Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Chaos en opruimen

Het is zaterdagochtend en ik zucht weer eens over de chaos, er is een zekere mate van ontploffing zeg maar. Niet zodanig dat er niemand binnen mag komen, maar opgeruimd is het niet.
We hebben een vrij klein huis, houden van creatieve dingen, kinderen van 10 & 12, autisme (sindskort wordt dit heel duidelijk bij oudste), triggers & trauma door verleden bij kinderen, ook bij opruimen speelt dit, kleine kamertjes die bij oudste ook altijd vol is en vol chaos....

Het gaat vooral om spullen / speelgoed wat blijft liggen. Of het wordt wel opgeruimd, maar dan staat er een bak gravitrax, een ander soort bak met lego, er staat een bak / snijmat / miniatuur huis in wording waar al 2 weken niet naar gekeken wordt. 
Slaapkamer is eigenlijk vol, dus het blijft maar hier staan. Kind overziet het niet, dus naar binnen schuiven bij haar slaapkamer is geen oplossing denk ik.

Oja en die vele schoenen en tassen 

Ik kan wel wat input gebruiken, wat is jullie ideale opruimhack? Ideale kasten? Routines? Tips voor opruimen & autisme? 


Eens stevig de kasten doorgaan en spullen weg doen is een optie, daar zal ik in mijn vakantie eens mee aan de slag gaan. 

Brand maar los!


dat laatste vooral en dan eerst de kast weg doen, besluiten hoeveel kasten je wil hebben en dan dus zo opruimen dat je spullen er in passen.
Zo ben ik van een overvol huis naar een leeg en opgeruimd huis gegaan en was verhuizen 3 jaar geleden met 2x een busje vol zo gepiept.

Ik kom, ik ben (niet altijd geweest maar sinds Corona wel) dol op opruimen en ik durf inmiddels te zeggen dat ik er ook goed in ben.
Mijn tips lijken misschien duf maar het kan helpen:
-in 1 x het hele huis opruimen is onmogelijk dus begin klein, bijvoorbeeld met een kast
-zet zakken dozen of kratten neer, eentje met wat weg kan (vuilnisbak, stort, goede doel, kringloop) omdat het kapot is of je het niet meer gebruikt en eentje wat je houden wil. (En in dat laatste wees een beetje streng voor jezelf; je hebt echt geen 35 paar sneakers, 12 tennisraccets en 56 tassen (ik noem maar wat) nodig.
-zorg voor overzicht door spullen die bij elkaar horen bij elkaar te doen ipv door het hele huis
-wat je geheid tegen gaat komen (ik heb met mijn moeder het hele huis van zus opgeruimd, groot huis met 5 personen en ze zijn rommelig en we zijn overal sokken tegen gekomen. Echt door het hele huis 😁) is losse sokken. Daar heb ik (ik had dat uit een tijdschrift dus niet zelf verzonnen) het volgende op bedacht: Tindersokken, een bak met alle losse sokken erin en dan kijken of je een match vind . Plak overigens een sticker met 'tindersokken' op die bak, voor de duidelijkheid en het is ook grappig)

Succes !
(Noem me een nerd maar nu heb ik zin om te helpen  )

Haha tindersokken, mooi! Bij ons heet het de bak voor weessokjes 🙃

tips hierboven zijn erg nuttig. vooral veel weg kunnen doen is eerst belangrijk. En vervolgens: zorg dat alles wat je houdt,  een vaste plek heeft. En leer iedereen aan om dingen terug te zetten naar waar ze horen.
Voor schoenen en tassen hebben wij zo’n grote IKEA vakken kast (kallax) met bakken. Twee bakken per persoon voor schoenen (overige schoenen in de slaapkamer kast), en de overige bakken zijn voor tassen, sjaals, wanten, petjes enzovoort. 
Tassen voor sport en school aan een kapstok in de eigen slaapkamer. 

OperaQueen schreef op 20-04-2024 om 12:11:

:Tindersokken, een bak met alle losse sokken erin en dan kijken of je een match vind . Plak overigens een sticker met 'tindersokken' op die bak, voor de duidelijkheid en het is ook grappig)

Succes !
(

Wij hebben op die bak 'weeshuis' staan.

Wat hier perfect werkt is in de woonkamer een grote la voor ieder kind. Alles wat ik vind omdat het in de woonkamer blijft liggen gaat in die la. Zijn de kinderen iets kwijt dan weten ze waar ze als eerst moeten kijken en eens in de zoveel tijd, meestal in een vakantie, dan ruimen de kinderen hun la op.

