Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Hoe word ik een plantenmoeder?

Ik droom altijd van een huis vol bloemen en planten. Heb alleen geen groene vingers. Soms doe ik weer een poging en haal een plant in huis. Op de een of andere manier gaan ze altijd dood. Laat ze verzuipen of laat ze te droog. Zelf een catus overleefd het niet bij mij.
In de woonkamer heb ik een plek waar ik graag een plantenkas (Ikea greenhouse cabinet) wil maken. Zou zonde zijn als alles het niet overleefd.
Hebben jullie tips voor mij om een goede plantenmoeder te worden. Dan kan ik misschien ooit zo mooie kas in huis maken.


Oh, bij mij ging ook alles altijd dood. Inmiddels gaat het best goed. Ik doe twee dingen:
1) een vast water-geef-moment. Staat zelfs in mijn agenda. Soms sla ik over hoor, maar dan is er een vast moment waarop ik er aan denk.
2) ooit gelezen dat het beter is planten soms een flinke plens te geven dan heel vaak een beetje. Dan groeien de wortels dieper. Daarom ook zeker niet iedere week. Uitzondering zijn vetplanten, die moeten soms een klein beetje. 

Misschien heb je iets aan de kamerplanten cursus? 

Van groentje naar groene vingers
Droom jij ook van jouw eigen urban jungle in huis, maar heb je geen idee hoe je al deze groene vrienden moet verzorgen? Geen zorgen, met onze gratis online kamerplantencursus komt jouw groene droom uit!

Van groentje tot expert, deze cursus is voor iedereen en bestaat uit twee delen die elk verdeeld zijn in verschillende lessen. Om de dag ontvang je per mail een nieuwe les die je online kunt volgen op het moment dat voor jou uitkomt. Zodra de les is afgelopen kun je alles nog eens rustig teruglezen in de bijpassende blog. En heb je even geen tijd om de les te bekijken? Geen probleem, je kunt alle lessen terugkijken en -lezen wanneer het jou uitkomt!
Gratis online kamerplantencursus | Intratuin

goed kijken naar waar planten behoefte aan hebben. Wel zon/Geen zon. Direct zonlicht/Indirect zonlicht. Veel water/Geen water. Bemesten of niet. 

kunstplanten, er zijn hele mooie.

Dat jouw planten doodgaan, kan ook aan het glas in je woning liggen. Dan kunnen bepaalde UV-stralen jouw planten verbranden. Daarmee bedoel ik dan de planten die vlak naast het raam staan, niet de planten die drie meter van het glas staan.

En denk er ook aan: er worden meer planten gedood door teveel dan door te weing water. Voor de rest: inderdaad, cursusje volgen, Google raadplegen en vooral ... veel liefde geven.

Succes, TO! 

Ik heb wel een tip: gebruik die vingers! Steek ze in de aarde en voel hoe vochtig de aarde is. Dus niet lukraak water geven, maar naar behoefte. Bij kortere dagen, meer of minder licht (verder van het raam), dagen met minder of meer zon, plastic pot of terracotta pot, grootte van de pot (groter houdt meer water vast), soort plant (grootbladig, stekels, dik/vetbladig, behaard, epifyt) etcetera kunnen er verschillende waterbehoeften zijn.

Sommige planten willen vaak kleine beetjes want die willen niet te droog en niet te nat, sommige planten willen soms een plens en tussendoor opdrogen, sommige willen natte voeten (de meeste planten kunnen daar absoluut niet tegen). Ik heb veel in de categorie “soms een plens en tussendoor opdrogen” want dan kan ik de bulk van mijn planten 1x per week navoelen en water geven. Ik heb er 100+. 

Het helpt om regelmatig met aandacht naar je plant te kijken. Hoe die eruit ziet. Een plant communiceert door de stand van het blad, bladval, of door juist glimmend van genoegen te gaan groeien en bloeien. In het groeiseizoen niet vergeten te mesten en water altijd op kamertemperatuur geven. Het zijn tropische kindjes, die moet je babybadwater temperatuur geven. 

