Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Oneens over beleid verzorgingshuis

Mijn moeder woont in een verzorgingshuis. Enkele weken geleden is ze opgenomen in het ziekenhuis met ernstige uitdrogingsverschijnselen. Doordat ze een longontsteking had heeft ze een paar dagen niet zelfstandig kunnen eten en drinken. De zorg heeft hier geen ondersteuning in geboden maar slechts haar eten, drinken en medicijnen voor haar neus gezet en later weer meegenomen. Vervolgens was ze er dermate slecht aan toe, dat ze erop aandrongen om haar te laten overlijden. Wij waren het daar (natuurlijk) niet mee eens en hebben aangedrongen op ziekenhuisopname. Daar hebben ze haar met voedsel, water en medicijnen weer opgelapt, ze was helderder dan ze in maanden was geweest. Na ontslag en terugverwijzing naar het verzorgingshuis hebben ze het daar weer laten versloffen.
Momenteel krijgt ze sondevoeding maar de zorg weigert om extra vocht te geven, waardoor ze nu iedere keer een suikergehalte heeft van tegen de 30 en een torenhoge bloeddruk. Het zorgcentrum weigert om andere voeding of meer vocht te proberen, maar stelt dat als ze (in suffige toestand) de sonde lostrekt, ze deze niet willen terug plaatsen omdat ‘mevrouw kennelijk aangeeft dat ze zo niet verder wil.’ In het ziekenhuis ging het juist zo goed en ook nu op de goede momenten doet ze enthousiast mee met activiteiten.
We lopen echter tegen een muur qua communicatie en de weigerhouding van de zorg. Ik durf wel te stellen dat ze willens en wetens schade toebrengen aan een kwetsbare oudere (die nooit een doodswens heeft gehad, maar er nu begrijpelijkerwijs wel minder zin in heeft).
Is er een instantie waar je een spoedklacht o.i.d. kunt indienen? Bij de arts en de teamleider van het verzorgingshuis komen we niet verder, en als het fout gaat, gaan ze aan de schandpaal, maar we willen natuurlijk niet zo ver komen. Mijn moeder is 73 en dit is nog helemaal niet nodig.


ik heb geen tips voor je, maar wil je een hart onder de riem steken. Wat een kutverhaal. 🌸

ik zou er in ieder geval iets mee doen .naar je eigen huisarts naar n overheids instantie b.v de ombudsman .tv programma Radar ik zou mij ook ernstig zorgen maken als het om mijn moeder zou gaan .sterkte er mee.

op wat voor soort afdeling zit ze dat deze zorg niet geboden word?.
Is overplaatsing geen optie? 

73 is toch geen leeftijd dat ze de mensen al stilletjes laten uitdoven! Jouw moeder kan nog 15 jaar leven! Ik zou het ook aan de grote klok hangen. Heb je contact met andere kinderen van mensen die in hetzelfde rusthuis zijn opgenomen? Hebben die ook klachten? Bundelen! Want eendracht maakt macht. 
Ik wens je sterkte want het lijkt me een regelrechte schande.

Wat erg, dit kan toch niet? Ik zou zeker een klacht indienen bij een of andere instantie.

https://www.zorgklacht.nl/klacht-verpleeghuis-verzorgingshuis

maak dit aanhangig bij de cliëntenraad, die moet er zijn. Ook vanuit het samenwerkingsverband.

Maar als je moeder niet goed zelfstandig kan eten is wellicht meer dagbesteding ook de route. Wellicht dat haar zorgzwaartepakket aangepast moet worden zodat er meer verzorging geïndiceerd is.
Bij het verzorgingshuis van mijn moeder is daar wel de tijd om cliënten te helpen bij het eten. Het personeel bij de verzorgingsafdeling heeft daar veel te weinig tijd voor.

De andere cliënten moeten dit wel geheel zelfstandig doen.

Wat rottig voor jullie. 

Heb je een gesprek aangevraagd met de verpleeghuisarts? Mensen schijnen hun eigen, vroegere huisarts niet meer te hebben tijdens een verblijf in een verzorgingstehuis. 

Tenzij ze een euthanasieverklaring of een 'niet-reanimeren' verklaring heeft, moeten ze haar toch gewoon de goede zorg geven? Voeding en vocht toedienen lijkt me primair.

nou wat naar! Hoe komt je moeder aan een bloedsuiker van 30? Reageert je moeder niet goed op de medicatie hiervoor?  Krijgt ze bijvoorbeeld insuline? 
Sterkte in iedergeval. 

MMcGonagall

MMcGonagall

21-05-2024 om 21:28 Topicstarter

Kaartje1 schreef op 21-05-2024 om 21:27:

nou wat naar! Hoe komt je moeder aan een bloedsuiker van 30? Reageert je moeder niet goed op de medicatie hiervoor? Krijgt ze bijvoorbeeld insuline?
Sterkte in iedergeval.

Zodra het bloedsuiker zo hoog is, spuiten ze natuurlijk wel insuline bij, maar ze zijn niet alert op de verschijnselen. We snappen niet zo goed waarom het steeds zo hoog is, dus vermoeden dat dit door de voeding komt. Of door te weinig vocht.

MMcGonagall schreef op 21-05-2024 om 21:28:

[..]

Zodra het bloedsuiker zo hoog is, spuiten ze natuurlijk wel insuline bij, maar ze zijn niet alert op de verschijnselen. We snappen niet zo goed waarom het steeds zo hoog is, dus vermoeden dat dit door de voeding komt. Of door te weinig vocht.

Ik begrijp het. Wat stom dat er niet op de verschijnselen wordt gelet. Of bijvoorbeeld standaard een dagcurce wordt afgesproken voor een paar dagen.

Ik vraag mij wel een beetje af of de hoge bloedsuikerspiegel door de voeding komt hoor. Vaak wordt die afgestemd op het ziektebeeld van je moeder. Zijn die voorwaarden heel strict. Sondevoeding is altijd heel plakkerig en zoet. (Ook als er geen suiker in zit) Ik vermoed eerlijk gezegd eerder dat er een andere onderliggend gezondheidsprobleem is. Waardoor de hoge bloedsuikerspiegel onstaat. Dat kan echt van alles zijn. Blaasontsteking, griepvirus, longontsteking enz.

Mag ik vragen hoeveel sondevoeding je moeder krijgt? (Hoeveel liter op een dag)

Het leest alsof je moeder een verpleeghuis nodig heeft .
En dat ze niet meer op de juiste plek zit .

Ander verzorgingshuis een optie?

Het klinkt alsof je moeder een VV4 heeft, dat is een verzorgingstehuisindicatie. Hierbij ondersteunen ze niet met eten. Het wordt wel aangereikt. Als je moeder een vv5 of hoger hebt, dan spreek je over verpleeghuisindicatie en dan dient er ondersteunt worden bij het eten door de zorg of welzijn. Ze mogen je moeder niet dwingen om te eten. Gebeurt dat wel dan heb je met de wet zorg en dwang te maken. Het is goed om dit alles bij de arts onder de aandacht te brengen en een MDO af te dwingen.

Ach wat naar 

Geen woorden voor, zelf vervelende herinneringen aan de tijd dat mijn moeder in het verzorgingstehuis zat. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.