Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Eten garen in groenafval

we hebben gisteren en vandaag het nodige snoeiwerk gedaan. Na het snoeien is alles gehakseld en we hebben nu een kuub fijn groenafval. Dat gaat broeien.  Vorig jaar hebben we de kerntemperatuur gemeten: ruim 70 graden. En pats, opeens heb ik bedacht dat we er misschien eten in kunnen garen.  Heeft iemand een idee wat we kunnen doen? Het staat hier echt dagen te broeien, ik zou graag experimenteren. 


70 graden is niet echt hoog om eten te garen. Daarnaast: hoop extra moeite, hoe wil je het met hygiëne doen, enz?

Creatief bedacht. Dat wel.

Geen flauw hoe te doen. Maar ik ken het van de groen kliko in mijn vorige huis. Allemaal grasmaai afval, ook broeien. Daar kan vast wel iets mee te doen. Pressure equals energie. Een groot (vooral hoog) vat volstoren met groenafval (biologisch), en tadah. Maar hoe verder geen flauw idee.

Google eens op recepten hooikist, wellicht kan je daar wat mee. 

Dorestad

Dorestad

08-10-2022 om 16:15 Topicstarter

Ramon Beuk deed iets met ziplock zakjes in de oven met 70 graden.  Dus zoiets.
Vrienden van ons hebben wel eens lamsbout langzaam gegaard in onze oven,  80 graden.  
Ik zou het willen proberen met een stuk Mangalica spek dat ik in de diepvries heb en waar ik eigenlijk niet goed weet wat ik er moet. Puur voor de aardigheid eens testen

Tuinplant schreef op 08-10-2022 om 16:10:

Google eens op recepten hooikist, wellicht kan je daar wat mee.

Dit is ook wat ik bedacht. Mijn moeder bracht bijvoorbeeld 's ochtends rijst met een afgemeten hoeveelheid water aan de kook en dat ging dan volgens de hooikistmethode de rest van de dag in bed - lekker ingepakt onder het dekbed. 

Met een beetje mazzel is je bed dan ook nog een beetje voorverwarmd als je erin kruipt! 

Dorestad schreef op 08-10-2022 om 16:15:

Ramon Beuk deed iets met ziplock zakjes in de oven met 70 graden. Dus zoiets.
Vrienden van ons hebben wel eens lamsbout langzaam gegaard in onze oven, 80 graden.
Ik zou het willen proberen met een stuk Mangalica spek dat ik in de diepvries heb en waar ik eigenlijk niet goed weet wat ik er moet. Puur voor de aardigheid eens testen

Als test lijkt rund of lam me veiliger. Varken moet echt goed gaar zijn. 

Wat mij het grootste probleem lijkt is dat je je eten in het midden van de hoop moet brengen, zodat er rondom warmte is. Maar daarmee maak je de hoop losser en gaat minder broeien. Dus dan kun je dit twee, drie keer doen en dan ben je de warmte kwijt, denk ik.

In de motor van de auto  google maar eens.  

Goede verwarming helemaal klimaatneutraal!

Viva-amber schreef op 08-10-2022 om 17:59:

In de motor van de auto google maar eens.

Wat dacht je van een drie-gangen menu uit de vaatwasser? 


Vaatwasservoorgerecht.jpg


Vaatwasservoorgerecht2.jpg


Vaatwasservoorgerecht3.jpg

(Gekopieerd van culy.nl)

Dorestad

Dorestad

08-10-2022 om 19:33 Topicstarter

yette, ik had een keer een boekje uit de bibliotheek over inmaken in de vaatwasser. Ik denk er nog even over na wat we gaan proberen. De broei moet nog beginnen. We kunnen er komende week wel heerlijk omheen staan en warmte straling voelen, dat weet ik nog van vorig jaar. 

dit topic doet me denken aan een EcoStoof. Die kan je trouwens ook zelf maken.

ecostoof-vulling.jpg

Dorestad

Dorestad

08-10-2022 om 22:18 Topicstarter

we gaan de komende week onze laatste stoofpeertjes er een poos inzetten.  En misschien ook nog wat appels.  

Doet mij denken aan een sous vide bereiding. Je kunt groenten of vlees vacumeren met kruiden en specerijen en geruime tijd in de broeiberg leggen. Lijkt mij een leuk experiment voor bereidingstijden zou ik bij sous vide recepten kijken die zijn best lang.

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-10-2022 om 23:37

Dorestad schreef op 08-10-2022 om 19:33:

yette, ik had een keer een boekje uit de bibliotheek over inmaken in de vaatwasser. Ik denk er nog even over na wat we gaan proberen. De broei moet nog beginnen. We kunnen er komende week wel heerlijk omheen staan en warmte straling voelen, dat weet ik nog van vorig jaar.

Ik zou het wel vacumeren voordat je het in de berg legt. En zoals eerder aangeven, zoeken op vaatwasser recepten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.