Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Reukvermogen kwijt

Een jaar of 10 geleden kreeg ik na een dag of 5 flink Carnaval gevierd te hebben de griep. Ik was flink verkouden en dan ruik je niks meer. Ik maakte me daar toen geen zorgen over maar mijn reukvermogen is nooit meer terug gekomen terwijl dat juist het zintuig was bij mij het beste was. Ik ben hier mee naar de huisarts gegaan en hij zei dat er niks aan te doen is en dat ik er mee moet leren leven. Mijn smaakvermogen heb ik gelukkig nog wel. Ik kan nog wel dingen proeven maar dat is ook wel minder omdat reuk en smaak met elkaar in verband staat.

Heel raar maar nu na 10 jaar zijn er bepaalde geuren die ik wel een beetje kan ruiken zoals nagellakremover en Reflex spray tegen spierpijn. De rest ruik ik dus niet.
Ik heb wel eens gelezen dat mensen ineens hun reukvermogen terug kregen in het vliegtuig. Nou, ik heb sinds ik mijn reukvermogen kwijt ben tig keren gevlogen maar het heeft niet geholpen. Ook zouden gembershots werken. Die heb ik er ook al veel gedronken maar geen resultaat.

Zijn er hier mensen die zich hierin herkennen? Ik ben bang van niet.

Mijn moeders reukvermogen is al jaren slecht. Na jaar of tien bleek dit een van de eerste tekenen van Parkinson te zijn geweest. 

Na corona komt dit ook vrij veel voor, soms kort en soms langer of (tot nu toe) blijvend. Ik ken iemand die met de training op deze site https://reuksmaakstoornis.nl/reuktraining-nl/ haar reukvermogen weer bijna volledig terug heeft. Geen idee of dat ook kan werken als het al veel langer geleden begonnen is, maar wie weet. 

watertoren

watertoren

06-08-2021 om 10:50 Topicstarter

Piratenkoningin schreef op 06-08-2021 om 10:45:

Na corona komt dit ook vrij veel voor, soms kort en soms langer of (tot nu toe) blijvend. Ik ken iemand die met de training op deze site https://reuksmaakstoornis.nl/reuktraining-nl/ haar reukvermogen weer bijna volledig terug heeft. Geen idee of dat ook kan werken als het al veel langer geleden begonnen is, maar wie weet.

Dank je wel! Ik kan het allicht proberen.

Mijn collega is na een flinke week Corona vorig jaar ook vrijwel haar gehele reukvermogen kwijt. Zij doet mee aan een trial in een academisch ziekenhuis die gericht is op reuk- en smaaktraining, net als hierboven genoemd werd. Zij heeft er heel voorzichtig baat bij - ze ruikt bijvoorbeeld nu weer koffie. Geen idee of het na zo lange tijd nog werkt, maar het is inderdaad allicht de moeite waard! 

ik heb jaren niets kunnen ruiken. Ook geen ammoniak, benzine of andere scherpe geuren. Het vlees verbrandde terwijl ik stond te koken, allemaal best lastig. Jaren later rook ik opeens zaagsel. 
Steeds meer geuren kwamen terug, het werd soms weer slechter, maar nu, 10 jaar later, is het bijna weer normaal. Maar nu vind ik alle geuren overheersen! Ik gebruik alles parfumvrij, ontwijk mensen die teveel geuren gebruiken, wil zelfs geen bloemen in huis. 

Ik zou graag terugwillen naar een reukvrij leven. 

Ik ben ook bezig met een reuktraining, na een langdurige neusspray verslaving. Ik heb het idee dat ik nu al wat meer ruik (ben sinds juni bezig). 

Je kunt die dure set kopen, maar je kunt ook bij Holland and Barrett in de aanbieding zelf van die oliën kopen. Dan ben je goedkoper uit. 

Ik moet elke dag 2x 4 geuren ruiken. Soms vergeet ik het. Na twaalf weken wissel je van geuren. 

watertoren

watertoren

06-08-2021 om 15:19 Topicstarter

MarvelousM schreef op 06-08-2021 om 14:47:

Ik ben ook bezig met een reuktraining, na een langdurige neusspray verslaving. Ik heb het idee dat ik nu al wat meer ruik (ben sinds juni bezig).

Je kunt die dure set kopen, maar je kunt ook bij Holland and Barrett in de aanbieding zelf van die oliën kopen. Dan ben je goedkoper uit.

Ik moet elke dag 2x 4 geuren ruiken. Soms vergeet ik het. Na twaalf weken wissel je van geuren.

Bedankt voor de tip!

Ben je ook naar een specialist geweest buiten je huisarts? 

watertoren

watertoren

08-08-2021 om 12:15 Topicstarter

Red_Velvet schreef op 07-08-2021 om 22:30:

Ben je ook naar een specialist geweest buiten je huisarts?

Nee, mijn huisarts zei dat door sturen naar een KNO arts geen zin heeft.

Ik zou absoluut voor een second opinion gaan bij een specialist. 

Ik ben wel bij de KNO-arts geweest. Die heeft m'n neus van binnen even nagekeken en een allergietest gedaan. Maar goed, ik kwam met een andere aanleiding binnen en ben doorverwezen door de huisarts. 

Ik ben nu een aantal jaar mijn reukvermogen kwijt. Ik proef nog wel. Ik heb geen idee hoe dit gekomen is. 

Ik heb wel soms een "geur"die in mijn neus hangt. Een jaar geleden had ik een paar weken een wasmiddelgeur die ik constant rook, en nu heb ik al een weekje een vieze oude zweetgeur in mijn neus hangen.  Ik vraag nu dus 100 keer per dag aan mijn man of ik echt niet naar zweet ruik. 

Ik ben hier nog nooit voor naar de huisarts geweest. Wel eens over nagedacht, maar niet gegaan. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.