Begin ook vooral met makkelijke planten die je niet met een vergissing dood krijgt. Dus geen calatheas, maar tradescentia, graslelie, pannenkoek. Monstera kan ook wel stootje hebben.

Ik heb een oude plant op hydrokorrels gezet en de baby's van die plant ook. Later nog een plant op hydro erbij gekocht. Overal staan watermeters in en bovenin zit een dopje met maandaanduiding. Als ik voeding heb gegeven draai ik het naar die maand zodat ik niet teveel voeding geef.
Vind het ideaal, geen last meer van rouwvarenvliegjes of wortelrot.

Neem heel makkelijke planten (bv sanseveria: praktisch onverwoestbaar) of heel communicatieve planten (bv spathiphyllum: als de bladeren hangen verzuip je 'm en dan trekt hij zo weer bij). 

Springtouw

Springtouw

09-10-2023 om 20:33 Topicstarter

Wat een boel tips, daar heb ik echt wat aan. Nooit geweten dat er een cursus was, die wil ik wel gaan doen.
Dat het een bepaald glas ook invloed heeft, wist ik ook niet.
Zal eens naar de makkelijk planten kijken die genoemd zijn.

En wat de één makkelijk vindt, vindt de ander weer lastig. De planten die het bij mij het best doen zijn sierasperge en watercacao, terwijl die als lastig bekend staan, en mijn monstera wil maar niet echt gaan shinen en mijn eerste graslelie had ik binnen 3 weken om zeep geholpen. 
Ik vond mezelf ook niet best met planten, ik heb nu een app die me vertelt wanneer wat water moet (planta) en een vochtmeter (zo’n simpele met een wijzertje) en ik denk dat het nu veel beter gaat gaan. In de meeste gevallen is de grond van mijn planten nl nog te nat als de app zegt dat het weer water tijd is, dus blijkbaar geef ik standaard teveel. Ben benieuwd of ze op gaan knappen de komende tijd. 
Verder zijn de boeken van Mama Boranica leuk en leerzaam en is het (vind ik) leuk om lid te worden van een Facebookgroep over kamerplanten  

Ik zei vanmiddag tegen mijn dochter toevallig hetzelfde, dat ik zo'n slechte plantenmoeder ben haha..
Maar bij mij ligt het er denk ik aan dat ik ze niet in de potgrond zet maar zo met het binnenpotje in de pot. Toch maar eens wat meer moeite doen denk ik.

Door heel veel te proberen en fouten te maken en af en toe succes. Meestal eindigt een plant tenslotte door een foutje of slordigheidje, dus ik zou iets niet te snel als falen beschouwen.

Mijn voorstel is de Drakenklimop als begin. Mooie plant. Eerder droog dan nat houden. In verschillende varianten verkrijgbaar en makkelijk te stekken.

Sansevieria Laurentii (vrouwentong) is niet dood te krijgen. Die overleven het zelfs in studentenhuizen waar die alleen maar bier krijgt. Water te veel, geen probleem, water te weinig, geen probleem. Hij stekt ook heel makkelijk, dus je kunt er makkelijk meer planten van maken. Op marktplaats kun je er misschien wel eentje vinden (eens gelezen dat planten kopen bij een tuincentrum heel slecht is voor het milieu, maar daar weet ik verder het fijne niet van).

Ik heb twee lepelplanten die het goed doen, eentje is al meer dan 25 jaar oud. Zodra de bladeren gaan hangen, krijgt hij water. Verder doe ik er niets aan. En er komen bloemen in, dus blijkbaar doe ik iets goed.

Maar ik ben ook een peperomia aan het vermoorden. Hij krijgt echt heel weinig water (1x per 2 weken een klein beetje), maar er groeien paddenstoelen in, dus blijkbaar is de grond toch te nat.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.