Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Hoeveel graden in huis met een baby?

Wij hebben een baby van 7 maanden in huis, ik doe haar nu nog een dikke trui aan. 

Wanneer gaat bij jullie de kachel echt omhoog en hoeveel graden houden jullie dan aan? (En dan met name bij mensen met een baby)


Sparkling

Sparkling

18-09-2022 om 17:09 Topicstarter

Ik zit zelf te denken aan 18 graden (overdag) en 's nachts rond de 16 maar twijfel of dit niet te koud is...

Deze site (ziekenhuis) raadt aan tussen 16 en 18 graden https://www.antoniusziekenhuis.nl/naar-huis-met-je-baby-tips-voor-je-kindje dus dat lijkt me prima.
In Scandinavie laten ze baby's vaak buiten slapen . Wel goed aangekleed natuurlijk.

Sparkling

Sparkling

18-09-2022 om 17:40 Topicstarter

Ginevra schreef op 18-09-2022 om 17:18:

Deze site (ziekenhuis) raadt aan tussen 16 en 18 dus dat lijkt me prima.
In Scandinavie laten ze baby's vaak buiten slapen . Wel goed aangekleed natuurlijk.

Dank je wel! Tussen de 16 en 18 graden is voor in de slaapkamer, ik houd dan minimaal 18 aan voor in de woonkamer overdag. Ze begint ook met kruipen dus dat worden dan veel dekens op de koude vloer

Ik vind 18 graden best koud voor een baby'tje. Zeker als ze veel op de grond speelt en je een koude vloer hebt. Haar handjes worden dan snel koud. Zeker als ze nog kruipt. Maar anders ook wel. Een beetje afhankelijk van hoe actief ze is. Bij vloerverwarming, vloerbedekking of een heel groot kleed waar ze op speelt is dat natuurlijk minder een probleem. En je kan je kindje natuurlijk wel warm aankleden maar dan zou ik er wel voor zorgen dat je kindje door haar kleding niet beperkt wordt in haar bewegingsvrijheid. Ik zou investeren in kleding van dun en soepel maar wel warm materiaal. 
Iemand haalt Scandinavië aan als voorbeeld. Het gaat dan over buiten slapen met warme kleding en een warme deken. Dat is natuurlijk heel wat anders dan binnen afwisselend zitten, liggen en bewegen. In Scandinavië hebben de mensen het binnen over het algemeen warmer in huis dan in Nederland. Is in elk geval mijn ervaring.

Ik denk dat je niet zomaar kan zeggen dat 18 graden wel genoeg is of 22 te warm, ik noem maar wat. 
Veel is ook afhankelijk van je gevoel.  Hier overdag altijd 19 en in de avond naar 20-21.
Die de zon van de afgelopen maanden weken zit de warmte nog goed in huis.  Het is in de huiskamer nog niet onder de 21 geweest zonder dat de kachel aan is geweest.  Toch heb ik het vandaag de hele dag al koud, terwijl ik normaal met 19 graden geen probleem heb.  Het regent veel, de wind staat op de voorkant waardoor het kouder aanvoelt of zo. 
Ik denk dat je het zeker met een klein kindje per dag moet bekijken hoe warm je huiskamer moet zijn. Slaapkamer rond de 17 graden kan prima. 

temperatuur hoeft met een baby niet anders te zijn dan voor jezelf. Hooguit 1 laagje kleding meer dan jezelf. Dat geldt buiten maar net zo goed binnen.

Koude handjes valt meestal wel mee, ook op een wat koudere vloer. 

Baby is nu vijf maanden, maar in huis is het nog warm genoeg. Waarschijnlijk gaat de verwarming hier pas aan als de binnentemperatuur onder de 18 graden komt. Baby kan een extra laagje aan, doen we zelf ook als we het koud hebben en zo hebben we het met kind 1 en 2 ook altijd gedaan. 
Als de verwarming aanstaat, is het vaak niet hoger dan 19 graden en max op 20 als het echt winter is. We hebben deels vloerverwarming, dat scheelt ook met kruipen. 
In de slaapkamers staat de verwarming nooit aan. Maar de temperatuur komt daar ook niet zo snel onder de 16 graden. Lekkere warme pyjama aan en een dikke slaapzak is meestal wel voldoende. Werkte vorige maand met kamperen ook prima en toen was het sommige nachten 10 graden. 
Verder ga ik nooit af op de handjes, die voelen bij baby’s al snel koud, maar op hoe warm haar nekje is. 

hier een kind dat alle slaapjes overdag deed in een buitenhok,  zomer en winter,  een paar jaar lang. In lekkere dikke winterslaapzak zo nodig.  En mijn moeder breide mouwvestjes , die hebben we jaren gebr. Sterker nog, mijn moeder heeft afgelopen jaar voor mij nog zo'n ding gebreid.  Niet dat ik buiten in een hokje slaap maar het is zo lekker wanneer ik 's avonds in bed nog even zit te lezen.

