Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Opbeetplaat

Iemand ervaring met een opbeetplaat? 
Ik heb sinds een jaar of twee steeds last van kaakklemmen in mijn slaap. De tandarts raadt er een aan. Ik heb geen tandschade gelukkig maar mijn kaakspieren zijn twee keiharde bonken 😅

Als dat hetzelfde is als een knarsplaat tegen knarsetanden: ja, ervaring mee. Als kind knarste ik al en ter bescherming sliep ik toen met zo'n hockeybitje. Toen ik klaar was met wisselen, kreeg ik eentje aangemeten door de tandarts, van hard, euh plastic ofzo? Ik moest ervoor "happen" zoals je ook bij een beugel moet. De eerste, zo'n 15 jaar geleden, was een stuk dikker en harder dan het bitje dat ik nu heb, die is zelfs iets flexibel en superdun. Eigenlijk iets te dun, of ik knars te fanatiek (waarschijnlijk door stress), dat kan ook, want hij is binnen een jaar al flink beschadigd. Maar goed.

Voordeel: het ding doet zijn werk, ik beschadig mijn tanden en kiezen niet. Nadeel: het kost wel wat geld, ik heb tenminste nooit een verzekering gevonden die het vergoedt. Verder ook geen tandartsverzekering nodig gehad, dus misschien had ik intensiever moeten zoeken. En wat je als nadeel zou kunnen zien: het is even wennen om met zo'n ding in te slapen. Voor mij allang niet meer, ik slaap zelfs moeilijker zonder bitje. En de bitjes van nu zijn zo dun, die voel je bijna niet. 

Mijn bitje is van harde plastiek. Het woord 'plaat' geeft misschien de indruk dat het echt een plaatje is, maar bij mij is dat een dikke vorm die rond mijn bovenste tanden past. Draag het enkel 's nachts.

Ik knars en klem zoveel dat ik er zelf zot van word. Ook overdag. Dan zijn mijn kaken soms stijf van het vele 'klemmen'. Dan kan ik nauwelijks mijn mond nog open krijgen om er eten in te steken. Vervelend hoor. 

Ermee slapen, heb ik nooit last van gehad, maar heb geen enkel probleem met in slaap vallen. Bij mij was het bitje 199 euro (3 jaar geleden) en hoeveel het mijn tanden al heeft beschermd, ik zou het niet weten. Hopelijk veel. Ik heb mijn gebit laten behandelen (en dus ook die opbeetplaat laten maken) op de universiteit van de tandartsen. Is niet goedkoper hoor. Maar wel vakwerk. Daarom heb ik gekozen voor die behandeling.

SuzyQFive

SuzyQFive

06-09-2022 om 22:00 Topicstarter

Ah, dank jullie. 
Bitje zou op iets van €180 uitkomen waarvan ik 38 zelf moet betalen, de rest wordt vergoed. 
Ik weet alleen niet of ik het zie zitten om ermee in mijn mond te slapen, ik slaap al vrij lastig 😅

ik heb er eentje en haal hem er standaard (net als min beugel vroeger) uit - duur voor niets dus

nadat mijn beugel er 4 jaar geleden uitging kreeg ik spalkjes en een retainer. De retainer had ik binnen drie maanden stukgebeten, ik knars dus nogal. Daarna een stevigere gekregen en die heb ik al bijna 4 jaar. Ik slaap er prima mee. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.