Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Second Opinion - wie heeft ervaring?

Ik heb een vraag over het aanvragen van een second opion. Stel.... ik woon in Tilburg. Ik slik 5 soorten pillen voor één aandoening. Ik ben vaak moe. Uiteraard met de arts in Tilburg besproken maar die vindt het allemaal prima medicatie. Na aandringen hebben we van één medicijn iets naar beneden gedaan (wat niet meeviel met alle onttrekkingsverschijnselen) Er zijn mensen van een hobby die ik eens in de maand zie en die zagen METEEN verschil. Veel meer leven, minder sloom, ogen open ipv half open. 

Maarja bij alle tegenslagen in het leven hoor ik: medicijn X kan wel weer iets hoger. En ik wil weer gaan werken, wat de arts mij ontraadt, en dan heb ik ook geen zin om bij elk beetje stress of elke overleden oom of tante te horen: medicijn X moet maar wat hoger. 

Eigenlijk zou ik graag een second opinion willen. En mijn familie OOK want zij zien ook een enorm verschil. Maar ik moet echt opnieuw leren met emoties omgaan zonder al die pillen en dat kost echt tijd. 

Maar hoe wekt het nou. Stel er zit een specialist in Amsterdam. Die doet onderzoek naar dit soort cases en ik zou het graag met die specialist willen bespreken. 

Is het mogelijk dat die het bekijkt en mij dan verder helpt aan een arts die wat meer bij mij in de buurt zit? Want ik denk niet dat het de bedoeling is dat je behandelend arts heel ver van je woonplaats af zit?

Dit verhaal was eerst vijf keer zo lang dus ik heb heel wat geschrapt, hoop dat ik niet teveel geschrapt heb. Anders gewoon vragen als iets niet duidelijk is. 

Groet, Damoon 

(en ik ga zo eten maar ik kom terug!) 


ik heb zelf een arts uitgezocht (n.a.v. aanbevelingen van vrienden), die zit zelfs in het buitenland. Bij de huisarts een doorverwijzing aangevraagd en daarna een afspraak bij de arts gemaakt. 

Als jij het geen probleem vindt om voor die specifieke zorg een stukje te rijden, zou je best vanuit Tilburg naar je hypothetische arts in Amsterdam kunnen. 

Als je geen idee hebt waar een goede gespecialiseerde arts zit, zou je ook je zorgverzekering kunnen bellen voor advies. Zij weten vaak ook waar de wachttijd het langst/kortst is. Of gewoon bij je huisarts om advies vragen, al zal hij/zij je waarschijnlijk doorverwijzen naar iemand in de regio.

Oh en sterkte met je gezondheidsprobleem! Nooit fijn... 

Je zou ook eens met je apotheker kunnen overleggen. Ik ken een apotheker die met mensen hun hel medicijnlijst doorneemt. En dan kunnen er soms best dingen af. Vaak krijgen mensen doe verschillende artsen iets voorgeschreven zonder goed te kijken naar wat er al geslikt wordt. Een apotheker heeft daar vaak meer zicht op.

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 18:36 Topicstarter

Dank jullie wel! 

Als het twee of vier keer per jaar een stukje rijden is, heb ik dat er wel voor over. Het wordt alleen lastiger als er een keer iets urgents is. 

Ik heb mijn huisarts nog nooit ontmoet door verhuizing. En toen ik een keer belde was zomer 2020 en waren ze totaal niet behulpzaam, ik moest maar een foto maken van dat waarvoor ik belde. Maar hopelijk hebben ze nu meer tijd. Was idd al van plan maandagochtend te bellen voor een afspraak met HA. 

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 19:14 Topicstarter

Overigens wordt deze medicatie door een en dezelfde arts voorgeschreven en hij wil dat de apotheek niet met mij contact heeft maar met hem. (Dat ging eens over een tabletje dat ik moest halveren, storm in een glas water toen)

Wat zou je graag willen horen bij zo'n second opinion?

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 19:27 Topicstarter

Ik zou graag willen dat er nog eens naar de medicatie gekeken wordt.
ik heb bijv iets gehad waar je meerdere keren van moest plassen en een nacht en daarbij weer iets om te slapen. 
Kijken wat echt nodig is en dan begeleiding bij de afbouw want dat is soms moeilijk. Er is gelukkig steeds meer bekend over behandeling met minder medicatie. Vooral overgewicht is een bekende bijwerking waar ik nu veel last van krijg.

