als je eens een loodgieter of elektricien nodig hebt. Helaas zou ik dan aan een huur van 1000-1200 komen, nu 650 bruto hypotheek, en dat vind ik net te veel.

Wat ik een groot voordeel vindt is dat met kopen je lasten niet stijgen. De huren stijgen ieder jaar weer en op 1000 euro is dat snel 50 euro of meer. 

Van de 400 euro verschil huur-hypotheek kan je best wat mankracht inhuren om klusjes te doen.

Ik heb onlangs een goed geïsoleerd appartement gekocht en mijn vorige woning zeer goed kunnen verkopen, waardoor ik nu hypotheekvrij kan wonen. Betaal enkel servicekosten aan een zeer, financieel, gezonde VvE, waardoor ik ook niet verder hoef te reserveren qua onderhoud. Heb een nieuwe airco laten installeren, waarmee ik ook ga verwarmen in de winter, een inductiefornuis, dus alleen gas nodig bij gebruik warm water. Ik zou nooit zo goedkoop kunnen wonen als ik zou gaan huren, dus ik zie nog steeds vele voordelen in het hebben van een koopwoning tov een huurwoning.

De kosten die jij noemt (zonnepanelen, warmtepomp) zijn woningverbeteringen en worden gewoon doorberekend in de huurverhoging. Dus die betaal je gewoon. Voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Nadeel is dat je afhankelijk bent van de verhuurder om wat te fixen. Mijn ventilatie is al 7 maanden kapot. Ik wacht al 7 maanden tot het gemaakt wordt en er is nog geen offerte gemaakt, daar zijn ze nog mee bezig ofzo. Ik denk dat ik het zelf al lang had kunnen laten fixen.

En een hypotheek betaal je af en de maandelijkse kost staat vast. De huur neemt elk jaar toe met ergens tussen de 30 en 100 euro, tot het einde der tijden. 

Maar een huurwoning vinden is wel makkelijker dan een koopwoning en je krijgt ook veel meer woning voor je geld. Het appartement wat ik huur kost zo'n 4 ton om te kopen. Ik kan maar een klein hypotheekje van 2.5 ton krijgen dus ik zou dat nooit kunnen kopen natuurlijk, maar ik kan het dus wél gewoon huren voor een schappelijke prijs. Dus als je graag veel waar voor je geld wil en geen omkijken wil hebben naar onderhoud is huren fijn. 

Ik had weinig keuze vroeger, dus nooit gekocht. De eensgezinswoning waar ik in woon (al ruim 20 jaar) is een heel leuk huis. Weinig verloop hier in de straat, de meeste mensen wonen hier langer dan dat ik er woon, zeker 30 tot 40 jaar.  Mijn buurman woont hier het minst lang en dat is dus ook al weer 13 jaar geleden.
Huur is op dit moment 500 euro, en ja het gaat ieder jaar omhoog, maar niet heel hard.
Daarentegen heb ik 5 jaar geleden alles nieuw gekregen, nieuwe badkamer, keuken en toilet. Je kon keuze maken uit een pakket met verschillende varianten en kleuren (keuze genoeg, voor ieder wat wils) en als je toch wat anders wilde dan kon dat ook, dan betaalde je het verschil bij. Zo heb ik hogere keukenkastjes gekozen.
En vorige winter kregen we spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zolderisolatie, nieuwe dakpannen, nieuwe dakkapellen. Ventilatie-systeem, nieuwe cv-ketel. Nou ja, het lijkt dus wel een promotiepraatje, maar ik ben super blij met mijn huurwoning. Nooit gedoe, en als er eens ergens lekkage is (dat had ik 7 jaar geleden), een belletje en het wordt gerepareerd (meteen een nieuw dak op de bijkeuken) en geen rekening.

Omdat ik dit huis zo leuk vond ben ik het meteen bij aanvang gaan beschouwen als 'eigen huis' dus gewoon opgeknapt zoals wij dat leuk vonden. Trap naar de zolder zelf laten plaatsen (nee je krijgt niet alles
En het voelt fijn dat als mijn inkomen ineens drastisch omlaag gaat of ik mijn baan verlies, ik nog aanspraak kan maken op huursubsidie ook.

En ja, ik had vroeger dus ook graag willen kopen, maar het kwam er toen niet van en nu ben ik wel tevreden zo.

Zakdoekje schreef op 18-06-2022 om 16:30:

Ik had weinig keuze vroeger, dus nooit gekocht. De eensgezinswoning waar ik in woon (al ruim 20 jaar) is een heel leuk huis. Weinig verloop hier in de straat, de meeste mensen wonen hier langer dan dat ik er woon, zeker 30 tot 40 jaar. Mijn buurman woont hier het minst lang en dat is dus ook al weer 13 jaar geleden.
Huur is op dit moment 500 euro, en ja het gaat ieder jaar omhoog, maar niet heel hard.
Daarentegen heb ik 5 jaar geleden alles nieuw gekregen, nieuwe badkamer, keuken en toilet. Je kon keuze maken uit een pakket met verschillende varianten en kleuren (keuze genoeg, voor ieder wat wils) en als je toch wat anders wilde dan kon dat ook, dan betaalde je het verschil bij. Zo heb ik hogere keukenkastjes gekozen.
En vorige winter kregen we spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zolderisolatie, nieuwe dakpannen, nieuwe dakkapellen. Ventilatie-systeem, nieuwe cv-ketel. Nou ja, het lijkt dus wel een promotiepraatje, maar ik ben super blij met mijn huurwoning. Nooit gedoe, en als er eens ergens lekkage is (dat had ik 7 jaar geleden), een belletje en het wordt gerepareerd (meteen een nieuw dak op de bijkeuken) en geen rekening.

Omdat ik dit huis zo leuk vond ben ik het meteen bij aanvang gaan beschouwen als 'eigen huis' dus gewoon opgeknapt zoals wij dat leuk vonden. Trap naar de zolder zelf laten plaatsen (nee je krijgt niet alles
En het voelt fijn dat als mijn inkomen ineens drastisch omlaag gaat of ik mijn baan verlies, ik nog aanspraak kan maken op huursubsidie ook.

En ja, ik had vroeger dus ook graag willen kopen, maar het kwam er toen niet van en nu ben ik wel tevreden zo.

Groot gelijk dat je blijft huren zo. Klinkt top! 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.