Dorestad schreef op 18-09-2022 om 19:42:

hier een kind dat alle slaapjes overdag deed in een buitenhok, zomer en winter, een paar jaar lang. In lekkere dikke winterslaapzak zo nodig. En mijn moeder breide mouwvestjes , die hebben we jaren gebr. Sterker nog, mijn moeder heeft afgelopen jaar voor mij nog zo'n ding gebreid. Niet dat ik buiten in een hokje slaap maar het is zo lekker wanneer ik 's avonds in bed nog even zit te lezen.

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/lutje-potjes-in-een-lutje-potje
Kom je uit het Noorden? Een stel uit onze zwangerengroep gebruikte ook zo’n huisje. Ik had er als import-Groninger daarvoor nog nooit van gehoord.

Schemerlampje schreef op 18-09-2022 om 22:45:

[..]

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/lutje-potjes-in-een-lutje-potje
Kom je uit het Noorden? Een stel uit onze zwangerengroep gebruikte ook zo’n huisje. Ik had er als import-Groninger daarvoor nog nooit van gehoord.

Jazeker. Eind jaren tachtig zag ik het voor het eerst bij een collega van mij.  Tegenwoordig wordt het op meerdere KDV's ook gebruikt.  Hoe lang geleden was dat, die zwangerschap? Straks kennen we elkaar van die groep.

Dorestad schreef op 18-09-2022 om 22:49:

[..]

Jazeker. Eind jaren tachtig zag ik het voor het eerst bij een collega van mij. Tegenwoordig wordt het op meerdere KDV's ook gebruikt. Hoe lang geleden was dat, die zwangerschap? Straks kennen we elkaar van die groep.

In mei is ze 18 geworden. Ik was de eerste van de groep die beviel dacht ik. Was begin juni uitgerekend. Zou grappig zijn als we van dezelfde groep waren. Het was de cursus “samen bevallen”.

Schemerlampje schreef op 18-09-2022 om 22:52:

[..]

In mei is ze 18 geworden. Ik was de eerste van de groep die beviel dacht ik. Was begin juni uitgerekend.

Nee,  ik spreek over paar jaar eerder 

PriceyRook54

PriceyRook54

19-09-2022 om 09:50

Schemerlampje schreef op 18-09-2022 om 22:45:

[..]

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/lutje-potjes-in-een-lutje-potje
Kom je uit het Noorden? Een stel uit onze zwangerengroep gebruikte ook zo’n huisje. Ik had er als import-Groninger daarvoor nog nooit van gehoord.

Wat grappig dit, echt nog nooit van gehoord 

Ik ben overtuigd van de noodzaak en helende kracht van verse lucht en vitamine D, dus dit klinkt echt hartstikke logisch.

Ja, ik kende het ook alleen uit Scandinavië. Grappig dat het hier ook was.

Verder heb ik qua temperatuur niets anders gedaan voor een baby. Tussen de 18 en de 19 graden dus in de woonkamer en op de slaapkamer de verwarming niet aan.

Wij houden nu 19 graden aan. Nu ben ik een koukleum (maar wil minder stoken), maar baby grappig genoeg niet. Die heeft het echt snel warm! Dus het verschilt ook per kindje. Beweegt die veel, maar ook: wat is zijn natuurlijke thermostaatje hier wordt veel gekropen, heeft het daarnaast snel warm, dan wordt ze klammig en gaat soms echt zweten. Ze doet ook altijd haar sokken en sloffen uit, dus heeft wel altijd koude voeten... Ze draagt nu een romper met korte mouw, tshirt met lange mouw en een stevige broek. Buiten sloffen en een warme jas. In de winter gaat daar nog een trui of vest overheen, en in de wagen een voetenzak. Vloer vind ik niet erg koud. We hebben wel een kleed maar daar sjeest ze al gauw vanaf. Slapen doet ze in een dikke slaapzak nu, dat wel. En dan zonder mouwen. Ik denk dat we in de winter tot 18 en misschien zelfs 17 graden gaan, lager dan dat niet, voor ons allemaal. 

Heeft jouw kindje het snel warm of koud? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.