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 19:42 Topicstarter

Ik bedoel eigenlijk, er is een lichting jonge artsen die er heel anders tegenaan kijkt. Mijn arts is wat ouder. Ik zou graag advies krijgen vanuit die jonge beweging. Daar hoef je de medicatie niet meter levenslang te slikken.

Damoontje schreef op 11-06-2022 om 19:42:

Ik bedoel eigenlijk, er is een lichting jonge artsen die er heel anders tegenaan kijkt. Mijn arts is wat ouder. Ik zou graag advies krijgen vanuit die jonge beweging. Daar hoef je de medicatie niet meter levenslang te slikken.

Heb je bij jullie huisartsenpraktijk geen arts in opleiding?

Volgens mij is er verschil tussen een 2nd opinion en een nieuwe arts zoeken. Als je een 2nd opinion doet is het volgens mij gebruikelijk dat je huidige behandelaar daarvan weet. Soms verwijst de primaire behandelaar ook zelf daarvoor, soms de huisarts. In dit geval met de vraag om medicatieadvies. Bij de 2nd opinion kan dan bijvoorbeeld geadviseerd worden medicijn x en y af te bouwen en daarvoor in de plaats medicijn z te starten. Vervolgens wordt dit teruggekoppeld aan je huidige behandelaar (en aan jou natuurlijk) en die kan daarmee verder. Degene die de 2nd opinion doet wordt dus niet vanzelf je nieuwe arts.

Ik heb in 2017 via de huisarts een second opinion aangevraagd. Dat betrof cardiologie. Mijn behandelend cardioloog was het er niet mee eens, maar ik heb het toch doorgezet omdat ik het gevoel had dat er iets helemaal fout ging.
Second opinion gehad in het AMC Amsterdam.

Er bleek inderdaad iets helemaal fout te gaan: mijn behandelend cardioloog schreef zodanige sterktes en combinaties van medicijnen voor, dat dit inmiddels tot medicijnvergiftiging had geleid.

Eerste stap lijkt me dus de huisarts.

Ik heb trouwens in het kader van medicatie afbouwen ook ooit iets gehoord over een plek/zorginstelling/ziekenhuis(?) waar mensen met een shitload aan pillen worden opgenomen. Daar gaan ze dan heel gecontroleerd bekijken welke medicatie je echt nodig hebt, door af te bouwen. Omdat je daar wordt opgenomen, is het veilig, ze houden je goed in de gaten. Tenminste, dat is wat ik ervan heb onthouden. Geen idee hoe je daarop kan googlen, maar ik moest eraan denken, misschien is het iets voor je. 

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 21:38 Topicstarter

Dank jullie wel, hier kan ik wat mee. 
Ik zou het liefst naar een andere arts gaan. Dit is een psychiater en hij staat er om bekend dat hij liever een pilletje meer voorschrijft dan een pilletje minder. 
Hij raadt veel van zijn patiënten ook aan niet meer te werken omdat werken stress geeft. We hebben er al heel wat welles nietes over gehad, met mijn familie erbij. Met alles wat ik nu slik aan medicatie is werken ook echt lastig, ik loop als een zombie door de gangen s ochtends. 
Ik wil weer een toekomst opbouwen, maar zal eerst medicatie moeten afbouwen en dat red ik niet alleen. 
Afro dat wat jij noemt klinkt wel aardig, ik zou zoiets er wel voor over hebben. 

Als je een second opinion wil, dan is dat in principe mogelijk. De eerste stap is dan een afspraak bij je huisarts. Hij/zij moet jou dan een doorverwijzing geven. Ik zou dus een afspraak met je huisarts maken en bespreken wat je graag wil.

Damoontje

Damoontje

11-06-2022 om 22:03 Topicstarter

Thanks Heda. Ik ga idd maandagochtend HA bellen en het gesprek goed voorbereiden. Het is een redelijk jonge arts, daar ben ik wel blij mee. 
De instelling waar mijn psychiater werkt staat er om bekend vooral crisisbestrijding te doen. In die zin snap ik die stapel pillen wel maar als je verder wilt met je leven kom je bijna niet meer vooruit. 

Huisarts is inderdaad een goede stap. En verstandig om bij je zorgverzekering te checken of die een second opinion vergoeden. 

Hier staat wat info, specifiek over een second opinion bij de organisatie PsyQ, maar ook algemeen nuttig: https://www.psyq.nl/therapie/second-opinion-aanvragen?amp=1

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.