Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Ervaringen en tips wasnoten/zeepnoten gezocht .

wasnoten.jpgDe titel zegt het al . Hebben jullie ervaring met wasnoten . Hoe bevalt het ? Wordt de was wel schoon ? Is het wel goed voor de wasmachine en voor je wasgoed ?

Ik vind het nog vrij duur .  Waar kopen jullie het ?

Vreselijk vond ik het… Nee. Niet voor ons. Vond niet dat mijn was fris was en ook nat hout, griezels.

SophisticatedCaribou75

SophisticatedCaribou75

04-05-2022 om 10:49

Ik wist niet van het bestaan hiervan voor jouw topic. Ik lees dus even mee, want ik zou graag milieubewuster willen wassen.

Edit: deze is in elk geval niet duur. In de reviews gebruiken mensen er etherische olie bij voor de geur.

https://www.biggreensmile.nl/products/ecozone-zeepnoten-100-wasbeurten/zonesoapnuts100.aspx?productid=zonesoapnuts100&utm_source=google&utm_medium=merchant_centre&utm_campaign=merchant_centre&gclid=Cj0KCQjwyMiTBhDKARIsAAJ-9VtyI-0tZydRQNOAveJ1GhcrGEiV8-7VbdAnDaqV1ATuT9MZ3u7_pHkaAo4XEALw_wcB

Wel eens geprobeerd, had mijn twijfels of het echt wat deed. Bovendien stond het me tegen dat die noten ver weg gehaald werden. Ook niet echt goed voor het milieu.
Daarna een poos zelf wasmiddel gemaakt van Marseille zeep, dat werkte wel goed.
Hoorde laatst ook iets over wassen met klimop. Dat is een stuk duurzamer, maar nog niet geprobeerd.
Nu geef energie om me op andere dingen te richten, dus het is weer versloft, terwijl het eigenlijk heel weinig werk was.

Volgens mij kan er uit een test van de consumentenbond dat die noten (en van die waseieren) net zo goed werken als wassen met water. Ik heb het wel eens gekregen en geprobeerd, maar het werkte niet echt. 

Vond dit bij de Consumentenbond: Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

bluemagicball_2.jpgEr zijn allerlei alternatieve producten voor wasmiddelen. Vaak met de bewering ‘milieu- en huidvriendelijk’. Het zijn meestal vrij eenvoudige producten, met 1 of 2 ingrediënten. Ze bevatten bijvoorbeeld oppervlakte-actieve stoffen, waardoor ze vetvlekken kunnen wegwassen.

Ontbrekende ingrediënten

Een aantal ingrediënten die wel in wasmiddelen zitten ontbreken vaak. Denk aan enzymen om andere soorten vlekken te verwijderen. Maar ook waterontharders, kleurbeschermers en witmiddelen.

Een wasmiddelvervanger kan wat doen voor je was, zeker als deze niet zo vies is. Maar na een tijdje kun je zien dat de kleuren vervagen, of dat de was grauwig wordt. Je kunt ook last krijgen van kalkaanslag.

en:

Er zijn verschillende soorten wasballen:

  • Zo heb je wasballen die werken met zilverionen. Zilverionen doden bacteriën, dus dit zou tegen luchtjes in je wasgoed kunnen werken. Na onze test zijn we daar niet van overtuigd. Bovendien is gebruik van de bal niet milieuvriendelijk maar juist slecht voor het milieu. Lees onze eerste indruk van de Blue Magic Ball.
  • We testten de Ecowasbal, die gevuld is met keramische deeltjes. Hiermee wordt spanning aan de oppervlakte van het water verlaagd. Het weekt vuil los van de vezels. Je gebruikt hem in combinatie met 15 ml wasmiddel. Maar met of zonder Ecowasbal wassen maakt niets uit. In onze test is het wasresultaat van 15 ml wasmiddel met en zonder bal gelijk.
  • De Eco egg is gevuld met zwarte bolletjes van tourmalijn, die vuil los zouden weken. Witte bolletjes zouden zuurstofmoleculen ioniseren waardoor vet voorzichtig uit de was wordt opgenomen. We vergeleken het ei met een wasmiddel van Ariel. En helaas, het ei weet niet te overtuigen. Ook de Deense Consumentenbond testte het Eco egg en ziet weinig effect bij het wassen.

Wasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponine, een natuurlijke stof die de oppervlaktespanning van water verlaagt. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen. Zo zou vuil beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed.

Onderzoek van de Duitse Consumentenbond liet zien dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Je moet ook een aparte ontharder gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Het is niet beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel en je bent naar verhouding duur uit. De Deense Consumentenbond concludeert zelfs dat wassen met alleen water de vlekken beter verwijdert.

wild-flower

wild-flower

04-05-2022 om 12:42 Topicstarter

SuzyQFive schreef op 04-05-2022 om 12:21:


Bedankt voor de link . Komt er niet zo goed af dus.

ik gebruik wasmiddel van Ecover en Method.  Die claimen ecologisch te zijn. Ik moet het maar geloven 
Ik vind ze wel lekker ruiken en prima wassen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.