Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Hoeveel zakken restafval per week?

Sinds enige tijd betalen we in de gemeente waar ik woon een vast bedrag per afvalzak die we in de ondergrondse container gooien. We hebben enkel de mogelijkheid om schoon karton, glas en etensresten apart te scheiden (dan heb ik het echt over aardappelschillen en dergelijke, kattengrind/houtkorrels allemaal in de ondergrondse). Ik gooi (alleenstaand maar wel drie katten) zo'n twee zakken per week weg. Volgens de afvalapp kom ik daarmee op 97 zakken per jaar. Meer dan 39 zakken op jaarbasis wordt gezien als heel veel. Ik denk dan op mijn beurt; hoe kan je in hemelsnaam minder dan 1 zak per week hebben als je niet de mogelijkheid hebt om bijv. plastic te scheiden. Laat staan de lucht van de houtkorrels uit de kattenbakken bijv. Ik woon in een flat, buiten iets laten staan is niet echt een optie.


Vandaar dat ik mij afvroeg; hoeveel zakken restafval gooien jullie weg per week met een hoeveel persoons huishouden? En in hoeverre hebben jullie daarbij de mogelijkheid om wel of niet te scheiden?


ik heb zelf een zak restafval per week voor een gezin van vijf! De rest kan allemaal naar de milieustraat of apart opgehaald. 

Geen mogelijkheid om PMD te scheiden bij jullie? Hier is dat wel, en kom ik alleen op nog geen afvalzak per maand. Ik breng hem alleen weg als hij gaat stinken, dan is hij vrijwel nooit vol. Ik woon alleen.

Een kwart tot een halve zak restafval per week voor een gezin van 4. We scheiden gft, papier, glas en pmd.

1 kleine zak restafval, wij scheiden wel plastic, glas en papier, maar geen groen afval.
2 personen en 2 katten. De kattenbakken schep ik dagelijks uit en dat gaat in een klein zakje in de restafvalzak. 1x per week verschoon ik beide bakken helemaal. 

In jou geval zou ik dan 2 maten afvalzakken hebben waarbij ik dan in de eerste helft van de week de kleine vul, vervolgens in de 2e helft de grote gebruik en dan de kleine in de grote doe en in 1x weggooi. 

Je kunt pmd/papier/glas/kleding altijd scheiden. Alleen in sommige gemeentes wordt het niet opgehaald maar moet je zelf naar de milieustraat. 

Wij hebben iets meer dan 1 zak restafval per week met 4 personen. We scheiden gft, papier en glas.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

17-07-2023 om 17:28

5 persoonshuishouden. Geen afvalzakken hier maar kliko's. Sinds vorig jaar een voor gft, een voor pmd en een voor rest. Die laatste is 80 liter en wordt 1x per maand geleegd. Dan is hij nog niet halfvol. 

Maar inclusief pmd zou het flink meer zijn. 

Ongeveer 1 zak per maand met 2 personen.

We scheiden wel papier, plastic en glas. Groen gaat op de composthoop in de tuin.
De kat gaat naar toilet in de tuin.

Vooral de hoeveelheid pmd (plastic en blik*) is hier gigantisch. Dat is makkelijk nog eens minstens 1 zak per maand.

*Elke dag al minstens 1 blik katteneten onder andere.

Ik zou me trouwens niet teveel aantrekken van gemiddelden. Niet iedereen heeft 1 of 3 katten, niet iedereen eet hetzelfde en gebruikt dezelde producten, ... En als het systeem net in voegen is, is het ook maar de vraag op wat die onzin berekend is.

Plastic kun je hier naar een inzamelpunt brengen, dus dat doe ik altijd. 
Hier met 2 personen en 2 katten, ongeveer 1/2 zak per week.

Ik vind 2 zakken per week voor een alleenstaande ook echt als giga veel klinken.

Wij scheiden glas, papier, pmd en gft. Restafval hooguit 1 vuilniszak per maand. 
Het scheelt wel echt veel als je pmd apart kunt inleveren,  daar heb ik het meeste afval van.

Hier ook een kliko die 1 keer per maand geleegd wordt. Bij mij zit hij altijd wel vol.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

17-07-2023 om 17:35

Mischa83 schreef op 17-07-2023 om 17:20:

Je kunt pmd/papier/glas/kleding altijd scheiden. Alleen in sommige gemeentes wordt het niet opgehaald maar moet je zelf naar de milieustraat.

Als je ervoor naar de milieustraat moet, wordt het voor veel mensen erg lastig. Want die ligt meestal niet aan de hoek van de straat. Met je afvalzakken in de bus of op de fiets...

TO, zijn er geen verzamelcontainers voor pmd in jullie gemeente?

Coreopsis schreef op 17-07-2023 om 17:35:

[..]

Als je ervoor naar de milieustraat moet, wordt het voor veel mensen erg lastig. Want die ligt meestal niet aan de hoek van de straat. Met je afvalzakken in de bus of op de fiets...

TO, zijn er geen verzamelcontainers voor pmd in jullie gemeente?

Hier in de stad - wel België - heeft het toch ook jaren en jaren geduurd voor ze eindelijk aparte zakken maakten voor plastic.

Tot 5 jaar geleden moest het ook gewoon bij 't rest-afval.

In andere gemeentes was het vaak al 20 jaar apart, maar hier hadden ze duidelijk geen haast.

Sindsdien hebben we dus qua rest-afval minder dan de helft van vroeger  .

Sinds dit jaar moeten wij ook betalen per vuilniszak. Zitten nu op 12 zakken totaal (gezin van 3 + een hond en 2 katten). 
Wij hebben een kliko voor papier, pmd en groen. 
Voor de luiers en glas moeten we naar de algemene containers bij het winkelcentrum.
De kattenbak schep ik dagelijks uit en doe ik in een plastic zakje. Deze gooi ik in de restzak. Als deze vol is of gaat stinken gaat hij weg.
Moet er wel bij zeggen dat wij de prullenbak buiten hebben staan. 

gezin van 6. Komen uit op nog geen 1 vuilniszak per 2 weken. Kunnen wel PMD inleveren, dat scheelt veel. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.