Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Zoon is vaak ziek, wat kan het zijn?

Mijn zoon van 12 is heel vaak ziek. De afgelopen maanden wel een week  per maand. Hij is dan lamlendig, heeft hoofdpijn, keelpijn, is misselijk en ligt als een zielig hoopje op de bank. Van het ene op het andere moment voelt hij zich beter en is er niks meer aan de hand. Zo kan hij ‘s ochtends ziek zijn, om een uur of drie ineens beter en ‘s avonds in staat om te sporten. De rest van de tijd is hij fit en sportief. Er is van alles uitgesloten via een bloedtest, maar ik zou toch willen weten wat er aan de hand is en hoe we het ziek worden kunnen voorkomen. De huisarts weet het ook niet. Iemand enig idee?

Wat vindt je zoon? Al een gesprek met hem gehad?

Hoe gaat het op school? Vindt hij het spannend om naar de middelbare school te gaan? Of zit hij al op de middelbare school en zit hij daar toch niet lekker op zijn plek?

Lichamelijke klachten kunnen ook een uiting zijn van emotionele of psychische problemen. Iets wat voor jou misschien niet zo groot is, maar voor je zoon wel.

Zijn de klachten te koppelen aan voeding?

Broos

Broos

16-03-2022 om 11:57 Topicstarter

Hij zit goed in zijn vel, vindt school en sport leuk en spreekt vaak af met vrienden. Hij baalt enorm van het ziek zijn omdat hij zich rot verveelt thuis. We eten gezond, hij zou iets meer groenten mogen eten maar overall is dat geen oorzaak volgens de huisarts. 
Overigens was hij altijd al redelijk vaak ziek, zo eens in de twee/drie maanden, maar de afgelopen maanden is het wel meer geworden.

wat was de reden dat gij in het verleden vaak ziek was? is daar ooit een oorzaak voor gevonden?

ook bij jongetjes van 12 verandert er hormonaal en lichamelijk veel. kan het niet gewoon een (tijdelijke) verergering van de klachten zijn?

daarnaast, een 12 jarige kan zijn gevoelens vaak niet goed onder woorden brengen. er kan gewoon ook iets in zijn onderbewustzijn wat opspeelt. 

wees blij dat er niets uit de onderzoeken is gekomen.

wat zijn nu de afspraken met de huisarts?

Onze dochter was ook vaak ziek. Van hoofdpijn, keelpijn tot bronchitis en longontsteking aan toe. 3x per jaar echt wel week ziek. 
 Ineens is ze er overheen gegroeid lijkt wel. Zelfs covid gaf weinig klachten. 

Misschien gaat het over.

AttentiveCobra73

AttentiveCobra73

16-03-2022 om 16:00

migraine ?

Broos

Broos

16-03-2022 om 17:57 Topicstarter

Ik ben natuurlijk blij dat er niks ernstigs uit het bloedonderzoek is gekomen. Maar dat neemt niet weg dat hij heel vaak ziek is. Sinds september al zes keer. Iets psychisch is natuurlijk niet uit te sluiten, maar daar wijst op zich niks op. Buiten de dagen dat hij ziek is is hij vrolijk en zit goed in zijn vel. Migraine is het ook niet. 
We hebben volgende week weer een afspraak met de huisarts, maar omdat die ook een beetje zoekende is dacht ik hier misschien herkennen te vinden.

ik zou ook meteen migraine denken… dat geeft vaak hoofdpijn en misselijk. Je voelt je dan ook ontzettend lamlendig. Ik had het ook als kind (en nog steeds als volwassene), maar het was lang onduidelijk dat dat het was. 

Broos

Broos

17-03-2022 om 10:30 Topicstarter

Misschien toch nog een keer laten checken op migraine dan...

Er is geen bloedtest of iets dergelijks voor migraine. Ik ben zelf als kind verwezen naar de kinderneuroloog en die stelde de diagnose op basis van mijn klachten/verhaal. Dus echt “aantonen” of “uitsluiten” kan niet echt, een gespecialiseerde dokter kan wel aangeven of het er wel of niet bij past. 
Ik krijg ook een soort keelpijn bij migraine, al is dat meer een misselijk gevoel/ alsof mijn keel wordt dichtgeknepen. 

Mijn oudste had zoiets ooit, als basisschoolkind. Geen last van de keel maar wel heel moe en flinke hoofdpijn. Oudste bleek een bril nodig te hebben voor veraf. 
Zo maar een andere optie. Vanaf dat moment 'testen' wij geregeld het zicht. Zodat we er op tijd bij waren als een hogere sterkte nodig was. 

Broos

Broos

17-03-2022 om 17:14 Topicstarter

Dank, ik neem jullie suggesties mee naar de huisarts!

Bij migraine kun je letten op de volgende signalen voorafgaande aan of tijdens de hoofdpijnfase:

  • Actiever dan normaal (beetje hyper)
  • Verstoord slaapritme: ineens heel vroeg wakker of juist extra slapen
  • Meer dan normaal zin in extra koolhydraten en/of verlies van eetlust
  • Concentratieproblemen
  • Problemen met praten: superdruk praten of juist niet op woorden kunnen komen
  • Veel dorst en/of vocht vasthouden
  • Stoornis met zien: lichtflitsen, zigzagstreepjes, niet goed kunnen zien met 1 oog
  • Diarree of juist verstopping

Je hele systeem ligt overhoop bij migraine. 

Herkenbaar, mijn dochter was rond die leeftijd ook heel vaak ziek. Een aantal maal had ze ook wel aanwijsbare dingen zoals keelontsteking of blaasontsteking maar ook vaak was ze 'gewoon' ziek met allerhande klachten. Het enige wat de dokter aangaf is dat haar weerstand vanwege het ziek zijn waarschijnlijk heel laag is geworden waardoor ze weer eerder ziek werd. Dit heeft ongeveer een jaar geduurd en daarna ging het weer beter, al is zij nog steeds van de 3 kinderen hier thuis het meeste ziek. Zij heeft ook als enige van het gezin voor de tweede en nu zelfs voor de derde keer Corona gekregen. Schijnbaar is zij erg gevoelig voor allerhande virussen. Heel vervelend maar volgens de huisarts weinig aan te doen (op gezond leven na). 
Overigens zou ik zeker kijken naar migraine. Ik heb daar zelf in de puberteit veel.last van gehad, en nog steeds af en toe. Hormonen kunnen daar een grote rol bij spelen. Keelpijn herken ik niet als symptoom maar hoofdpijn, misselijkheid en lamlendigheid wel en het kan inderdaad zo opkomen en ook weer zo over zijn, maar ook dagen aanhouden. Al vind ik een week wel.lang voor migraine  

Zijn zijn holtes wel eens bekeken, door bijv. de KNO-arts? Ik was zelf ook veel en vaak ziekig, en dat bleek samen te hangen met een gevoelig neusslijmvlies dat continue vergroot was. Daardoor zaten mijn holtes vaak vol vocht en was het met ieder licht verkoudsheidsvirusje, dat bij een ander nauwelijks klachten gaf, feest. Nadat ik dat heb laten behandelen werd het een stuk beter. Geen idee of het echt bij zijn klachten past, maar wilde toch het idee geven.

Broos

Broos

18-03-2022 om 18:31 Topicstarter

Dank voor jullie suggesties, die ontstoken holtes doet me denken aan allergie, hij heeft best veel last van hooikoorts. Misschien dat ook eens laten checken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.