Niet oas in de vakantie op gaan ruimen, maar iedere dag/ week iets. Als je te enthousiast begint zit je opeens midden in stapels die wegkunnen/ moeten blijven / weet niet. En dan overzie je het niet meer. Doe een kast, en ga dan de rest van de dag trots naar die kast kijken. (als je vol enthousiasme meteen aan de volgende kast begint bestaat de kans dat je het moe wordt, overzicht kwijtraakt en er helemaal mee stopt. En dan raak je niet meer verder

opruimbakken labelen! Labelmaker is leuk maar etiketten en dikke pen werken ook. 

Eens met nlies. Elke dag een beetje/kastje/la werkt veel beter dan in 1x een grote opruiming. Dan zit je op den duur in een hoekje te huilen.
Voor kinderspeelgoed: iets handigs van IKEA aanschaffen en vol is vol. Als er iets bijkomt,moet er iets anders verkocht/weggegeven worden.
Poppenhuizen (in aanbouw of kant en klaar) kunnen misschien op de kinderkamer worden bewaard/gebruikt?.....O nee die is vol lees ik.
Misschien eerst beginnen de kinderkamer op te ruimen/leger te maken? Je kunt niet van je huis een speelgoedwinkel maken, dat is onwerkbaar.

Voor je eigen spullen: hou een aantal van ieder artikel aan. Bijvoorbeeld niet meer dan 14 paar sokken, enz. vul maar in.
Dingen waar je moeilijk afstand van kan doen i.v.m. emotionele waarde? Maak er een foto van en sla die op of print hem uit.

Succes! (voor mij werkt echt het la/kastje/enz.-systeem heel goed. Concreet en overzichtelijk.

Wat zou mij als kind ertoe hebben kunnen brengen om mijn spullen op te ruimen (dat viel best wel mee overigens).

Ik denk: "als je me nu even helpt met opruimen, hebben we dadelijk tijd om samen naar de markt te gaan voor patat, een lekkerbekje of een ijsje. Lijkt dat je wat?"

Voor mij werkte het het beste om een keer een container te huren en alle overbodige zooi weg te gooien.  We hebben in een week het hele huis leeggehaald, wat was dat een verademing! 
Daarna hebben de resterende spullen een goede duidelijke eigen plaats gekregen in huis. 

Nu doe ik ook de methode laatje voor laatje opruimen, maar ik had het toch echt eerst nodig om veel in 1x weg te kunnen doen. Er kwam anders geen einde aan het continu opruimen/chaos/onoverzichtelijkheid. 

@To:
Herken gedeeltelijk wat je schrijft. Zelf mentale problemen, partner ass/adhd, stiefzoon ass; daarnaast partner en ik ook creatief bezig op verschillende vlakken dus er komt redelijk wat materiaal binnen wat vervolgens niet direct verwerkt wordt.
Naast vaste routines (altijd vlak na het eten de afwas doen), helpt het voor ons om samen op te ruimen. Dus samen met partner een volledige kast onder handen nemen, of samen met stiefzoon zijn kamer uitmesten.
Voor mijn partner en stiefzoon is het moeilijk om aan zo'n dingen te beginnen en helpt het wanneer ik erbij ben. 
Omgekeerd ook, deze week had ik het lastig en nu zie ik bv. nog afwas staan van drie dagen geleden. 

Nog een tip: dingen weg doen. Voor partner is dat regelmatig haar kleerkast leeghalen en zien wat ze kan verkopen of weggeven. Met stiefzoon gaan we jaarlijks in november door zijn speelgoed en selecteren we waar hij te oud voor geworden is.

Evaluna

Evaluna

20-04-2024 om 13:57 Topicstarter

Wat een reacties al! En goede tips, fijn. 
Een container is hier nog niet nodig, zoveel spullen heb ik ook weer niet.
Per kast beginnen ben ik ook van plan, in de vakantie heb ik meer energie, vandaar dus die planning. Maar misschien kan vanmiddag al vast een keukenkastje, dat scheelt weer. 

Kinderkamer leger maken denk ik ook aan. Al wordt het maar tijdelijk op zolder gezet. Giga verzameling van potloden en viltstiften en nu is ze bezig een verzameling van knotjes wol aan te leggen. Bakken lego staan er ook nog. En dan nog een boel gerommel. Ben al jaren met haar bezig. Veel bakken aangeschaft, samen met haar opruimen en dat vaak herhalen, maar het kwartje valt niet en er slipt dan toch weer spullen bij. 

En dan nog de spullen die zwerven door het huis. Ik heb ook gedacht aan een bak per kind en daar alles in te kieperen. Maar vrees ook dat die bak ook chaos wordt.

Weessokken, ook leuk 😁...

Evaluna

Evaluna

20-04-2024 om 13:58 Topicstarter

Ik ga nog eens bij Ikea kijken voor handige bakken / kasten. Ook wel een goed idee.

Evaluna

Evaluna

20-04-2024 om 13:59 Topicstarter

Een schoenen kast en meer haakjes op de slaapkamers voor tassen ga ik ook naar kijken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.